Prof. Dr. Eraslan'dan LGS Ve YKS Açiklamasi Açiklamasi 'Kitlesel Sinavlarda Degisikliklerin Olmasi Ihtimal Dahilindedir'

Egitim Uzmani Prof. Dr. Levent Eraslan, müfredat degisikliginin ardindan Liselere Geçis Sistemi (LGS) ve Yüksekögretim Kurumlari Sinavina iliskin, "Kitlesel sinavlarda böylesi degisikliklerin olmasi ihtimal dahilindedir" dedi.

Prof. Dr. Eraslan'dan LGS Ve YKS Açiklamasi Açiklamasi 'Kitlesel Sinavlarda Degisikliklerin Olmasi Ihtimal Dahilindedir'
Egitim Uzmani Prof. Dr. Levent Eraslan, 2023 yilinda egitim alaninda yasanan degisikliklere iliskin Ihlas Haber Ajansi’na özel açiklamalarda bulundu. Bu yil içerisinde egitim alaninda bir çok degisiklik yasandigini belirten Prof. Dr. Eraslan, "Yusuf Tekin, Milli Egitim Bakanligini devraldiktan sonra önceden yapildigi muhtemel birçok projeyi hayata geçirdi. Bunlardan bir tanesi de Türkçeyle ilgili olan çalismalariydi. Ilk dört yilda Türkçe’nin tam oturmasi ondan sonra besinci sinifta seçmeli yabanci dil, çift dilli programlara geçilmesi gibi bir de Türkçe de geçis notunu 70’e çikararak baraj koydu. Bunu çok önemsiyoruz. Türkçe’nin korunmasi, gelistirilmesi, gençlerimizin Türkçe’mizi iyi kullanmasi baglaminda önemli görüyoruz. Ögretmenlerimize de gerekli hizmet içi egitimin verilmesinin de altini çiziyoruz. Cep telefonu ve diger dijital cihazlarin okullardaki kullanimina dönük uygulamalarda kendisini göstermekte" diye konustu.



"Ögretmen yetistiren ve istihdam eden kurumlara is birligi gerekmekte"

Müfredat degisikligi sonrasinda çok farkli bütünsel gelisim modeli temel olan bir program yapisini ilerleyen dönemlerde görülebilecegini söyleyen Eraslan, "Bir, bes ve dokuzuncu siniflarda öncelik olarak kendisini gösterecek. Programlarin sadelestigi ve bireysellestigi söyleyebiliriz. Yüksekögretim Kurulu ile Milli Egitim Bakanligi arasinda bu konuda önemli bir is birligi tesis edilmesi gerekmekte. Biri ögretmeni yetistiriyor, digeri istihdam ediyor. Istihdam edenin program yapisinin da yetistiren kurumun ögretmen adayligini vermesi oldukça önemli görüyoruz" ifadelerini kullandi.

"Ögretmenlik Meslek Kanununu önemli görüyorum"

Ögretmenler için meslek kanuna dikkat çeken Eraslan, “Seçiminden hizmetçi egitimine, kariyer basamaklarindan aldiklari ders saat ücretine kadar bütün mesleki yapi ve özelligin içerdigi bir meslek kanunu oldukça gerekli. Bu yüzden de çesitli çalismalar yapildigini görmekteyiz. Diger meslek yasalarinda oldugu gibi genis sürecin tamamini içeri alan bir meslek yasasinin da oldukça önemli olacagini görüyorum" dedi.



"Ölçme ve degerlendirmede paradigma degisimi söz konusu"

Ölçme ve degerlendirme konusunda Milli Egitim Bakanliginin köklü degisikliklere gittigini belirten Eraslan, "Sonuç odakli degil süreç odakli, ögrenciyi merkeze alan, ögrencinin anlama becerisi, analiz, sentez ve degerlendirme becerisini ölçen sinavlara vurgu yapildi. Ölçme ve degerlendirmede paradigma degisimi söz konusu. Kitlesel sinavlarda böylesi degisikliklerin olmasi da ihtimal dahilindedir. Sinav yapma biçiminin degismesidir" degerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Eraslan, afet bilinci egitiminin de seçmeli dersler içerisinde yer almasini önemsediklerini belirtti.

Kaynak: İHA