BM, Gazze'ye Kidemli Insani Yardim Ve Yeniden Yapilanma Koordinatörü Atadi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde 22 Aralik’ta kabul edilen 2720 sayili kararin ardindan Hollanda’nin eski Basbakan Yardimcisi Sigrid Kaag’ni Gazze Seridi’ne yönelik yardimlari düzenlemek, kolaylastirmak ve denetlemek üzere koordinatör olarak atadi.

BM, Gazze'ye Kidemli Insani Yardim Ve Yeniden Yapilanma Koordinatörü Atadi
BM Güvenlik Konseyi’nde 22 Aralik’ta Gazze Seridi’ne insani yardim ulastirilmasina yönelik karar tasarisinin kabul edilmesinin ardindan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Seridi’ne yönelik insani yardimlarin düzenlemesi, kolaylastirilmasi ve denetlenmesi için Kidemli Insani Yardim ve Yeniden Yapilanma Koordinatörü atadi. Guterres, söz konusu göreve Hollanda’nin eski Basbakan Yardimcisi Sigrid Kaag’ni getirdi.

BM tarafindan yapilan açiklamada, “Bu görevde Kaag, Gazze’ye insani yardim sevkiyatini kolaylastiracak, koordine edecek, izleyecek ve dogrulayacak. Ayrica çatismaya taraf olmayan devletler araciligiyla Gazze’ye insani yardim sevkiyatini hizlandirmak için bir Birlesmis Milletler mekanizmasi kuracak” ifadeleri kullanilarak, Kaag’in 8 Ocak’ta göreve baslayacagi belirtildi.

BM’de üst düzey görevlerde yer aldi

BM’de çesitli üst düzey görevlerde bulunan Kaag, 2015-2017 yillari arasinda BM Lübnan Özel Koordinatörü, 2013-2015 yillari arasinda Kimyasal Silahlarin Yasaklanmasi Örgütü ve Suriye’deki Birlesmis Milletler Misyonu Özel Koordinatörü, 2010-2013 yillari arasinda BM Kalkinma Programi’nda Genel Sekreter Yardimcisi ve 2007-2010 yillari arasinda Ürdün’de BM Çocuklara Yardim Fonu’nda (UNICEF) Orta Dogu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü olarak görev yapti.

Hollanda kabinesindeki görevlerinden istifa etti

Hollandaca, Almanca, Fransizca, Ingilizce, Ispanyolca ve Arapça bilen Kaag, Ocak 2022’den bu yana yaptigi Hollanda Basbakan Yardimciligi ve Maliye Bakanligi görevlerinden Agustos 2023’te istifa etti.
Kaynak: İHA