Sengül'den Ekonomi Tahmini Açiklamasi 'Fiyat Artislari Gerileyecek'

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi(MÜSIAD) Samsun Sube Baskani Hasan Tahsin Sengül, "Fiyat artislarinin 2024 yilinin özellikle ikinci yarisi itibariyla çok daha makul düzeylere gerileyecegini tahmin ediyoruz" dedi.

Av. Hasan Tahsin Sengül, 2023 degerlendirmeleri ve 2024 öngörülerine iliskin yaptigi açiklamada, Rusya-Ukrayna Savasi’nin sarsici küresel etkilerinin gölgesinde geçen 2022 yilinda yüzde 5,6 ile G20’nin en çok büyüyen 3’üncü ülkesi olma basarisi gösteren Türkiye’nin, 2023 yilina bu motivasyonla girdigini söyledi.



Ocak ayinda yillik bazda ihracatta yüzde 10,3, sanayi üretiminde yüzde 4,5, perakende satislarda yüzde 33,9, toplam ciroda yüzde 94 artis yasandigini, issizlik oraninin ise yüzde 9,7 seviyesine geriledigini hatirlatan Sengül, "Maalesef 6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli gerçeklesen depremler neticesinde tarihinin en büyük felaketiyle karsilasan ülkemiz; GSYIH’deki paylari yüzde 10’u asan ve toplam ihracatin yüzde 8,6’sini gerçeklestiren 11 ilde ekonomik aktivitenin ciddi anlamda sekteye ugramasiyla, büyük bir sok yasamisti" diye konustu.

Sengül, deprem sürecinde devlet ve milletin milli bir dayanisma ruhu içerisinde ve olaganüstü bir gayretle hareket ederek yaralari sardigini, felaketin yasandigi illerin yeniden imar ve insasinin hizli bir sekilde basladigini anlatti.

Depremlere ragmen yilin ilk çeyreginde yüzde 4 büyüyerek büyük bir direnç gösteren Türkiye ekonomisinin, ikinci çeyrekte de bu performansini sürdürdügünü ve yüzde 3,9 büyüyerek küresel ekonomi içerisinde pozitif ayrismayi basardigini dile getiren Sengül, üçüncü çeyrekte yakalanilan yüzde 5,9’luk büyümeyle G20’nin en çok büyüyen ikinci ülkesi olundugunu vurguladi.

"Türkiye ekonomisi için enflasyonist sürecin henüz sonuna gelinmedi"

Hasan Tahsin Sengül, Rusya-Ukrayna savasinin küresel enerji ve emtia fiyatlari üzerinde olusturdugu baskinin ve artan döviz kurunun üretim maliyetleri üzerindeki etkisiyle fiyatlarin genel düzeyinde son dönemde ciddi artislar yasandigini belirterek, "Elbette Türkiye ekonomisi için enflasyonist sürecin henüz sonuna gelinmis degildir" seklinde konustu.

Sengül, söyle devam etti:

"Öncü ekonomilerle birlikte ülkemizin de enflasyon sorunuyla yüzlestigi ve parasal sikilasma sürecinde oldugu böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyüme hizinin artmasi takdir edilmesi gereken bir gelismedir. Nihayetinde fiyat artislarinin da 2024 yilinin özellikle ikinci yarisi itibariyla çok daha makul düzeylere gerileyecegini tahmin ediyoruz."

Üçüncü çeyrekte hizmetler sektörünün yüzde 4,3, sanayi sektörünün yüzde 5,7, tarim sektörünün yüzde 0,3 ve insaat sektörünün yüzde 8,1 genislemesinin topyekun bir büyümeye isaret ettigine dikkati çeken Sengül, yüzde 5,9’luk büyüme performansinin, yilin sonuna yaklasilan günlerde, 2024 için çok büyük bir motivasyon kaynagi olacagini kaydetti.



"Dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girecegimize inancimiz tam"

Sengül, Cumhuriyet’in ilaninin 100. yil dönümünün yasandigi bugünlerde, özellikle son 20 yilda atilan adimlar sayesinde 905,5 milyar dolarlik milli gelire, 250 milyar dolar seviyesini geride birakan ihracata ve istihdamda 31 milyonu asan is gücü piyasasiyla Türkiye’nin hem küresel hem de bölgesel anlamda büyük bir güce dönüsmeyi basardigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA