Bayraktar TB3 SIHA 32 Saat Havada Kaldi Açiklamasi Uzun Uçus Testini Basariyla Tamamladi

Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar TB3 SIHA, 32 saat havada kaldigi 13. test uçusunu da basariyla tamamladi. Milli SIHA, 32 saatlik uçusu sirasinda gökyüzünde toplam 5 bin 700 kilometre mesafe kat etti.

Bayraktar TB3 SIHA 32 Saat Havada Kaldi Açiklamasi Uzun Uçus Testini Basariyla Tamamladi
Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen silahli insansiz hava araci Bayraktar TB3’ün test süreci basariyla devam ediyor. Ilk uçusunu 27 Ekim tarihinde yaptiktan sonra art arda performans testlerinden geçen milli SIHA, orta irtifadaki sistem ve dayanim performansinin ölçüldügü 13. uçus testini de basariyla tamamladi.

32 saat havada kaldi

Bayraktar TB3 SIHA, Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde gerçeklestirilen 13. test uçusunda ortalama 20 bin feet irtifada kesintisiz olarak 32 saat havada kaldi. TEI tarafindan yerli olarak gelistirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SIHA gerçeklestirilen uzun uçus testi sirasinda orta irtifadaki sistem ve dayanim performansinin ölçüldügü testlerin tamamini basariyla geçti.

5 bin 700 kilometre mesafe kat etti

Baykar SIHA ailesinin yeni rekortmeni Bayraktar TB3, 32 saatlik uçusu sirasinda gökyüzünde toplam 5 bin 700 kilometre mesafe kat etti. Orta irtifadaki sistem performansinin ölçüldügü 12. uçus testinde de 12 saat havada kalan Bayraktar TB3, böylece kendi rekorunu da kirmis oldu.

Bayraktar TB3 SIHA, katlanabilen kanat yapisiyla TCG Anadolu gibi kisa pistli gemilerden kalkis ve inis kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahli insansiz hava araci olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Baskani ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yili içinde TCG Anadolu gemisinde testlere baslanmasini planladiklarini açiklamisti. Bayraktar TB3’ün sahip olacagi kabiliyetler bu siniftaki insansiz hava araçlari açisindan da önemli bir yenilik olacak. Görüs hatti ötesi haberlesme kabiliyetine de sahip olacak milli SIHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece kesif-gözetleme, istihbarat ve tasidigi akilli mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz asiri hedeflere karsi icra ederek Türkiye’nin caydirici gücünde çarpan etkisi yapacak.
Kaynak: İHA