Gülsoy Açiklamasi 'Enflasyonla Mücadele Kararliligimizi Tavizsiz Sürdürmemiz Gerekiyor'

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) Baskani Ömer Gülsoy, "Ekonomide olumlu adimlarin atilmaya baslandigi hedef odakli öngörülebilirligin biraz daha arttigi, güven ortaminin yeniden olusturulmaya basladigi bir dönemdeyiz" dedi.

Gülsoy Açiklamasi 'Enflasyonla Mücadele Kararliligimizi Tavizsiz Sürdürmemiz Gerekiyor'


KTO Ekim ayi Meclis Toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantida konusan KTO Baskani Ömer Gülsoy, ekonomiye iliskin degerlendirmelerde bulunarak, "Ekonomide olumlu adimlarin atilmaya baslandigi hedef odakli öngörülebilirligin biraz daha arttigi, güven ortaminin yeniden olusturulmaya basladigi bir dönemdeyiz. Atilan olumlu adimlarla beraber is dünyasinin yatirim ortaminin iyilestirilmesi, enflasyon kur makasinin daraltilmasi, enflasyon faiz dengesinin saglanmasi ve finansmana erisimin kolaylastirilmasi beklentileri de halen devam ediyor. Genel olarak bakildiginda; çözüm bekleyen öncelikli gündem maddelerimizde enflasyon ve cari açik yerini korumaya devam ediyor. Hükümetimizin rasyonel bir zeminde yürüttügü çalismalar, aldiklari kararlar her ne kadar umut verici olsa da mevcut durumda hem ülke genelinde hem de yerelde is dünyasi olarak yasadigimiz sorunlarin devam ettigi de bir gerçek. Piyasalarin hareketlenmesi, yatirim, üretim, istihdam ve ihracatin artmasi için sürekli dile getirdigimiz üzere uzun vadeli finans kaynaklarina erismemiz gerekiyor. Girisimcinin, yatirimcinin yani özel sektörün önü açilacak ki yatirim yapsin, üretsin, ticaretine devam etsin. Istihdam olustursun. Bu yöndeki olumlu adimlari yakindan takip ediyoruz" ifadelerini kullandi.

12’nci kalkinma planina deginen Gülsoy, "Geçen ay açiklanan Orta Vadeli Programin ardindan geçtigimiz günlerde de 2024-2028 yillarini kapsayan 12’nci Kalkinma Plani açiklandi. Bu plan çerçevesinde 2028 yili sonu itibariyle enflasyon yüzde 4.7’ye düsmesi yillik ortalama da yüzde 5 oraninda istikrarli ve dengeli bir büyüme, kisi basina düsen gelirin ise 17 bin 554 dolara yükseltilmesi hedeflenmektedir. Bunlarla birlikte yesil ve dijital dönüsüm, rekabetçi üretim, ihracata dayali nitelikli büyüme, afetlere dirençli yasam alanlarinin insasi, sürdürülebilir bir çevre politikasi, adalet ve demokrasiyi esas alan bir tablo çizilmektedir. Özellikle dijital ve yesil dönüsüm vurgularini çok önemsiyoruz. Ikiz dönüsümün artik söylemden çikip eyleme geçirilmesi gerekiyor. Beklentimiz elbette belirlenen hedeflere ulasilmasi, bireysel ve sosyal hayat standardimizin yükseltilmesidir. Is dünyasi olarak bizde hedeflere ulasma noktasinda elimizden gelen destek ve katkiyi sunuyoruz, sunmaya da devam edecegiz. Yine Ekim ayinda Merkez Bankasi tarafindan ihracatçi sirketlerin kredi maliyetlerini düsüren için önemli bir adim atildi. Reeskont kredilerinde düzenlemeye gidildi. Ihracatçiya uygulanan reeskont kredilerinin maliyeti 15 puan azaltildi. Kobilerimizin ihracat kredi limitleri de bu anlamda artirildi. Bu dogru uygulamaya ragmen reeskont kredisine basvurup limiti onaylanan firmalarin kredi için bir aydan fazla bekletildigine sahit oluyoruz. Firmalarin bekletilmesi ve likiditeye vaktinde erisememesi ihracat faaliyetini olumsuz etkiliyor. Ekonomi yönetiminin siki para politikasi uygularken seçici kredi mekanizmalariyla üretim ve ihracati desteklemesi de memnuniyet verici. Bu konuda desteklerin tüm sektörlere yayilmasini arzu ediyoruz" diye konustu.



"Personel bulamama konusu giderek artmaktadir

Gülsoy, "Genel çerçeveden baktigimizda isgücünün nitelik ve nicelik bakimindan yetersizligi de ülke genelinde üretimi olumsuz etkileyen faktörlerden biri. Ülkemizde ‘issizlik’ yasanirken, tüm sektörlerin yasadigi çalisacak personel bulamama konusu giderek artmaktadir. Bu sorunun bir ülke politikasi olarak ele alinmasi en büyük temennimiz. Aksi takdirde üretimi hedeflenen düzeyde artirmamiz ve gelistirmemiz mümkün gözükmüyor. Özellikle ihracatimiz bu açidan olumsuz etkilenecektir. Bu isgücü sorununun nedenleri arasinda mesleki egitim alanlarinda rol model ve tesviklerin istenilen seviye olmamasi, mesleki egitime yönlendirmelerin yetersizligi, iyi niyetle yapilan sosyal yardimlarin bireyin isgücüne katiliminin önüne geçmesi yer almaktadir. Nitelikli isgücü ihtiyaci, ekonominin gidisatina yön verecek önemli bir konu basligi olarak çözülene dek gündemde kalmalidir" seklinde konustu.



Enflasyonla mücadele

Enflasyon hakkinda konusan KTO Baskani Gülsoy, "Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan ve Ticaret Bakanimiz Sayin Ömer Bolat’in enflasyonla mücadele kapsaminda yaptigi indirim kampanyasi çagrisina Kayseri firmalarimiz yüzde 10 ile yüzde 50 arasinda indirim yaparak destek oldular. Buradan indirim yapan firmalarimiza ve yöneticilerine de sizin huzurunuzda tesekkür ediyorum. Tüm üyelerimizi, üretici ve tüccarimizi, en az yil sonuna kadar fiyatlarini artirmamaya ve imkani olanlari indirimlerle enflasyonla ve hayat pahaliligiyla mücadeleye destek vermeye davet ediyorum. Her seyden önce kendi devletimize ve milletimize güvenmek ve inanmak zorundayiz. Bu ülke bizim. Sikintili bir süreçten geçiyoruz. Enflasyonla mücadele kararliligimizi tavizsiz sürdürmemiz gerekiyor" dedi.



Türkiye’nin 500 büyük sanayi kurulusu listesinde yer alan Kayserili firmalara tesekkür eden Baskan Gülsoy, "Bildiginiz üzere Istanbul Sanayi Odasi tarafindan her yil yapilan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kurulusu” anketinin 2022 yili sonuçlari açiklandi. Ilk 500 Büyük Sanayi Kurulusu Listesinde bu yil 17 firmamiz yer aldi. Geçen yil 18 firmamiz yer almisti. Kiymetli Arkadaslarim, bugünde Istanbul Sanayi Odasi (ISO) tarafindan her yil gerçeklestirilen "ISO Türkiye’nin Ikinci 500 Büyük Sanayi Kurulusu -2022” arastirma sonuçlari açiklandi. Geçen yil listede 13 firmamiz yer alirken bu sene bu sayi 15’e çikti. Hem ISO 500 hem de Ikinci 500’de yer alarak bizleri gururlandiran tüm firmalarimizi ülkemiz ekonomisi, ihracati ve istihdamina sagladiklari katkilardan dolayi can-i gönülden tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum. 2023 yili sonuçlarinda ise daha çok firmamizin listede yer almasini ayrica temenni ediyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA