Aliaga'da 2. Zeytin Hasat Senligi Düzenlendi

Tarihi, turistik, kültürel ve dogal zenginlikleri, gastronomi kültürü, yüksek tarim ve hayvancilik potansiyelinin yaninda zeytin ve zeytinyagi üretiminde Ege’de önemli bir yere sahip olan Aliaga’da, 2. Zeytin Hasat Senligi düzenlendi.

Aliaga'da 2. Zeytin Hasat Senligi Düzenlendi
Aliaga Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü organizasyonu ile Haciömerli Mahallesi’nde Aliaga Belediyesi tarafindan hizmete açilan Gryneion Cafe ve Mesire alaninda düzenlenen 2. Zeytin Hasat Senligi’ne Aliaga Kaymakami Zekeriya Güney, Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, Garnizon Komutani Albay Faruk Altun, Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Fatih Kiliç, Aliaga Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, kurum müdürleri, siyasi parti yöneticileri, STK temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaslar katildi.



Zeytin fidani dagitildi

Aliaga 2. Zeytin Hasat Senligi çerçevesinde sabun yapimi, Zeytin Salamura ve Kirma Atölye etkinligi, zeytinyagi tadim yarismasi, zeytinyagli yemek yarismasi, tarlada zeytin hasadi, zeytinyagi fabrikasi ziyareti yapildi. Aliaga Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügü tarafindan ziyaretçilere zeytin fidani dagitildi. Ürün tanitim stantlarinin yer aldigi organizasyonda katilimcilara çesitli ikramlar yapilirken, ayrica vatandaslara çekilisle hediyeler de verildi.



Gryneion’da yemek tadim yarismasi

Senligin devaminda gerçeklestirilen zeytinyagi tadim yarismasi, zeytinyagli yemek yarismasi senlige heyecan katti. Tadim yarismasinda jüri üyeliklerini Aliaga Kaymakami Zekeriya Güney, Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, Garnizon Komutani Albay Faruk Altun, Sef Sedat Çetiner ile Sef Emrah Tütüncüoglu yapti. Yarisma sonunda dereceye giren yarismacilara ödülleri takdim edildi.

“Yeni projeler için gayret gösteriyoruz”

Zeytin hasat senliginin bu yil 2.’sini düzenlemekten mutluluk duyduklarini ifade eden Aliaga Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, “Bir tarafinda agir sanayisi, bir tarafinda petrokimyasi, bir tarafinda mavi bayrakli plajlari bir tarafinda genis tarim arazisi olan Aliagamizda, ilçe müdürlügü olarak durmadan, yorulmadan sorunlari çözmek için ve yeni projeler yapmak için gayret gösteriyoruz” dedi.

Zeytinin bölge için çok önemli ve degerli bir tarim ürünü oldugunu ifade eden Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Fatih Kiliç, il genelinde yaklasik 400 ton zeytinyagi üretimi yapildigini söyledi.



“Hasadimiz bereketli olsun”

Aliaga’nin her alanda oldugu gibi tarim alaninda da büyük bir potansiyele sahip oldugunu belirten Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, "Zeytin, Aliagamizda önde gelen tarim ürünleri arasinda yer aliyor. Aliagamizda 44 bin dekar zeytin arazimiz, 483 bin zeytin agacimiz bulunuyor. Bu yil hasatta hedefimiz, yaklasik 12 bin ton zeytin ile birlikte 3 bin ton zeytinyagi elde etmek. Elde ettigimiz zeytinyagimizi bir yandan dagitmak, bir yandan da kalitesine güvendigimiz zeytin ve zeytinyagimizi yurt geneline yayarak tanitmak arzusundayiz. Bu yil 2’ncisini düzenledigimiz zeytin hasat senligimizi önümüzdeki yillarda da gerçeklestirerek geleneksel hale getirecegiz. Senligin hazirlanmasinda emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum. Hasadimizin bereketli olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Zeytin üretimini artirmak zorundayiz”

Sadece bölgede degil ülke genelinde zeytin üretiminin artirilmasi için çalismalar yürüttüklerini ifade eden Aliaga Kaymakami Zekeriya Güney ise, "Aliaga, sanayinin yaninda turizm ve tarimda da önemli bir yere sahip. Hasat senligindeki amacimiz hem çiftçilerimizi bir araya getirmek, hem bir senlik ortaminda, bir kardeslik ortaminda hasat baslatmakti. Üretimin önemini ortaya koymakti. Zeytin üretimini ülke genelinde artirmak zorundayiz. Her ne sartta olursa olsun çiftçilerimizin üretmelerini istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA