AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Insani Koridor Meselesine Öncelikli Yer Verilmesi Gerek'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Insani koridor konusunda güçlü bir sekilde çalisiyoruz. Amerika tarafindan da belki de yapilan yegane sagduyulu açiklama, eger bunun hala arkasindalarsa, ’Gazze’ye kara harekati, insani koridor olmadan olmasin’ diyorlar. Biz tabii Gazze’ye kara harekatinin hiç olmamasi gerektigini degerlendiriyoruz. Ama her halükarda insani koridor meselesine öncelikli olarak yer verilmesi gerekir" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, gündeme iliskin açiklamalarda bulundu, sorulari yanitladi. Çelik, bir gazetecinin ‘ABD Hazine Bakanligi, Gazze ve aralarinda Sudan, Türkiye, Cezayir ve Katar’in da bulundugu Hamas baglantili çok sayida kisiyi yaptirim listesine aldi’ sorusuna iliskin, "Hangi çerçevede bu yaptirimlar ortaya çikmis bilmiyorum. Baris mesajlari vermesi gerekenlerin her gün savas ve tehdit mesajlari vermesi gördügünüz gibi, disimizdaki ülkelerde 70 yasindaki birinin gidip Filistinli bir çocugu biçaklamasina ya da Amerika’da sokaklarda birtakim insanlarin Filistinlilere saldirmasina yol açan, aslinda kendi toplumlarini da zehirleyen bir maalesef zehirli iklim ortaya çikarmaktadir. Bu tehdit dilinin, sürekli olarak bu katliamlar karsisinda sessiz kalma tavrinin o ülkelerin kendi iç barisini da zedeleyecegini açik bir sekilde ifade etmek isterim. Zaman Filistin ile dayanisma yapanlarin sesini susturmak, Filistin ile dayanisma içinde olanlarin sesine baski üretmek, Filistin ile bulusanlari engellemek bu suç sayma zamani degildir. Yaptirim ile baskiyla engelleme ile suç üretme ile hiçbir sekilde insanlik vicdani susmaz” dedi.

Iletisim Baskanliginin, Cumhuriyet’in 100’üncü yili kutlamalari kapsaminda tüm yurtta organize ettigi etkinliklerin ertelenip ertelenmeyecegine iliskin soru üzerine Çelik, "Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Türkiye Cumhuriyetinin 100’üncü yilini görkemiyle tabii ki anacagiz. Cumhuriyet kutlamalarinin ertelenmesi gibi bir sey tabii ki söz konusu olmaz. Nitekim cumhuriyet.gov.tr diye bir internet adresi vardir. Oraya girdiginiz zaman bütün bu etkinliklerin topluca bir listesi var. Tabii ki bütün faaliyetlerimizi içinde bulundugumuz ve her gün ekranlardan izledigimiz insanlik trajedisinin ve durumun hassasiyetlerine göre ayarliyoruz. Bütün bu olaylara baktigimizda bir kere daha görülmüstür ki iyi ki insanligin vicdaninin sesi olarak Türkiye Cumhuriyeti var. Iyi ki Türkiye Cumhuriyeti barisin temsilcisi, baris perspektifinin temsilcisi olarak bu bölgede güçlü bir istikrar adasi olarak yoluna devam ediyor. Hep söylüyoruz, ’Cumhuriyet, ilelebet payidar kalacaktir’ diye. Bu ayni zamanda insanligin umudunun ayakta kalmasi demektir" dedi.



"Kuskusuz Türkiye Cumhuriyeti, egemen bir devlet olarak atacagi adimlari planliyor"

Israil’in, Filistin’e yönelik gün geçtikçe artan saldirilari karsisinda, ABD’nin Israil’i korumak için kullandigi Kürecik radar üssünün kapatilmasinin gündeme gelip gelmeyecegine dair soru üzerine Çelik, "Tabii bir eylem planimiz var. Ama dedigim gibi biz birtakim tepkilerin ortaya koyulmasini, ateskesin saglanmasi, politik çözüm çerçevesinin saglanmasi çerçevesinde yürütüyoruz. Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu bu diplomatik çizgiyi bütün herkesin sahiplenmesi gerektigini söylüyoruz. Su anda bahsettiginiz konularla ilgili sicak bir gündem söz konusu degil. Biz burada bu mesele çözülsün, ateskes saglansin ve hep beraber bu politik çözüme ulasalim diye ugrasiyoruz. Kuskusuz Türkiye Cumhuriyeti, egemen bir devlet olarak atacagi adimlari planliyor. Bunlarin içinde neler vardir? Bu adimlar zaten ortaya çiktigi zaman hep beraber görecegiz” ifadelerini kullandi.

Çelik, "Gazze’deki katliam, normallesme sürecindeki Türkiye-Israil iliskilerinin seyrini nasil etkiler?" sorusunu "Tabii bir sekilde normallesme süreci destek verdigimiz, özen gösterdigimiz, bölge çikarlari açisindan da önemli buldugumuz bir süreçti. Simdi tabii önce Israil’in bir normallesmesi gerekiyor. Biran evvel bu ateskesin saglanmasi gerekiyor. Bu ateskes saglandiktan sonra bu insanlik disi eylemlerin hemen durmasi gerekiyor. O sürece ondan sonrasinda bakilir" dedi.



"Türkiye, antisemitizmin oldugu bir ülke degil"

"Israil Güvenlik Konseyi, güvenlik riski gerekçesiyle Türkiye’deki vatandaslarina ’acil dönün’ çagrisinda bulundu” sorusu üzerine Çelik, "Türkiye, herhangi bir sekilde antisemitizmin oldugu bir ülke degildir. Biz Israil’in vahset eylemlerine nasil karsi çikiyorsak, antisemitizme de ayni sekilde karsi çikiyoruz. Hangi dinden olursa olsun hiçbir insanin burada güvenlik tehlikesi eger herhangi bir sekilde süpheli bir durum varsa bunun derhal güvenlik güçlerimizle paylasilmasi gerekir. Ama bu son olaylarda da görüldügü gibi Türkiye, her türlü çatismadan, siddetten kaçan, uzak durmaya çalisan insanlar için güvenli bir liman olarak bulunmaktadir” seklinde cevap verdi.

Çelik, Islam Isbirligi Teskilati’nin Misir’da düzenlemesi beklenen "Liderler Zirvesi"ne Cumhurbaskani Erdogan’in katilip katilmayacagina iliskin soru üzerine, "Cumhurbaskanimizin toplantiya katilimina iliskin degerlendirme devam ediyor” dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin, Gazze’de hastane gemi ve sahra hastanesi kurulmasi yönündeki açiklamalarina iliskin somut gelismeler olup olmadigiyla ilgili soruya Çelik, "Saglik Bakanligimiz, Refah Sinir Kapisinin yaninda birtakim sahra hastaneleri kurulabilecegini ifade etti.

Yani Türkiye, bu garanti saglandiktan sonra bölgeye insani yardim ve saglik yardimi hizmeti verilmesi konusunda hazirdir. Her türlü insani yardima hazirdir" cevabini verdi.

Çelik, "Saglik Bakanligi’miz bu çerçevede bu hastanenin kurulmasindan sonra saglik hizmeti verilmesi için Refah Sinir Kapisi’na yakin bölgelerde, Misir tarafinda sahra hastaneleri kurulmasi için de hazirliklarini tamamladi. Önemli olan bunun hayata geçmesi için karsimizdaki muhataplarimizin siyasi iradesinin ortaya çikmasi. Türkiye olarak biz haziriz" seklinde konustu.



"Insani koridor meselesine öncelikli yer verilmesi gerek"

Insani koridora iliskin Türkiye’nin çabalariyla ilgili soru üzerine Çelik, sunlari kaydetti:

"Insani koridor konusunda güçlü bir sekilde çalisiyoruz. Amerika tarafindan da belki de yapilan yegane sagduyulu açiklama, eger bunun hala arkasindalarsa, ’Gazze’ye kara harekati, insani koridor olmadan olmasin’ diyorlar. Biz tabii Gazze’ye kara harekatinin hiç olmamasi gerektigini degerlendiriyoruz. Ama her halükarda insani koridor meselesine öncelikli olarak yer verilmesi gerekir. Tabii insani koridorun ise yaramasi için de bombalamalar devam ederken orayi insansizlastirma için sadece bir tahliye mekanizmasi olarak degil, tam tersine bombalamalarin sona ermesi, ateskesin saglanmasi ve bununla beraber insani yardimlarin dogru bir sekilde ulastirilmasi için kullanilmasi gerekir. Çünkü Israil tarafindaki bazi degerlendirmeler de insani koridoru Gazze’nin insanlardan arindirilmasi için bir çikis kapisi olarak degerlendirme seklinde. Bu da dogru bir yaklasim olmaz."
Kaynak: İHA