Sarp Sinir Kapisi'ndaki Iphone Yogunlugu Yerini Sessizlige Birakti

Artvin’de Sarp Sinir Kapisinda son günlerde yasanan Iphone yogunlugu, yeni yil sonrasi IMEI ücretlerine gelen zam sonrasi sona erdi. Tika basa insanla dolan Gümrük kapisi koridorlari, yerini sessizlige birakti.

Sarp Sinir Kapisi'ndaki Iphone Yogunlugu Yerini Sessizlige Birakti
Artvin’in Kemalpasa ilçesinde bulunan Sarp Sinir Kapisinda, Iphone yogunlugu sona erdi. Ülkemize göre Gürcistan’da Iphone telefon daha uygun olunca, Türkiye’nin dört bir yanindan gelen vatandaslar günü birlik Gürcistan’in Batum sehrine giderek telefon satin alip, ülkemize geri dönüyordu. Buda Sarp Sinir kapsinda yogunluga neden oluyordu. Yeni yilda, IMEI, ye (Uluslararasi Mobil Cihaz Kodu) gelen zamanda bu yogunluk sona erdi.

Gürcistan’dan alinan telefonlar ülkemizde kullanila bilmesi için IMEI kaydinin yapilmasi gerekiyor. Bu ücret 2022 için 2732 lira iken, yeni yildan sonrasi ‘Yeniden Degerleme Orani’ sonrasi 2023 IMEI kayit ücreti, yüzde 122,9 zamlanarak, 6 bin 90 liraya çikartildi. Bu da yogunlugun sona ermesine neden oldu.

Gümrük kapisi koridorlari ve vergi iadesi (tax free) bekleme salonlar insan akinina ugramisti. Yeni yil sonrasi ise koridorlar ve bekleme salonlarda sessizlik hakimdi.

Yeni yil öncesi telefon almak isteyenlerin yogunlugunu yasadigini ifade eden bölge halkindan Erhan Durucan, “Gelen zamlarla birlikte yogunluk azaldi. Hatta hiç kalamadi. Insanlar Gürcistan’da daha uygun diye akin akin geliyordu. Simdi gelen giden yok” derken, taksici esnafi Mert Çakir ise “Insanlar ülkemizin farkli illerinden gelip Batum’dan telefon aliyordu. Inanilmaz bir yogunluk vardi. Simdi ise kimseler gelmiyor. Ögrendigimize göre telefon kayit ücretine zam gelmis, fazla bir avantaji kalmamis“ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA