Bitlis, Sanayide En Çok Istihdam Artisi Saglayan Il Oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), 2022 yili Sanayi Kapasite Raporu’na göre; 2021 yilina kiyasla 2022 yilinda sanayide en çok istihdam artisi saglayan sehirler siralamasinda yüzde 52,90 istihdam artis orani ile Bitlis birinci sirada yer aldi.

Bitlis, Sanayide En Çok Istihdam Artisi Saglayan Il Oldu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), 2022 yili Sanayi Kapasite Raporu istatistiklerini yayimladi. Rapora göre; sanayi kapasite raporuna sahip tesislerde çalisan sayisi, 2022’de bir önceki yila göre yüzde 8,27 artarak 3 milyon 871 bin 480 kisi oldu. Geçerli raporlara göre istihdamin en fazla oldugu il Istanbul olurken, 2021 ile karsilastirildiginda 2022’de sanayide en çok istihdam artisi saglayan sehirler siralamasinda ise yüzde 52,90 istihdam artis orani ile Bitlis birinci oldu. Rapora göre; Siirt yüzde 44,27 ile 2., Erzurum yüzde 39,63 ile 3., Sirnak yüzde 38,57 ile 4., Ardahan ise yüzde 37,04 ile 5. sirada yer aldi.

"Çalismalarimiz meyvelerini vermeye basladi"

Konuyla ilgili degerlendirmede bulunan Tatvan Ticaret ve Sanayi Odasi (TATSO) Baskani Bilal Adabag, TATSO olarak sehirdeki yatirim ve istihdami artirmak adina yaptiklari girisimlerin meyvelerini vermeye basladigini söyledi.

TOBB’un açikladigi verilere göre; 2021 ile karsilastirildiginda 2022’de sanayide en çok istihdam artisi saglayan iller siralamasinda yüzde 52,90 istihdam artis orani ile Bitlis’in birinci sirada yer aldigini belirten TATSO Baskani Bilal Adabag, "TOBB, 2022 yili Sanayi Kapasite Raporu istatistiklerini yayimladi. Yayimlanan istatistiki verilere göre Bitlis ilimiz 2021 ile karsilastirildiginda 2022’de sanayide en çok istihdam artisi saglayan iller siralamasinda yüzde 52,90 istihdam artis orani ile birinci olmustur. Bu bizim için büyük bir gurur ve mutluluk oldu. TATSO olarak bizler son 4-5 yildir istihdama katki sunabilmek ve yatirimci isletmeleri bu bölgeye çekebilmek için büyük çabalar sarf ettik. Bitlis ilimizin daha önceki yillarda açiklanan istatistiki verilerde hep son siralarda görmek bizleri gerçekten üzüyordu. Ancak bu gün ise uzun yillardir devam eden çalismalarimizin meyvelerini vermeye basladigini görmek, Bitlis ilimizi zirvede görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu da yillardir devam eden çabalarimizin amacina ve hedefine ulastigini gösteriyor. Gerek organize sanayi ve gerekse diger isletme mekanlarini kullanarak yapmis oldugumuz istihdam çalismalarinda büyük bir ivme kazandik. Bunda da en yüksek verimi saglayan, en fazla yatirimi saglayan sektörümüz kuskusuz tekstil sektörü oldu. Tekstil sektörü ilimizdeki issizligin en minimum düzeye indirilmesinde çok büyük katkisi var. Bunun yani sira yine ilimizde yeni kurulacak ve önümüzdeki yil faaliyete geçecek fabrikalarda var. Ilimiz ayni zamanda önemli markalarin da cazibe noktasi oldu. Önümüzdeki yil, yeni açilacak isletmelerle birlikte istihdama ciddi anlamda bir katki daha sunulmus olacak. Tüm bu gelismeler büyük bir emek ve özveri sonucunda olan gelismelerdir. Burada tekstil sektörü basta olmak üzere gida, imalat, sanayi, mobilya ve diger tüm sektörlerimizin katkilari gerçekten çok büyük. Insallah ilimizde bu yil faaliyete geçecek yeni islemelerle birlikte istihdam sayimizi çok çok daha üst seviyelere tasimis olacagiz. Ve bunun sonucunda da sehrimizdeki istihdam sorununu kalici olarak çözüme kavusturmus olacagiz. Ben bu vesileyle; yatirim ve istihdama degerli katkilarindan dolayi tüm isletmelerimize ayri ayri çok tesekkür ediyorum" dedi.



"2023 yili sonunda isletme sayisi 55’i, istihdam sayisi ise 15 bini bulacak"

Bitlis Tekstil Sanayi ve Is Adamlari Dernegi (BITSIAD) Baskani Irfan Demirkanoglu ise, tekstil sektörü olarak Bitlis istihdamina katki sunmaya devam edeceklerini belirtti.

Sanayide en çok istihdam artisi saglayan sehirler siralamasinda Bitlis’in birinci sirada yer almasinin mutluluk verici oldugunu kaydeden Demirkanoglu, "Devletimiz tarafindan saglanan destek ve tesviklerle ilimizdeki istihdam sayisi her geçen gün artmaktadir. Istihdamdaki en yüksek katki ise kuskusuz biz tekstil sektöründen gelmektedir. Bu günde açiklanan verilerde elde edilen basarida bunu bir kez daha gördük. Bu bizim için bir gurur oldu ve insallah devami da gelecektir. Su an ilimiz genelinde halihazirda 40 aktif tekstil isletmemiz faaliyet göstermektedir. Bu isletmelerimizin sagladigi istihdam sayisi yaklasik 10 bin civarindadir. Buna ilaveten bu yil açilacak olan 10 tane islememiz daha olacak. Bununla birlikte ilimizdeki tekstil firma sayisi 55’e çikmis olacak. Yil sonuna kadar hedefledigimiz istihdam rakami ise 15 bin civarinda olacaktir. Bu vesile ile ilimiz istihdamina katki sunan tüm isletmelerimize tesekkür ediyorum" diye konustu.

Tekstil isletmecilerinden Besim Demirkan da, tekstil sektörü olarak 2022 yilinda iyi bir sezon geçirdiklerini dile getirdi. Saglanan destek ve tesviklerle Bitlis’te yatirim ve istihdamin arttigini kaydeden Demirkan, saglanacak yeni destek ve tesviklerle bu sayilarin çok daha üst sevilere çikacagini ifade etti.

Öte yandan; devlet destekli yatirim ve tesviklerle kabugunu kiran Bitlis kisa sürede adata göçü tersine çevirmeyi basardi. Her geçen gün yeni açilan isletmelerle ilin ekonomi ve kalkinmasina katki sunulurken, ildeki issizlik ve istihdam sorunu da büyük ölçüde çözüme kavusuyor.
Kaynak: İHA