Elazig Depreminin Simgesi Azize'nin Gerçek Kahramani Ortaya Çikti

Elazig’da 2020 yilinda meydana gelen 6.8’lik depremde 5 katli apartmanin enkazindan 17 saat sonra çikartilan ve birçok kisinin de kurtarilmasina vesile olan Azize Çelik, kendisini enkazdan çikartan ve ’Gizli Kahramanim’ dedigi itfaiye eri Ömer Ipek ile görüntülü konustu. Enkaz altinda kurtarma çalismasi yapan ve Azize’nin elini biran olsun birakmayan Ipek’in artçi sarsintilarda herkesin çik demesine ragmen çikmadigi ve ’’Yok ablam ben senin elini tuttum hiç birakmam’’ dedigi ögrenildi.

Elazig Depreminin Simgesi Azize'nin Gerçek Kahramani Ortaya Çikti
Elazig’da 3 yil önce meydana gelen 6.8 büyüklügündeki depremde burada 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 kisi hayatini kaybetti. Depremde merkeze bagli Mustafapasa Mahallesi’nde bulunan Kalay Apartmani çökmüs, Azize Çelik, esi Cengiz, ogullari Muhammet Faruk ve Ahmet enkaz altinda kalmisti. Azize Çelik, bir saglikçi ile enkaz altindayken yaptigi telefon görüsmesi ile ailesiyle birlikte birçok kisinin kurtarilmasina vesile olarak depremin simgesi haline gelmisti. Herkes Azize’nin konustugu saglikçiyi ekranlardan görürken, asil gizli kahraman ise Ankara Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Müdürlügü’nde görevli Ömer Ipek oldugu ortaya çikti. Ipek’in, Azize’yi kurtarmaya çalistigi anda enkaz altinda artçi depremlere yakalandigi ve herkesin çik demesine ragmen ’’Yok ablam ben senin elini tuttum hiç birakmam’’ dedigi ögrenildi. Azize, kendisi için canini hiçe sayan ve ’’O benim gizli kahramanim’’ dedigi Ipek ile 24 Ocak depreminin yil dönümünde cep telefonu üzerinden görüntülü konustu.

O anlarda duygu dolu anlar yasandi.

’’Küçücük delikten beni gördü’’

O dehset anlari anlatan Azize Çelik, “Yerin altinda Allah’im önce benim canimi al çocuklarim kurtulsun diye dua ediyordum. Ben onlar kurtuldugu için dua ettim. Rabbim bir daha yasatmasin. Yerin altindan çikamayacagimizi düsündüm. Ama Allah’in hikmeti çiktik. Enkazi yukaridan kaldirdikça toz geliyordu ve oksijenim azaliyordu. Astim hastasiyim nefes alamiyordum. 112 kardesim bagladi ve konustuk. ’Hakkiniz helal edin’ dedim. Sessizce konusuyordum ki çocuklarim duymasin. Ben bittim dedim, ikimizde agladik. Ogluma ’Anneme gidin siz elimi kesersiniz, annemin sesi yok’ dedi.

Ömer agabey annen nerde diye sordu ve oglum tarif etti’’ dedi.

Ömer’in yanina geldigini ve konustuklarini dile getiren Çelik, “Buradayim dedim. Telefonumun isigini açtim. Küçücük delikten beni gördü. Hemen duvari kazimaya basladi.

Elini uzat dedi ve tuttu. Tamam abla ben seni hiç birakmayacagim dedi.

O sirada bir depremde daha oldu. ‘Ömer abi yukari çik’ diye bagiriyorlardi. Ben de, ‘Agabey sen çik ben enkazda kaldim, senin de çocuklarin vardir. Olan bana olmus, sen çik dedim. O da, ‘Yok ablam ben senin elini tuttum hiç birakmam’ dedi.

Orayi deldi ve ben küçük çikamam dedim. Ellerini ver beni çekerim dedi.

O an Ömer agabey beni kurtardi. Bir gök yüzüne baktim bir de döndüm evimize baktim. Ev yok. Tüm apartmanlar duruyor ama bizim ev yok. Biz oradan nasil sag çiktik hiç anlamadim. Derin bir nefes aldim ve gök yüzüne baktim. O bizim gizli kahramanlarimizdan biri’’ diye konustu.



’’Seni çikarmadan çikmam demis ve o esnada deprem olmus’’

Yine 24 Ocak’in geldigini aktaran Cengiz Çelik ise “Hatirlamak istemedigim bir tarih. Kötü anilarla dostluklar edinmis olduk. Erzurum AFAD’dan Metin agabey ile görüstüm. Bu tarihlerde onlar veya biz ariyoruz. Birbirimizi yad ediyoruz. Tüm ekipler canla basla ulasmak için çalistilar. Metin bey parmak girecek kadar bir delikten parmagi uzatti. Artik kurtulduk umudu dogdu. Çünkü bir insanin eline dokunuyorsun ve oksijen geldi. Onlar milim milim delik açtilar. Ilk ben çiktim ve sirasiyla çocuklarim çikti. Esim farkli yerdeydi. Onu da Ankara’dan Ömer bey girdi. Seni çikarmadan çikmam demis ve o esnada deprem olmus. Esimin kurtulmasinda bir numara insandir. Böyle günlerde birbirilerimizi arayip anilarimizi aniyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA