Konya, Cumhuriyet Tarihinin Ihracat Rekorunu Kirdi

Konya Sanayi Odasi Baskani Mustafa Büyükegen, Konya’nin 2022 yilinda 3 milyar 262 milyon 160 bin dolar ile Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kirdigini kaydetti.

Konya, Cumhuriyet Tarihinin Ihracat Rekorunu Kirdi
Konya Sanayi Odasi (KSO) Baskani Mustafa Büyükegen, Konya’nin 2022 yili ihracat rakamlarini degerlendirdi. Konya’nin 2022 yilinda 3 milyar 262 milyon 160 bin dolar ile Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kirdiginin altini çizen Baskan Mustafa Büyükegen, “Cumhuriyetimizin 100. yilina girerken bu basariya imza atarak hepimizin gögsünü kabartan Konyali sanayicilerimizi ve çalisan kardeslerimizi yürekten kutluyor, basarilarinin artarak devam etmesini diliyorum” dedi.

Konya’nin tüm ekonomik zorluklara ragmen Türkiye’nin en basarili üretim ve ihracat sehirlerinin basinda geldiginin altini çizen Mustafa Büyükegen, bu basarilarin rakamlara da yansidigini vurguladi. Baskan Büyükegen, “Konyamiz’in ihracati 2016 yilindan bu yana, 7 yildir kesintisiz olarak artiyor. 2016 yilinda 1,3 milyar dolar ihracat yapan Konyamiz, 2022 yilinda önceki yila oranla yüzde 8,9’luk artisla 3 milyar 262 milyon dolar ihracat gerçeklestirmeyi basardi” seklinde konustu.

Konya ihracatinin ilk sirasinda 2022 yilinda da 788 milyon 931 bin dolar ihracat ile makine ve aksamlari sektörünün geldigini belirten Büyükegen, “Ihracatimizin 2. sirasinda 720 milyon 321 bin dolar ile otomotiv endüstrimiz, 3. sirada 281 milyon 883 bin dolar ihracat ile demir ve demir disi metaller sektörümüz, 4. sirada 278 milyon 555 bin dolar ihracat ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörümüz, 5. sirada 214 milyon 901 bin dolar ihracat ile iklimlendirme sanayi sektörümüz yer aldi. Konya’nin 2022’de en fazla ihracat yaptigi ilk 10 ülke ise Irak, Almanya, Rusya, ABD, Italya, Polonya, Cezayir, Romanya, Israil ve Misir oldu” ifadelerini kullandi.

“KSO ihracat odakli çalismalara devam edecek”

Konya Sanayi Odasi olarak bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da Konya sanayisinin sürdürülebilir üretimine ve ihracatina katkida bulunmak amaciyla yürüttükleri çalismalarin devam edecegini aktaran Büyükegen, “Oda olarak sehrimizin ihracatta yakaladigi basari ivmesinin artarak devam etmesi için ihracat odakli çalismalar yürütmeye 2023 yilinda da araliksiz devam edecegiz. Sanayicilerimizle birlikte yürüttügümüz yurt disi is gezilerimizi, B2B-ikili is görüsmelerimizi sürdürecegiz. Ihracat yapan veya yapmak isteyen firmalarimiza rehberlik eden, mentörlük yapan Ihracat Destek Ofisimiz’in çalismalarini da gelistirmeye devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA