AP'deki Yolsuzluk Sorusturmasinda 2 Milletvekilinin Daha Dokunulmazligi Kaldirilabilir

Avrupa Parlamentosu (AP) Baskani Roberta Metsola, Belçika yargi makamlarinin talebi üzerine AP’de patlak veren yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasinda 2 milletvekilinin daha dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için “acil islem” baslatti.

AP'deki Yolsuzluk Sorusturmasinda 2 Milletvekilinin Daha Dokunulmazligi Kaldirilabilir
Avrupa Parlamentosu’nda patlak veren yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasi çerçevesinde yeni milletvekilleri mercek altina alindi. AP Baskani Roberta Metsola yaptigi yazili açiklamada, Belçika yargi makamlarinin talebi üzerine sorusturmada 2 milletvekilinin daha dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için “acil islem” baslattigini duyurdu. Metsola, “Ilk andan itibaren Avrupa Parlamentosu sorusturmalara yardimci olmak için elinden gelen her seyi yapti ve cezasiz kalmamasini saglamak için çaba harcamaya devam edecek. Yolsuzlukla mücadele etmek için her seyi yapacagiz" ifadelerini kullanarak, tüm sürecin 13 Subat’a kadar tamamlanmasini istedigini açikladi.

Söz konusu 2 milletvekilinin isimlerini paylasmayan Metsola, dokunulmazliklarin kaldirilmasi ile ilgili resmi talebi 16 Ocak’ta genel kurula sunacak. Resmi talep, ardindan AP’nin onaylamasi veya reddetmesi için bir tavsiye taslagi hazirlanmak üzere Hukuk Isleri Komitesi’ne (JURI) gönderilecek.

AP’deki rüsvet skandali

Belçika’da 9 Aralik’ta yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasinda baskent Brüksel’de 16 ayri operasyon gerçeklestirilmis, Katar’in AP’nin kararlarini etkilemek amaciyla stratejik konumdaki kisilere rüsvet verdigi iddia edilmisti. AP’nin 14 baskan yardimcisindan biri olan eski Yunan milletvekili Eva Kaili, Italyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararasi Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve Sosyalistler ve Demokratlar Grubundan (S&D) asistan Francesco Giorgi yolsuzluk sorusturmasi çerçevesinde gözaltina alinmisti. Polis tarafindan yapilan baskinlarda 1,5 milyon euro ele geçirilmisti. AP’nin 8 yildir üyesi olan Kaili, AP Baskani Metsola tarafindan görevden uzaklastirilmisti. Kaili ayrica AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyeliginden de uzaklastirilirken, Yunanistan’in merkez solundaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Partisi’nden ihraç edilmisti. Yunan makamlari Kaili’ye, esine ve yakin aile üyelerine ait mal varliklarini dondurmustu.

Öte yandan, geçtigimiz sene aralik ayinda Belçika’nin devlet güvenlik teskilati VSSE’nin diger Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin de yardimiyla bir yili askin süredir yolsuzluk iddialarina yönelik bir sorusturma üzerinde çalistigi ortaya çikmisti.
Kaynak: İHA