Mudanya'da Mübadelenin 100. Yilinda Türk-Yunan Bulusmasi

Kuzey Yunanistan Orta Makedonya genis bölgesinden 38 belediye baskani ile Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patrigi ve Istanbul Baspiskoposu Bartholomeos, Mudanya Belediye Baskani Hayri Türkyilmaz’in ev sahipliginde Tirilye’de bulustu. Baskan Türkyilmaz ile Bartholomeos mübadelenin 100. yili nedeniyle baris ve kardesligin uzun sürmesi adina Tas Mektep bahçesine iki adet zeytin fidani dikti.

Mudanya'da Mübadelenin 100. Yilinda Türk-Yunan Bulusmasi
Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin 100. yili nedeniyle, Türk-Yunan belediye baskanlari Mudanya Belediye Baskani Hayri Türkyilmaz’in ev sahipliginde Tirilye Tas Mektep’te bir araya geldi.Etkinlige, Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patrigi ve Istanbul Baspiskoposu Bartholomeos da katildi.

Mudanya Belediye Baskani Hayri Türkyilmaz’a ev sahipliginden dolayi tesekkür eden Baspiskopos Bartholomeos,“Bu güzellikler, bu gökyüzü, bu renkler, kime ait? Hiçbir ülkeye degil. Yalnizca insanliga aittir. Yüce Allah kainati hepimize hediye etti. Bu güzelliklerden yararlanmamiz bizim elimizde. Yerel yönetim temsilcileri açik ve ileri görüslü, açik ufuklu olmalidir. Insanlara ayrimcilik yapmaksizin onlari kucaklamali ve hizmet vermelidir. Mudanya Belediyesi bunu gerçeklestiren ender yerel yönetimlerden birisidir” ifadelerini kullandi.

Kuzey Yunanistan Orta Makedonya genis bölgesindeki 38 belediye baskaninin temsilcisi olarak konusan Selanik ili Panorama, Pilea, Hortiyatis Bölgesi Belediye Baskani Ignatios Kaytecidis, iki ülke ve yerel yönetimler arasinda karsilikli dostluk, baris ve birlikteligin gelistirilmesi adina gerçeklestirilen bulusmanin önemine degindi. Baskan Türkyilmaz ise “Mudanyamiza ‘barisin ve kardesligin baskenti’ derken, bunu pekistirmek için tüm etkinliklerimizde kentimizle ilgili algiyi örmeye devam ediyoruz. Yerlestikleri vatan topragimizda biz torunlarina sahip çikan, kültürümüzü yasatan dedelerimizin, ninelerimizin önünde bir kez daha saygi ile egiliyorum.Mudanyamizda mübadil kültürünü yasatmak, desteklemek en önemli önceliklerimizden. Bu dünya; topragiyla, böcegiyle, deniziyle bizim, hepsi bütün canlilarin, bu dünyanin kiymetini bilelim. Geçmisimizle bulusup kimligimizi koruma yolunda attigimiz adimlar sürecek. Mudanya’da 100 yil önce Mütareke ile atilan baris tohumlari, bugün yol haritamizi olusturuyor. Bugün tüm dünyaya Mudanya’dan bir kez daha baris çagrisi yapiyoruz” diye konustu.

Mudanya Belediye Baskani Hayri Türkyilmaz ve Istanbul Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patrigi ve Istanbul Baspiskoposu Bartholomeos Tas Mektep bahçesine baris ve kardesligin uzun sürmesi adina iki adet zeytin fidani dikti.
Kaynak: İHA