Israil Hapishanesindeki Filistinli Mahir Yunus 40 Yil Sonra Serbest

Israil’de 1983 yilinda hapis cezasina çaptirildiktan sonra mahkumiyetini tamamlayan Filistinli Mahir Yunus, 40 yil sonra tahliye oldu.

Filistin Esirler Cemiyetinden yapilan açiklamaya göre Israil makamlari, 1983 yilinda bir Israil askerini öldürdügü suçlamasiyla 25 yasinda hapis cezasina çaptirilan Filistinli Mahir Yunus’u serbest birakti. 40 yil sonra özgür kalan 65 yasindaki Yunus, tahliye olduktan sonra Ara kasabasinda yasayan ailesinin yanina gitti. Israil hapishanelerinde en uzun süre kalan ikinci isim olan Yunus, annesi ve çok sayida kisi tarafindan sevinçle karsilandi. Kendisi cezaevindeyken 2008 yilinda hayatini kaybeden babasinin mezarini ziyaret eden Yunus, Israil hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkumlarin serbest birakilmasini diledigini söyledi.

Filistin halkina birlik çagrisinda bulunan Yunus, ülkesinin özgürlesmesini görmek istedigini ifade etti.

Yunus, “Ben iyiyim. Mesajimiz her zaman ‘özgürlük’ olacak. Hapishanede geçirdigim 40 yilim Filistin’e armagandir” diye konustu.



Annesi üzerinde Osmanli nisani bulunan aba hediye etti

Mahir Yunus’un 83 yasindaki annesi Vidad Yunus ise Tüm Filistinli mahkumlarin Israil hapishanelerinden kurtulmasini ve ailelerinin kendisi gibi mutlu olmasini umdugunu dile getirdi. Ogluna üzerinde Osmanli nisaninin bulundugu bir aba veren Vidad Yunus, nisanin dedesine Türkler tarafindan hediye edildigini vurgulayarak bunun tarihlerini simgeledigini belirtti.



Kuzeni 5 Ocak’ta serbest kalmisti

Mahir Yunus’un amcasinin oglu Kerim Yunus da Israil hapishanelerindeki 40 yilinin ardindan 5 Ocak’ta özgürlügüne kavusmustu. 1983’te tutuklanan Mahir Yunus ve Kerim Yunus, 1980’de Golan Tepeleri’nde bir Israil askerini öldürmekten suçlu bulunmustu. Geçtigimiz 5 Ocak’ta serbest birakilan Kerim Yunus, Mahir Yunus’tan önce tutuklanirken, Israil hapishanelerinde en uzun süre kalan Filistinli olmustu.

Ilk olarak idama mahkum edilen Mahir Yunus ve Kerim Yunus’un cezalari daha sonra müebbet hapis cezasina çevrilmisti, 2011 yilinda ise cezalari 40 yila indirilmisti.
Kaynak: İHA