ETÜ Laboratuarlarinda Optik Lazerler Gelistirilecek

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’in danismanliginda Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü doktora ögrencisi Ars. Gör. Rukiye Aksakal’in yürütücüsü oldugu "InP Tabanli Pasif Mod Kilitli Çok Bölümlü Diyot Lazerlerin Tasarimi ve Üretimi" baslikli Proje 1002-A Hizli Destek Programi çerçevesinde destek almaya hak kazandi.

ETÜ Laboratuarlarinda Optik Lazerler Gelistirilecek
Proje baglaminda çok bölmeli yari iletken lazerler gelistirerek ultra kisa süreli ve yüksek güçlü optik darbelerin üretilmesi hedefleniyor. Gelistirilen projeye iliskin degerlendirmede bulunan Ars. Gör. Aksakalli: “Yüksek güçlü lazerler ile özellikle fiber optik haberlesme sistemlerinde kullanilan tekrarlayicilarin (optik yükselteçler) sayisi azaltilmakta ve böylece optik bilginin dispersiyona ugramasi en aza indirilmektedir. Ayrica kabul edilen proje çalismasi ile ülkemizde fotonik ve lazer alanindaki bilgi birikiminin zenginlesmesine, uluslararasi düzeyde güncel önemi olan teknolojik konularda rekabet potansiyelimizin artmasina katkida bulunacagimiza inaniyoruz” seklinde konustu.

Projenin oldukça nitelikli oldugunu belirten Rektör Çakmak ise “Üniversitemizin laboratuvarlarinda ülkemize katma deger saglayacak projeler üretmeye devam ediyoruz. Özellikle savunma sanayimize yönelik yapilan yatirimlara bilimsel bilgi üreterek destek olma gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle ögrencimizi tekrar tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA