Depremde 30 Kisiye Mezar Olan Apartmanin Davasinda Karar Için Bilirkisi Raporu Beklenecek

Izmir’de meydana gelen 6.6 büyüklügündeki depremde 30 kisinin hayatini kaybettigi Emrah Apartmani’nin sorumlularinin yargilandigi ve karar asamasina gelen davada, bilirkisi raporunun beklenmesine karar verildi.

Depremde 30 Kisiye Mezar Olan Apartmanin Davasinda Karar Için Bilirkisi Raporu Beklenecek
Izmir’in Seferihisar ilçesi açiklarinda 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklügündeki depremde yikilan Bayrakli’daki Emrah Apartmaninda 30 kisi hayatini kaybetti, 8 kisi de yaralandi. Depremin ardindan baslatilan sorusturma çerçevesinde binanin müteahhidi H.U., statik-betonarme proje müellifi ve fenni mesulü T.A. ve sürveyani H.B.S. gözaltina alindi. T.A. tutuklanirken, H.U. ve H.B.S. ise adli kontrol sartiyla serbest birakildi. Sorusturmanin ardindan süpheliler hakkinda ‘bilinçli taksirle birden fazla insanin ölümüne ve yaralanmasina neden olma’ suçundan 20 yila kadar hapis talebiyle dava açildi. Yargilama sürerken H.S.B. hayatini kaybetti. Geçen celsede ise T.A. tahliye edildi.

Davanin bugün Izmir 4. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmasina tutuksuz saniklar T.A. ve H.U. ile müstekiler ve taraf avukatlari katildi.

Mahkeme baskani, önceki celse bilirkisiden istenen ek raporun hala mahkemeye ulasmadigini ve bu konuda bilirkisinin bir tarih vermedigini söyledi.

Durusma savcisi, önceki celselerde mahkemeye sundugu esas hakkindaki mütalaasini tekrarladigini söyledi.



“Etraftaki binalar saglamken bizimki neden yikildi?”

Emrah Apartmani’nin enkazindan kendisinin sag olarak kurtuldugunu ancak kizi Buse Demir’in sag olarak kurtulamadigini söyleyen anne Saziye Demir, “Deprem Allah’tan gelen bir afet ama binalar öldürür diye bir sey var. Bizim binamiz neden yikildi onu ögrenmek istiyoruz. Saniklar hala disarida ve cezalarini bulmadilar. Etraftaki binalar saglamken bizimki neden yikildi?” dedi.

Buse Demir’in babasi Osman Demir ise “Binamizin 2005’teki depremde hasar gördügü söyleniyor. Bu bina, o zaman 11-12 yillikti. Beden bu kadar hasar gördü onu da sorgulamak lazim. Artik adaletin yerini bulmasini istiyoruz” diye konustu.



“Hiçbir çocugun bu sekilde enkaz altinda ölmesini istemiyorum”

Depremde 10 yasindaki kizi Elif Inan’in hayatini kaybettigini söyleyen anne Bahriye Inan da “Hiçbir çocugun bu sekilde enkaz altinda ölmesini istemiyorum. Saniklar cezalarini çeksin” dedi.



“Bina, rezonans sonucunda yikilmistir”

Binanin zemininde anormal yapilanmalarin oldugunu iddia eden tutuksuz sanik T.A., “Zeminden dolayi üst yapidaki bazi noktalar önem kazanmistir. Binayla zemin arasinda bir rezonans iliskisi olmustur. Bina, rezonans sonucunda yikilmistir. Bu nedenle yikilan binalar darmadagin olurlar. Emrah Apartmanindaki parçalanmis görüntü rezonanstan ileri gelmektedir. Bunlar anlatmasi çok zor konulardir. Farkli yapilar, depremde farkli davranislar gösterebilir. Bu bilimsel bir seydir. Ben binayi yaptiktan sorma hatali islemler yapilmistir. Benim bu binayla ilgili illiyet bagim kalmamistir” diye konustu.

Diger tutuksuz sanik H.U. da saglik problemleri nedeniyle ev hapsi kararinin kaldirilmasini istedi.

Mahkeme heyeti, bilirkisiden gelecek ek raporun beklenmesine ve saniklar hakkindaki adli kontrol kararlarinin kaldirilmasinin reddine karar vererek durusmayi erteledi.
Kaynak: İHA