Israil Cumhurbaskani Herzog Açiklamasi 'Ulusumuzu Parçalayan Derin Bir Anlasmazligin Pençesindeyiz'

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog, Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin "yargiyi zayiflatma" girisimleri sonrasi yaptigi açiklamada, "Ulusumuzu parçalayan derin bir anlasmazligin pençesindeyiz" dedi.



Israil Basbakani Binyamin Netanyahu hükümetinin "yargiyi zayiflatma" girisimleri ve asiri sagci politikalari ülkede krize neden oldu. Netanyahu hükümetinin yarginin bazi yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri sonrasi sosyal medya hesabi üzerinden açiklama yapan Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog, "tarihi anayasal krizi önlemek" amaciyla "ilgili taraflarla" görüstügünü belirterek, "Ulusumuzu parçalayan derin bir anlasmazligin pençesindeyiz. Bu çatisma, Israil ve diasporadaki pek çok kisi gibi beni de derinden endiselendiriyor" dedi.



Iki kritik noktaya odaklandigini aktaran Herzog, bunlarin "tarihi bir anayasal krizi önlemek” ve “Israil içinde devam eden anlasmazligi durdurmak" oldugunu açikladi.

Cumhurbaskanligi’nin meseleleri ele almak için tüm taraflarin güvendigi belki de tek yer oldugunu vurgulayan Herzog, söz konusu görüsmelerin basarisiz olabileceginin farkinda oldugunu belirterek, “Bu çabanin basarisindan emin olmadigimi alçakgönüllülükle kabul ediyorum. Sorumlulugun bulundugu çesitli taraflarda iyi niyet var, ancak daha gidilecek çok yol ve önemli bosluklar var" dedi.

Herzog, arabuluculuk çabalarina odaklanirken protestoculara da saygi duydugunu ifade ederek, "Bana yönelik elestirilere saygi duyuyorum" diye konustu.



Netanyahu liderligindeki koalisyon hükümetinin planladigi ve protestolara yol açan yargi reformunda, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sinirlandirilmasi, meclisin mahkeme kararlarini geçersiz kilmasi ve yarginin hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltilmasi öngörülüyor.
Kaynak: İHA