Yozgat'ta Nohutta 75 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Geçen yil 65 bin ton civarinda nohut üretiminin gerçeklestirildigi Yozgat’ta bu yil tohum desteklemesi ve yagislarin yeterli oranda düsmesiyle 75 bin ton rekolte bekleniyor.

Yozgat'ta Nohutta 75 Bin Ton Rekolte Bekleniyor
Ülke genelinde ekilebilir arazi bakimindan besinci, nohut üretiminde ise ikinci sirada yer alan Yozgat’ta bu yil yüksek verim bekleniyor. Ekilebilir tarim arazisi bakimindan Türkiye’de besinci olan Yozgat’ta bu yil çiftçilere Tarim ve Orman Bakanligi ile Il Özel Idaresi tarafindan 60 bin kilogram nohut destegi verildi.

Geçen yil nohuttan dekar basina 100 kilogram verim alan çiftçi, bu yil 150 kilograma kadar verim elde etmeyi hedefliyor.

"Bu yil üretim olarak bereketli bir sezon geçirdik"

Bu yil nohut üretiminde bereketli bir sezon geçirdiklerini söyleyen Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Yozgat tarim ve hayvancilik sehri. Biz de bakanligimizin talimatlariyla Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak tarimsal üretimin daha çok gelismesi ve ilerlemesiyle ilgili proje ve çalismalarda bulunmaktayiz. Hububatta yemeklik dane baklagillerde ön plandayiz. Nohut hasadimizda devam ediyor, bu yil üretim olarak bereketli bir sezon geçirdik. Nohutta 75 bin ton rekolte beklentimiz var. Gerek bakanligimiz gerekse valiligimiz ve il özel idaremiz kanaliyla çiftçilerimize yüzde 75 destekli 60 bin kilogram nohut tohumu dagittik. Nohutta Türkiye’de ikinci siradayiz. Bu yil sezonun iyi geçmesi üreticimizi de bizi de sevindirdi” dedi.



"Bu sene verim geçen seneye göre iyi"

Merkeze bagli Büyükmahal köyünde çiftçilikle ugrasan Ethem Ipekel, nohutta geçen yila oranla bu yil daha yüksek verim beklediklerini söyleyerek, “Geçen sene nohuttan dekar basina 80 ila 100 kilogram verim aldim. Bu sene de 100 ila 150 kilogram arasinda verim almayi umuyorum. Bu sene verim geçen seneye göre iyi, bunu yagisa bagliyoruz. Bu sene verim yüksek olacak” seklinde konustu.

Çiftçi Mehmet Salman ise “Nohutta bu sene 470 dönüm yer ektim. Normalde dönümüne ben 200 kilogram verim bekliyorum. Geçen yil da benim verimim iyiydi, 170 kilograma kadar almistim. Ancak bu sene verim daha yüksek, yagmurlar verimi olumlu etkiledi. Bu yil yüksek verim almayi hedefliyoruz, nohut hasadimiza da basladik” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA