Kocaeli Valisi Yavuz Açikladi Açiklamasi 'Ilimizdeki Yurtlarda 10 Binin Üzerinde Bos Yatak Kapasitemiz Bulunuyor'

Kentteki ögrenci yurtlarinda 10 binin üzerinde bos yatak kapasitesinin bulundugunu açiklayan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, "Kamuoyuna seffaf bir sekilde açikliyorum 9 bin sehir disindan gelecek ögrencimiz var, 10 bin 500’e yakinda su anda bos yatagimiz var. Hiç kimse bu ögrencileri tahrik etmeye, endise uyandirmaya çalismasin. Bizden yurt talep eden her ögrencimizin sorununu çözecegiz. Gerekirse otelde yatiracagiz ama çözecegiz merak etmesinler" dedi.

Kocaeli Valisi Yavuz Açikladi Açiklamasi 'Ilimizdeki Yurtlarda 10 Binin Üzerinde Bos Yatak Kapasitemiz Bulunuyor'
Kocaeli Valiligi’nde "2022-2023 Egitim ve Ögretim Yili Istisare Kurulu Toplantisi" düzenlendi.

Vali Seddar Yavuz baskanliginda düzenlenen toplantiya, kaymakamlar ve milli egitim müdürleri katildi.

Egitim yatirimlarina deginen Vali Yavuz, 12 Eylül Pazartesi günü bin 460 okulda toplam 418 bin 602 ögrenci ve 27 bin 220 ögretmen ile egitim ögretim yilina baslanacagini vurguladi. Yavuz, 51 bin 862 ögrencinin okul öncesi kurumlarda, 129 bin 747 ögrencinin ilkokullarda, 119 bin 137 ögrencinin ortaokullarda, 117 bin 856 ögrencinin ise liselerde egitim görecegini kaydetti.



"20 milyon TL kirtasiye ve temizlik ödenegi aktarilmistir"

Egitime önem verdiklerini, bu çerçevede gereken tüm destegin saglandigini ifade eden Vali Yavuz, sözlerini söyle sürdürdü:

"2022-2023 egitim ögretim yili için bakanligimiz tarafindan Temel Egitim Genel Müdürlügüne bagli okullarimizin tamaminin hesaplarina toplam 20 milyon TL kirtasiye ve temizlik ödenegi aktarilmistir. Bu önemli bir gelismedir. Toplum yararina çalisma çerçevesinde, 2022-2023 egitim ögretim yili için ISKUR üzerinden bin 350 temizlik personelinin okullarimiza tahsisi yapilmis ve bunlar da 7 Eylül tarihinde görevlerine baslayacaktir. Büyüksehir Belediye Baskanligimiz ve Il Milli Egitim Müdürlügü arasinda imzalanan protokol geregi Büyüksehir Belediye Baskanligimiz her yil 50 özel egitim sinifimizin donatimini gerçeklestirecektir. Bugüne kadar Büyüksehir Belediye Baskanligimiz tarafindan 247 kodlama atölyesi okullarimiza kazandirilmistir. Halk egitimi merkezlerimizde halkimiza açilan kurslar bir önceki yila göre yüzde 100 arttirilarak, 2021 yilinda 117 bin 427 olan kursiyer sayimiz 2022 yilinda bulundugumuz ay itibariyle 233 bin 505 olmustur. Temel egitim, ortaögretim ve özel egitim çerçevesinde yaklasik 12 bin ögrencimiz tasimali egitim planlamasina alinmistir. Özel ögrenci servislerinin saglikli bir hizmet verebilmesi için her türlü tedbir alinmistir. 12 ilçemizde hizmet verecek tüm özel servis ve tasimali egitim servis soförlerinin yani sira rehber personele verilecek egitimler planlanmis ve egitim verecek personel ile talimatim dogrultusunda toplantilar gerçeklestirilmistir."

"Su an için ilimizdeki yurtlarda 10 binin üzerinde bos yatak kapasitemiz bulunuyor"

Bu yil Kocaeli Üniversitesi’ni 15 bin 250 ögrencinin tercih ettigini söyleyen Vali Yavuz, kayitlarin devam ettigini, sürecin takipçisi olduklarini belirtti.

Vali Yavuz, "Özel ve ayrintili bir çalisma yaparak bu 15 bin evladimizin kaçinin Kocaeli il sinirlari içerisinde ikamet ettiklerini, kaçinin baska sehirlerden geleceginin analizini yaprak detayli bir çalisma gerçeklestirdik. Anlasilan o ki yaklasik 6 bin civarinda ögrencimizin hala Kocaeli de ikamet ettiklerini, 9 bin civarinda da farkli illerden ilimize ögrenci gelecegini tespit ettik. Su an için ilimizdeki yurtlarda 10 binin üzerinde bos yatak kapasitemiz bulunuyor. Birinci sinifa kaydolacak 9 bin ögrencimizin tamaminin Kredi Yurtlar Kurumuna basvurmasi üzerine bile bütün gelecek ögrencilerimizi yerlestirecek bir yatak kapasitesine sahip oldugumuzu buradan söylemek istiyorum. Ancak ara siniflardan da tercih yapilabilecegini degerlendirerek basta kamu misafirhaneleri olmak üzere elimizdeki tüm imkanlari seferber ediyoruz. Diger taraftan kiralanabilecek yurt olma özelligine sahip binalari arastiriyor, bunlarla ilgili çesitli görüsmelerimizi yapiyor, ek ihale kapasiteleri olusturmak için önemli gayret sarf ediyoruz" dedi.



"Üniversite ögrencilerimizi siyasi malzeme yapmak dogru bir yaklasim degil"

Son zamanlarda yurtlar ile ilgili ortaya atilan asilsiz iddialara iliskin de bilgilendirmelerde bulunan Kocaeli Valisi Yavuz, "Yurtlarimizda zaman zaman istismar konusu edilen hususlar oluyor örnegin müsait odalarda ek yatak konmasi gibi. Eger odalarimizin hacmi büyüklügü müsait ise elbette odalarimizda kapasite artisina gidiyoruz. Ancak bunu sarti var. ’Buraya su kadar yatak birakalim’ diye bir anlayisimiz söz konusu degil. Her ögrencinin belli bir metrekare hakki var, hukuken belirlemis standartti var, bu standartlar içerinde planlamalar yapiyoruz. Insani kosullarda gençlerimizi barindiracagiz, bundan hiç kimsensin kuskusun olmasin. Üniversite ögrencilerimizi siyasi malzeme yapmayi ve her konuyu istismar etmenin dogru bir yaklasim oldugunu düsünmüyorum. Kamuoyuna seffaf bir sekilde açikliyorum 9 bin sehir disindan gelecek ögrencimiz var, 10 bin 500’e yakinda su anda bos yatagimiz var. Hiç kimse bu ögrencileri tahrik etmeye, endise uyandirmaya çalismasin. Bizden yurt talep eden her ögrencimizin sorununu çözecegiz. Gerekirse otelde yatiracagiz ama çözecegiz merak etmesinler" diye konustu.



"Her kim ne bilgi istiyorsa buyursun gelsin bilgi verelim"

Gençlerin endise etmemeleri gerektigini ifade eden Yavuz, sözlerini söyle noktaladi:

"Bazi yurtlarda kapasite artisina gidiyoruz, bu dogrudur fakat dün Gebze yurduyla ilgili dün sosyal medya üzerinden çikan haberleri gördünüz. Burada henüz verilmis bir kararimiz yok, inceleme yapiyoruz. Kapasitesi müsait olmasi halinde ek yatak birakabiliriz. Ancak birakalim diye karar almadik henüz inceleme asamasindayiz, her odaya ilave artis yapmayi düsünmüyoruz, müsait odalarda yapabiliriz. Ancak bu isin kesin verilmis ne bir karari yoktur. Valilik olarak her konuyu açiklikla seffaflikla paylasmaya haziriz. Her kim ne bilgi istiyorsa buyursun gelsin bilgi verelim. Ama istismar etmesinler. Gençleri endiseye, gelecek korkusuna kaptirmaya gerek yok. Biz geçen yil söz verdik. ’Kimseyi açikta birakmayacagiz’ dedik ve birakmadik."
Kaynak: İHA