Tarihi Akbalik Yagli Güresleri 16 Temmuz'da Yapilacak

Akyazi Belediye Baskani Bilal Soykan, düzenledigi basin toplantisi ile 57. Akbalik Yagli Güresleri’nin 16 Temmuz Cumartesi günü gerçeklestirilecegini açikladi.

Tarihi Akbalik Yagli Güresleri 16 Temmuz'da Yapilacak
Bu yil 57’ncisi düzenlenecek olan Tarihi Akbalik Yagli Güresleri’nin tanitim toplantisi Akbalik Er Meydani’nda gerçeklestirildi.

Akyazi Belediye Baskani Bilal Soykan tarafindan düzenlenen tanitim toplantisina Baskan Soykan’in yani sira Akbalik Güres Agasi ve Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Öztürk, Belediye Baskan Yardimcilari Ali Özer, Mehmet Çakmak ve Aslan Yilmaz, Sakarya Gazeteciler Birligi Baskani Müjdat Çetin, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Baskani Sezai Matur, Basin Ilan Kurumu Müdürü Ibrahim Çorbaci, Akyazi Basin Birligi Baskani Ali Yildirim, Akbalik Mahalle Muhtari Rüstem Bilgi ile ulusal ve yerel medya temsilcileri katildi.

Akbalik Yagli Güresleri’nin 3 yil aranin ardindan 16 Temmuz Cumartesi günü yeniden yapilacagini açiklayan Belediye Baskani Bilal Soykan, “Ilçemizde 1956 yilindan itibaren devam eden tarihi Akbalik güreslerinin bu yil 57’ncisini düzenlemekteyiz. Akbalik güreslerinin ilçemizde tarihi bir kültür-spor faaliyeti olmasinin yaninda halkimizin yasadigi topraklarla ve geçmisi ile güçlü baglar kurmasina köprü görevi vardir. Akbalik Güresleri bizim için tarihi bir görevdir” dedi.

Baskan Bilal Soykan, “Bildiginiz üzere ata sporu olarak adlandirilan güres sporunun bu topraklardaki geçmisi yedi asra dayanir oldukça eskidir. Kaynaklarda Kirkpinar’da yapilan güreslerin 1362 yilinda baslatildigi ifade edilir. Akyazi’da, bu topraklarda bu gelenegin sürdürülmesi, yöre insanimizin yasadigi topraklara, tarihine ve geleneklerine ne kadar bagli oldugunu birçok alanda oldugu gibi faaliyete hazirladigimiz Akbalik güreslerinde de görmekteyiz. Tüm hemserilerimiz gibi ben de bu durumu gururla yasamaktayim” diye konustu.

Baskan Soykan, “Akbalik güreslerinin kurucusu ve tarihi Güresleri 1956 baslatan Akbalikli Rahmetli Zülküf Karabulut’tur. Kabri hemen Akbalik mahallesinin girisindedir. Kendisi 1930 yilinda burada dünyaya gelmistir 25 yasindan 34 yasina kadar Edirne Kirkpinar da yaklasik on yil aktif güres yapmis ve birçok boyda dereceleri - birincilikleri vardir. Kendisi aktif güresi biraktiktan sonra 1974-1975 ve 1976 yillarinda da üç yil Kirkpinar Agaligi yapmistir. Rahmetli Zülküf Karabulut çok sevdigi ve dogup büyüdügü Akbalikta 2013 yilinda ebediyete ugurlanmistir. Yine kabri burada olan bir baska baspehlivanimiz Ordulu Mustafa’dir. Mustafa Bük 1936 Ordu Fatsa dogumlu dur. 1958 yilinda Kirkpinar da gürese baslamistir. 1966 - 1967 - 1968 yillarinda baspehlivan olarak üst üste üç yil baspehlivan olan yagli Güres tarihimizin ilk altin kemerli baspehlivandir. Akbalikta da defalarca güres tutan Ordulu Mustafa ayni zamanda güres hocasi olan Zülküf Karabulut’a vasiyeti üzerine çok sevdigi ve defalarca güres tuttugu Akbalik er meydaninin hemen yani basinda 1982 yilinda ebediyete ugurlanmistir Hemen burada Güres meydanin girisinde gördügünüz tarihi iki güresçimizin anilarini yasatmak üzere birer eser yaptirilmistir. Güresçilerimizi adeta resmeden bu kaide eserleri yaptiran 2015- 2016 ve 2017 yillarinda Akbalik güres agaligi yapan hemserimiz isadami Sayin Idris Caymaz’a bir kez daha tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Tarihi Akbalik güreslerinin baslangiçtan bugüne geçen süre zarfinda birbirinden farkli sebeplerle belli araliklarla toplamda on kez yapilamadigini ifade eden Belediye Baskani Bilal Soykan, “Göreve geldigimiz günden bugüne kadar tüm projelerimizi dünyada yasanan ekonomik daralmaya ragmen bir bir hayata geçiriyoruz. Hatta bazi projelerde çalisma takviminin önünde seyreden bir performans sergiliyoruz. Spora ve sporcuya verdigimiz önemin bir örnegi olarak gördügüm Akyazi Spor kompleksi projemizi de nasipse bu yilin sonunda hayata geçirecegiz açilisina insallah sizleri davet edecegiz. Insallah bu tesisimizde de farkli branslarda sampiyonlar nice sampiyon güresçiler yetisecek buna inaniyorum. Akbalik güreslerimiz tüm dünyada bas gösteren koronavirüs salginindan dolayi son 3 yildir yapilamamisti. En son 2018 yilinda yapilan üç yil ara verdigimiz Akbalik yagli güreslerini nasipse 16 Temmuz 2022 cumartesi günü saat 10.00’da baslayacak olan Akbalik Güreslerini en güzel sekilde gerçeklestirecegiz buna inaniyoruz bunun için çalisiyoruz. Baspehlivanlikta 32 Toplamda 600 güresçinin katilacagi güreslerimiz için Akbalik güres sahasini eksiksiz bir sekilde tarihi güne hazirlamak için 7/24 esasina göre çalisiyoruz. Tüm vatandaslarimizi bu tarihi etkinlige davet ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Akbalik Güres Agasi ve Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Öztürk de 57’ncisi düzenlenecek olan Akbalik Yagli Güresleri’ne tüm vatandaslari davet ederek, “Bu anlamli günde herkesi Akbalik Er Meydani’na bekliyoruz” dedi.

Akbalik Mahalle Muhtari Rüstem Bilgi de yapilan çalismalardan ve 3 yil aradan sonra bu önemli organizasyonun yapilacak olmasindan dolayi Belediye Baskani Bilal Soykan ve emegi geçenlere tesekkür etti. 661. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri’nde Türkiye’nin En Genç Baspehlivani olan Karapürçekli Serdar Yildirim da toplanti sonrasinda Baskan Bilal Soykan ile bir araya geldi.
Kaynak: İHA