70 Yillik Kamyonet Ilçe Halkinin Anilarini Yasatiyor

Sivas’ta bulunan 1952 model kamyonet ilçe halkina anilarini yasatirken, görenleri zamanda yolculuga çikariyor.

70 Yillik Kamyonet Ilçe Halkinin Anilarini Yasatiyor
Sivas’in Susehri ilçesinde bulunan 1952 model Mercedes Unimog kamyonet, ilçenin en eski motorlu tasiti olarak görenleri geçmise götürüyor. 70 yasindaki kamyonet günümüzde orijinalligini korumaya devam ediyor. Çalisir ve yürür durumda olan kamyonet kapali garajda muhafaza ediliyor. Isveç’te oto tamirciligi yapan Ertugrul Inal meslegini baba yadigâri olan bu kamyonetten ögrendigini belirterek kamyonetin kendisi ve ailesi kadar ilçe halki içinde önem tasidigini söyledi.

Inan, “Bana meslek kazandiran bir araç. Bu aracin kokusu bile bir baska. Bu araci görenler eskiyi hatirliyor, çocuklugunu gözlerinin önüne getiriyorlar. Ben bu araçla yoldan geçtigimde hiç aklima gelmeyecek insanlar bana selam veriyor. Beni arabadan dolayi taniyorlar” dedi.



“Ben dogdum dogali kapimizda”

Arabanin özelliklerinden bahseden Ertugrul Inal, “Bu araç 1952 model Unimog, Mercedes fabrikalarinda üretilmis. Motor Mercedes, diger aksamlar hep Mercedes orijinal haliyle duruyor. Ben sadece kasasi çok çürüdügü için bir boya yaptim, 70 senedir bakim görmemis bir araç. Fail durumda, çalisiyor. 4 silindirli dizel motoru var, 4 çeker. Bir problem yasamadigimiz araba. Ben dogdum dogali kapimizda. Rahmetli babam bunu almis kaynak makinelerini baglamis bunun arkasina daglarda kaynak yapmis. Aracin asil yapilis amaci kamyonetten ziyade traktör. Çit sürüyor, patoz çekiyor. Bu araç yeniden üretilse tekrardan görev yapabilir” dedi.



“Bana meslek kazandiran bir araç”

Isveç’te oto tamir atölyesi olan Ertugrul Inal, meslegi bu araçta ögrendigini belirterek, “Bu aracin daha önceki sahibi Erzincan’in Eriç ilçesinin bir köyüne getirmis ve 11 yil garajda beklemis. Köprüden düsmüs ve 11 yil boyunca hiç çalismadigi bir dönem olmus. Babam da böyle bir aracin oldugunun haberini almis. Ona da böyle bir araç lazimmis, 4 çekerli, arkasinda çekicisi olan, güçlü bir motoru olan, arastira arastira bu araci bulmus. Bu araç modeli pek bilinen bir model degil, tek bizde var ve bundan daha eski bir araç modeli yok ilçede. Babam 20 sene önce rahmetli oldu hala beni arabandan dolayi taniyorlar. ‘Ya sizin bir araba vardi, duruyor mu hala?’ diye soruyorlar, popüler bir araba. Ben araç sürmeyi bunda ögrendim. Ben oto tamircisiyim, Isveç’te tamirhanem var tamirciligi bu araçta ögrendim. Bana meslek kazandiran bir araç” diye konustu.



“Beni arabadan dolayi taniyorlar”

Ilçe halkinin kendisini degil araci tanidigini ve aracin görenleri geçmise götürdügünü ifade eden Inal, “Bu aracin kokusu bile bir baska. Bu araci görenler de eskiyi hatirliyor, çocuklugunu gözlerinin önüne getiriyorlar. Ben bu araçla yoldan geçtigimde hiç aklima gelmeyecek insanlar bana selam veriyor. Beni arabadan dolayi taniyorlar. Benzinlikten mazot aldim birisi geldi müsaade istedi ve arabanin her tarafini videoya çekti. Bu güzel bir duygu, hosuma gidiyor. Ben bunu birkaç senedir fark ettim. Ben baba yadigâri oldugu için, beni eskiye götürdügü için bu arabayi sakladim. Ama görüyorum ki sadece beni degil herkesi eskiye götürüyor bu araç. Ben bu arabanin bakimini daha da yapacagim, benim bu arabaya daha da deger vermem lazim. Ama orijinal bir sekilde yapmak lazim parçasi bulunmadigi için zor olacak. Bu arabanin güzel yani su hiç bozulmuyor. Simdiye kadar hiç bozulmadi ayni debriyaj balatasi, ayni fren balatasi. Simdiye kadar hiç degismedim” dedi.

Kaynak: İHA