Ingiltere'de Yeni Muhafazakar Parti Lideri Ve Basbakanlik Seçimlerinde Aday Sayisi 4'E Düstü

Ingiltere’de Muhafazakar Parti’nin yeni liderini ve basbakani belirlemek için yapilan oylamada 4 aday kaldi. Bugün yapilan oylamada, 115 ile en yüksek oyu eski Maliye Bakani Rishi Sunak aldi.

Ingiltere'de Yeni Muhafazakar Parti Lideri Ve Basbakanlik Seçimlerinde Aday Sayisi 4'E Düstü
Ingiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni liderini ve ülkenin basbakani belirlemek için yapilan oylamada bugün aday sayisi 4’e düstü. Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi Baskani Graham Brady, yeni parti lideri ve basbakan seçimi için yapilan oylamada, eski Maliye Bakani Rishi Sunak’in 115, Ticaret Bakani Penny Mordaunt’un 82, Disisleri Bakani Liz Truss’in 71, eski Iskan ve Topluluklar Dairesi Esitlik Bakani Kemi Badenoch’un 58 oy alarak bir sonraki tura yükseldigini belirterek, Milletvekili Tom Tugenhadt’in 31 oy alarak seçim yarisindan elendigini açikladi.



En güçlü aday Rishi Sunak

12 Temmuz’da adaylik basvurularinin alinmasiyla baslayan seçim sürecinde bugün yapilan oylamayla birlikte eski Maliye Bakani Rishi Sunak 3 kez art arda en yüksek oyu aldi. Sunak, geçen hafta çarsamba günü yapilan oylamada 88 oy, persembe günü 101 oy ve bugün 115 oy ile Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve ülkenin basbakani olma yolunda ilerliyor.

Öte yandan bugün yapilan oylamada 31 oy alarak elenen Muhafazakar Parti Milletvekili Tom Tugenhadt, sonuçlarin açiklanmasi sonrasi yaptigi açiklamada, “Güveni yeniden insa etmeliyiz. Bunu yapamazsak partimizin sonu olur” dedi.

Tugendhat, elenmesiyle beraber kendisi ve destekçilerinin seçimin ilerleyen sürecinde hangi adayi desteklemeye karar verdigini ise açiklamadi.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, kendisine yöneltilen istifa baskilarinin ardindan 7 Temmuz Persembe günü istifa etmisti. Johnson’in istifasiyla baslayan yeni liderlik seçimlerinin 5 Eylül’e kadar sona ermesi planlaniyor. Johnson, 5 Eylül’de yeni lider göreve baslayana kadar basbakanlik ve parti liderligi görevlerine devam edecek.

Hükümet için güven oylamasi yapilacak

Ingiltere’de yerel saatle 22.00’de milletvekilleri hükümet için güven oylamasi yapacak. Oylama sonucuna göre hükümetin kaybetmesi durumunda genel seçimin yapilmasi gerekebilecegi ifade edildi.

Hükümete yönelik güven oylamasi, muhalefetteki Isçi Partisi’nin Boris Johnson’in görevlerini hemen birakmasi gerektigine yönelik baskilarinin ardindan alindi.
Kaynak: İHA