Bahçesine Dadanan Domuzlardan Bikti, Karadeniz Zekasini Konusturdu

Ordu’da bir findik üreticisi, yillardir bahçesine giren ve mahsulüne zarar veren domuzlardan bikinca Karadeniz zekasini kullanarak bir formül gelistirdi. Üretici, findik bahçesine yerlestirdigi yaklasik 50 adet led lamba, alarm sistemi ve çakar lambalar ile findik bahçesinde dadanan domuzlardan kurtuldu.

Bahçesine Dadanan Domuzlardan Bikti, Karadeniz Zekasini Konusturdu
Altinordu ilçesine bagli Saraycik Mahallesi’nde yasayan Necdet Pala 20 dönüm findik arsasi bulunan Necdet Pala, yillarca bahçesinin üst kisminda bulunan ormanlik alandan girerek, mahsulüne zarar veren domuzlardan bikti. Sezonda bahçede geceleri nöbet tutan, aydinlatma sistemi yapan Pala, olumlu bir sonuç alamayinca Karadenizli zekasini kullandi.

Findik bahçesini üsse çevirdi

Bahçe içerisine yanip sönen renkli led lambalar yerlestirmeye karar veren, bunlarin yaninda çakar lambalar ve alarm sistemi kurma isteyen Pala, elektrik ustasindan destek alarak, findik bahçesini farkli bir boyuta tasidi. Bahçe içerisindeki 50 adet led lamba, bir adet alarm sistemi ve çakar lambalar bulunan Pala, 5 yildir domuzlarin bahçeye zarar vermedigini, Karadeniz zekasinin ise yaradigini belirtiyor.

“Sistemi kurdugum günden bu yana rahat findik topluyoruz”

Kurdugu sistemi 4 yildir kullandigini ifade eden Pala, “Daha önce farkli sistemler kullandik ancak domuz yine geldi. Bu sistemi yaptim ve o gündür bahçeye girmiyorlar. Renkli lambalar taktim onlar selektör yapiyor, bir de projektörler de var. Bunu uyguladiktan bu yana rahatlikla findik topluyoruz. Bahçemi bu sekilde kurtardim. Elektrikçi bir arkadas ile görüstük ve benim çizdigim proje ile bu sistemi uyguladik. Otomatik siren var, onlar 15 dakika çalisiyor, 15 dakika bekliyor. Renkli olduklari için domuzlar bahçeye girmiyor. 4-5 yildir rahat bir sekilde findik topluyoruz. Sadece findiklari yemiyor, findik dallarini da kiriyor ve bahçelere hasar veriyordu” dedi.



“Karadeniz zekasi pratik olur”

“Her biri küçük voltlarda yaklasik 50 tane lamba var” diyen Pala, “Biz Karadenizliyiz, bizim insanimiz pratik olur ve zekasi çalisir. Ben de kendim düsünerek böyle bir sistemi hayata geçirdim. Projeyi kendim çizdim, kardesimle birlikte aldigimiz karar sonrasi bu sekilde uygulamayi hayata geçirdim, domuzlardan kurtulduk” ifadelerine yer verdi.

“Sistem aksam çalisir, sabah durur”

Sistemin, saat 20.00-07.00 arasinda çalistigini ifade eden Pala, “Elektrik kesildigi zamanda da akülü sisteme geçer ve çalismaya devam eder. Askeriyelerdeki alarm sistemi gibi 15 dakika çalisir, 15 dakika durur. Bu esnada çakar lambalar da yanip söner” seklinde konustu.

Kaynak: İHA