Ingiltere'de Muhafazakar Parti Liderligi Ve Basbakanlik Için 8 Isim Belirlendi

Ingiltere’de Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve ülkenin yeni basbakani olmak üzere 5 Eylül’e kadar yarisacak 8 isim yapilan ilk oylama ile beli oldu.

Ingiltere'de Muhafazakar Parti Liderligi Ve Basbakanlik Için 8 Isim Belirlendi
Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in 7 Temmuz’da Muhafazakar Parti liderliginden ve basbakanlik görevinden istifasiyla beraber, yeni parti liderinin ve basbakanin seçilmesi için süreç basladi.

Muhafazakar Parti içerisinde aday basvurularinin toplanmasinin ardindan yapilan ilk oylamada 8 ismin adayliklari kesinlesti.

Kurallar dogrultusunda Muhafazakar Parti’deki 358 milletvekilinden en az 20 milletvekilinin destegini alarak parti liderligi ve basbakanlik için yarisacak olan 8 ismin, eski Maliye Bakani Rishi Sunak, Ticaret Bakani Penny Mordaunt, Muhafazakar Parti milletvekili Tom Tugenhadt, Disisleri Bakani Liz Truss, Ingiltere ve Galler Bassavcisi Suella Braverman, Milletler Toplulugu Bakani Jeremy Hunt, eski Iskan ve Topluluklar Dairesi Esitlik Bakani Kemi Badenoch ve yeni Maliye Bakani Nadhim Zahawi oldugu belirtildi.

Yarinki oylamada en az 30 oy alamayan adaylar elenecek

Bugün belirlenen 8 adaydan her birinin, yarin yapilacak oylamada ise en az 30 milletvekilinin destegini almasi gerekirken, 30 oyun altinda kalan adaylar seçim yarisindan elenecek. Yarinki oylamanin yerel saatle 13.30 ile 15.30 arasinda yapilmasi bekleniyor.

Yarindan itibaren ise 5 Eylül’le kadar seçim yarisinda yalnizca 2 milletvekili kalacak sekilde oylamalarin devam etmesi planlaniyor. Yeni lider seçilene kadar, istifa eden Johnson ise basbakanlik görevine devam edecek.

Saglik Bakani Javid ve Ulastirma Bakani Shapps adayliklarini çekti

Bugün resmi olarak baslayan liderlik yarisinda adayligini koyma niyetinde oldugunu belirten eski Saglik Bakani Sajid Javid, Ulastirma Bakani Grant Shapps ve Muhafazakar Parti milletvekili Rehman Chishti adayliktan çekildi. Javid ve Christi’nin 20 oy barajini geçemedikleri için adayliklarini koymaktan çekildigi belirtildi.

Shapps’in ise günün erken saatlerinde adayliktan çekilerek, Sunak’i destekledigi belirtildi.

“Simdi yeni bir baslangiç yapmaya odaklanmaliyiz”

Maliye Bakani Zahawi yaptigi açiklamada, "Meslektaslarim tarafindan partimizin ve ülkenin lideri olmak için aday gösterilmekten memnuniyet duyuyorum. Yarinki oylamayi heyecanla bekliyorum" dedi.

Eski Iskan ve Topluluklar Dairesi Esitlik Bakani Kemi Badenoch ise, "Beni aday gösteren tüm meslektaslarima minnettarim. Simdi yeni bir baslangiç yapmaya odaklanmaliyiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA