Surnet, Internet Ve Wifi Güvenligi Için Bilgilendirdi

Surnet yetkilileri gelisen teknolojinin en büyük kaynagi olan internet kullaniminda güveli wifi için uyarilarda bulundu.

Surnet, Internet Ve Wifi Güvenligi Için Bilgilendirdi
Dünyanin her tarafinda gelisen teknolojinin beraberinde birçok riski de getirdigini belirten Surnet Kurucusu Mustafa Özakbas, özellikle internet güvenliginin neredeyse hayati öneme sahip oldugunu söyledi.

Yasanabilecek tehlikelerden kurtulmak için çesitli önlemler alinmasi gerektigini dile getiren Özakbas, kullanicilari internet ve wifi güvenligi konusunda uyardi. Özakbas, “Wifi sifreleri mümkün mertebe düzenli periyotlarla degistirilmeli, wifi sifresi olustururken tahmin edilmesi zor sifreler tercih edilmeli, modemlerin WPS özelligini kesinlikle kapatmali. Wifi menzili sadece evin içinde çekecek sekilde konumlandirilmali, balkon veya pencere kenarina birakilmamasina dikkat edilmeli, evde degilseniz modemlerinizin fislerini prizden çikarin. Wifi sifrenizi ev halki disinda kimse ile kesinlikle paylasmayin. Wifinize baglanip yasa disi bir islem yapilirsa bundan siz de sorumlu tutulursunuz. Girdiginiz web sitelerinin isimlerine dikkat ediniz, basit harf degisikligi ile dolandiriliyor olabilirsiniz. Örnegin “Google” yerine “Gooogle” yazip girdiginiz bir web sitesi gibi sitelerden yapacaginiz islemlerden hem kisisel verileriniz çalinabilir hem de bilgisayarinizin isletim sistemi zarar görebilir, tanimadiginiz bilmediginiz veya güvenliginden emin olmadiginiz cafe restoranlarda wifiye baglanmayiniz. Hotspot uygulamasinin oldugu cafe veya restaurantlarda wifiye baglanmak güvenlidir, internet üzerinden telefonlariniza indirdiginiz uygulamalarin sizlerden istedigi izinlerden gerçekten uygulamanin ihtiyacinin olup olmadigini analiz edin. Örnegin alarm uygulamasinin mikrofon veya fotograflarla iliskisi yoktur. Sizden mikrofon veya fotograf kamera yetkisi istiyorsa ortam dinlemek veya görüntü almak için yazilmis casus bir yazilim olabilir. Telefonunuzdan baskalarina internetinizi paylastiginiz kisinin yapacagi yasal olmayan bir durumdan da siz sorumlu tutulursunuz. Girdiginiz web sitelerinin güvenlik sertifikali baglanti oldugunu gösteren Secure Sockets Layer (SSL) olduguna dikkat ediniz. SSL sertifikalari çevrimiçi islemlerin gizli kalmasini saglar ve kullanicilara web sitesinin gerçek olup özel bilgileri paylasmak için güvenli olduguna dair güvence verir” dedi.

Kaynak: İHA