TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Türkiye Göç Meselesi Konusunda Yalniz Birakildi'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, “Göç sorunu küresel bir sorun diyoruz. Bu sorunun çözümünün de küresel olmasi lazim. Türkiye maalesef bu göç konusunda yalniz birakildi. Türkiye’ye gerekli katkinin, destegin göç ile ilgili küresel sorumlulugun üstlenilmedigini görüyoruz” dedi.

TBMM Baskani Sentop Açiklamasi 'Türkiye Göç Meselesi Konusunda Yalniz Birakildi'
Sisli’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Parlamentolar Arasi Birlik (PAB) isbirliginde düzenlenen “Parlamentolar ve Göç ve Mültecilere Iliskin Küresel Mutabakatlar: Daha Güçlü Uluslararasi Isbirligi ve Ulusal Uygulama Nasil Saglanabilir?” konulu "Küresel Parlamenter Göç Konferansi"nin ardindan TBMM Baskani Mustafa Sentop ve PAB Baskani Duarte Paceho bir basin toplantisi düzenledi.

Basin toplantisinda konusan Sentop, “Göç sorunu küresel bir sorun diyoruz bu sorunun çözümünün de küresel olmasi lazim. Türkiye maalesef bu göç konusunda yalniz birakildi. Türkiye’ye gerekli katkinin, destegin göç ile ilgili küresel sorumlulugun üstlenilmedigini görüyoruz” dedi.



“Türkiye maalesef bu göç konusunda yalniz birakildi”

Göç sorununun küresel bir sorun oldugunu vurgulayan ve Türkiye’nin bu konuda yalniz birakildiginin altini çizen TBMM Baskani Mustafa Sentop, “Bildiginiz üzere, son zamanlardaki dünyanin gündemindeki en önemli konu diyebilecegimiz konu göç konusu bir küresel sorun haline geldi. Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi verilerine göre, dünya genelinde zorla yerlerinden edilen kisilerin sayisi 100 milyonu geçti. Bunlarin önemli bir bölümü kendi ülkelerinin disina göç etmek zorunda kaldi. Suriye kaynakli göç krizi 11. yilini doldururken milyonlarca kisi halen Türkiye basta olmak üzere farkli ülkelere siginmis durumda. Son birkaç aydir ise Ukrayna’dan kaçan 7 milyon kisiyle birlikte II. Dünya Savasi’ndan sonraki en hizli büyüyen göç hareketi 7 milyon civarinda kisi göç etmis. Tüm bu gelismelerle birlikte, göç konusu küresel gündemin en üst siralarina tasinmis durumda. Küresel bir sorun diyoruz bu sorunun çözümünün de küresel olmasi lazim. Türkiye maalesef bu göç konusunda yalniz birakildi. Türkiye’ye gerekli katkinin, destegin göç ile ilgili küresel sorumlulugun üstlenilmedigini görüyoruz, bunu da defalarca ifade ettik. Bilhassa bu göçe kaynak olan ülkeleri ve bu göçe sebep olan hususlari ortaya çikartan ülkelerin bu konuda sorumluluk almakta çok yavas davrandiklarini görüyoruz” dedi.



“Türkiye’nin tecrübesini paylastik”

Düzenlenen basin açiklamasinda konferans hakkinda degerlendirmelerde bulunan TBMM Baskani Sentop, “Bunun ötesinde bilhassa Avrupa Birligi ve uç noktada Yunanistan’in öncülügünde göçmenlere karsi kötü muameleler, insan haklarina uymayacak ve bagdasmayacak, uluslararasi hukuka aykiri davranislari tespit ettik. Gördük ve gösterdik. Bütün bu çerçeve içerisinde biz bu küresel sorun için parlamenterlerin bir araya gelmesi ve sorunun çözüm önerilerinin birlikte müzakere edilip, tartisilmasinin dogru olacagini düsündük. Ayrica Türkiye’de yapilmasi da Türkiye tecrübesinin baska parlamenterlerle paylasilmasinin faydali olacagini düsündük. Aslinda daha Ukrayna ile ilgili göç meselesi gündemde degildi ilk konustugumuzda. Fakat o da gündeme geldi, konuyla ilgili farkindalik uyandiracak bir husus olarak bunu faydali degerlendiriyoruz. Böyle bir konferansi tertip ettik ve 54 farkli ülkeden parlamenterler katilim sagladi. Bu göç ile ilgili sorunun küresel ölçekte anlasilmasi ve bu çerçevede degerlendirilmesi, ayrica her ülkenin bu küresel sorunla ilgili sorumluluklarini üstlenme noktasinda bir baslangiç arzusu ve temennisi ile faydali olacagina inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA