Prof. Dr. Kozaci Açiklamasi 'Motosiklet Kazalarinda Diger Araçlara Göre Ölüm Riski Yüzde 34 Daha Fazla'

Alanya Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görevli Tip Fakültesi Acil Tip Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Nalan Kozaci yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte motosiklet ve bisiklet kazalarindaki artisa dikkat çekerek, “Acil Serviste agir dramlarin yasanmamasi adina biz hekimler elimizden geleni yapiyoruz, sizler de lütfen kendi can güvenliginizi saglayin” dedi.

Prof. Dr. Kozaci Açiklamasi 'Motosiklet Kazalarinda Diger Araçlara Göre Ölüm Riski Yüzde 34 Daha Fazla'
Alanya’da havalarin isinmasiyla birlikte artan motosiklet kazalarina deginen Prof. Dr. Nalan Kozaci önemli açiklamalarda bulundu. Kozaci, ”Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de son dönemlerde bisiklet ve motosiklet kullanimi yayginlasmistir. Bu yayginlasmanin sebebini motosiklet ve bisikletlerin diger araçlara göre daha ucuz olmasi, trafik yogunlugu ve beraberinde park sikintisi olarak gösterebiliriz. Ayni zamanda internet alisverisinin artmasi ile birlikte kuryelik gibi mesleki gruplarda da motosiklet kullaniminin yayginlasmasini gösterebiliriz” dedi.



“Ölüm riski yüzde 34 daha fazla”

Turizm bölgesi olan Alanya’da yerli ve yabanci turistlerde de motosiklet kullaniminin arttigina dikkati çeken Prof. Dr. Nalan Kozaci, ”Motosiklet kazalari ile ilgili yapilan çalismalarda diger araç kazalarina göre ölüm riski 34 kat daha fazladir. Bu artisin sebebi ise kaza aninda koruma kalkanlarinin olmamasi ve vücudun tamamen disarida olmasidir. Vücut tamamen disarida oldugu için kafa, boyun, gögüs, karin yaralanmalari, ciddi kemik kiriklari ve çikiklari gibi kas iskelet sistemi yaralanmalarini çok sik görmekteyiz. Kazalarda en sik karsilastigimiz problemlerden bir tanesi kafa travmasi, kafa içi travmalari, ciddi anlamda önledigi bilinmesine ragmen kaskin kullanilmamasidir. Kask ile birlikte kiyafetlerin uygun bir sekilde kullanilmasi çok önemlidir. Yapilan çalismalarda kazalarin daha çok geceleri oldugunu bize göstermektedir. Bu yüzden gece seyahatlerinde reflektör özelligi olan kiyafetlerin kullanilmasi önem arz etmektedir. Diger bir neden de motosiklet üzerinde yapilan sollama, birden fazla kisinin motosiklete binmesi, akrobatik hareketler, araca tutunarak sürmek gibi uygunsuz davranislardir“ ifadelerini kullandi.

“Agir dramlarin yasanmasini hep birlikte önleyebiliriz”

Trafik kazalarinin önüne geçebilmek adina uyulmasi gereken kurallara deginen Prof. Dr. Kozaci, ”Motosiklet kullanirken kas kullanimina dikkat edilmesi, trafikte uygunsuz davranislardan kaçinmak, alkol ve benzeri madde kullanimindan uzak durulmasi gerekir. Bu tür maddelerin kullanima bagli suurda bozulmalar ve reflekste zayiflamalar yasanmaktadir. Bizler Acil Servis hekimleri olarak sizlerin sagligi için elimizden geleni yapmaktayiz ve yapmaya da devam edecegiz. Lütfen siz de kendi can güvenliginizi saglayin. Acil serviste agir vakalarin gelmesini ve agir dramlarin yasanmasini hep birlikte önleyebiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA