Baskan Sahin Ankara'da Basarili Projeleri Anlatti

Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Milli Egitim Bakanligi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Içisleri Bakanligi ve TBB is birliginde yapilacak “Çocuklarin Egitim Süreçlerinin Güvenligine Iliskin Koruyucu ve Önleyici Hizmet ve Tedbirlerin Artirilmasina Yönelik Is Birligi Protokolü” imza töreninde Gazi sehirde yapilan basarili projeleri anlatti.

Baskan Sahin Ankara'da Basarili Projeleri Anlatti
Ankara’da yapilan imza törenine Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’in yani sira Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Içisleri Bakani Süleyman Soylu katildi.

Baskan Fatma Sahin törende yaptigi konusmada, pandemide yürüttükleri çalismayla okullarin dezenfekte, sivi sabun ve maske ihtiyaçlarini hizli bir sekilde temin ettiklerini belirterek sunlari kaydetti:

“Okul aile birligi baskanliklariyla is birligi yaparak okul bahçesine aileleri toplayip ‘Okul nasil güvenli olur?’ diyerek bunu çalistik. Mazeret üretebilirdik. Ama Recep Tayyip Erdogan’in ekibi demek bu sorunlarin hepsini güçlü bir sekilde yönetebilmek demek. Iste bu yüzden yaptigimiz çalismalarla güvenli okul projesinde olaganüstü bir basari gösterdik. Meslek liselerimiz elimizdeki büyük bir hazine. Gaziantep’te pandemi sürecinde bu liselerdeki çocuklarin neler yapabildigi, sehirlerin bunu nasil ekonomiye dönüstürebildigini gördük. Istanbul ve Ankara ile birlikte Gaziantep’in bunu nasil güçlü bir sekilde yönetebildigi görüldü.

Devlet yapilmasi gerekeni yapiyor. Aileleri bilinçlendirip, bu koordinasyon saglaninca kültür sehri, dirençli sehir, spor sehri Gaziantep diyebiliyoruz. Bunlarda koordinasyonu saglayip altyapisini olusturduk.”

’’Medeniyet kodlarimiza dönüyor, teknolojiyi kullaniyoruz’’

Büyüksehir Belediyesi olarak her mahallede bütün evleri tek tek ölçümleyerek gelir, sosyal durum gibi konularin islendigini söyleyen Baskan Sahin, konusmasini söyle sürdürdü:

“Bir evde siddet, uyusturucu madde kullanimi varsa hemen müdahale ettik. 18 yas altinda Oya Bahadir Yüksek Psikiyatri Kligini gibi bir modelimiz var. Bir hastane bir psikiyatri klinigi olusturulmustu. AMATEM ile koordinasyon saglandi. Çocuklarimizin tibbi tedavi ihtiyaci gibi psikolojik tedavi ihtiyaçlari da var. Bu keyfi bir sey degil. Bu çocuklarin tedavi olup is sahibi olmasi gerekiyor. Belediye olarak bunlari sagladigimizda nasil bu zararli maddelerden kurtulduklarini gördük. Çok önemli basari hikayeleri var. Organize olabilirsek gelistirdigimiz modelle her bir çocugun yakaladigi basariyi biliyoruz. Medeniyet kodlarimiza dönüyor teknolojiyi kullaniyoruz. Kerim ve büyük devletin imkanlarini firsatlarini kullandigimiz zaman çözemeyecegimiz hiçbir sorun, basaramayacagimiz hiçbir hedef olmadigini biliyorum.”

’’Okulumuzun çevresini güvenli hale alabilmek önceliktir’’

Bakan Soylu da, okullarin güvenligini saglamaya yönelik yapilan çalismalara deginerek, “Bir taraftan akademilerimiz, bir taraftan teftis kurullarimiz, bir taraftan is güvenlik stratejilerimiz, bir taraftan bakanligimizin mekanizmalar verilen talimatlarla her konunun takibini yapiyor. Yürütülen çalismalar 360 derece bakan bir anlayis neticesidir. Sürekli izleyen, sürekli takip eden, sorunlarin pesinden gelen degil önleyici tedbirler alan, onlari önceleyen ve onlarla ilgili adim atmayi devlet kapasitesinin en önemli görevi olarak nitelendiren bir anlayisi Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan liderliginde bu ülkede yönetmeye çalisiyoruz. Özellikle yüksek bir entegrasyona sahip oldugumuz, egitim ve güvenlik isleyisinde alarmimizin en yüksek seviyede çaldigini hepiniz huzurunda ifade etmek istiyorum. Eger okulun etrafinda tek bir dal sigara, alkol satiliyorsa bu bizim için tehdittir. Okulun etrafinda kafeler, kumarhaneler yatiyorsa bu bizim için tehdittir. Okulumuzun çevresini güvenli hale alabilmek bizim için büyük bir önceliktir” diye konustu.



’’Çocuklarimiza saglikli, huzurlu, güvenli bir yasam alani sunmak için çalisiyoruz’’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin çocuklara yönelik çalismalarindan bahseden Bakan Yanik ise “Pozitif destege pozitif ayrimciliga ihtiyaci olan kesimler bizim bakanlik olarak çalistigimiz kesimler. Bu gruplarin basinda çocuklarimiz geliyor. Bizim çocuga bakis açimiz hem bakanlik olarak hem de hükümet olarak 20 yildir çocugun üstün yararini korumak. Yasalarimiz da bunu mecbur ediyor ama vicdani taraftan temel bakis açimiz da çocugun üstün yararini korunmasi gerektigini bize emrediyor. Dolayisiyla bütün çalismalarimiz da, yaptigimiz her iste çocugun üstün yararini gözeterek hizmet üretiyoruz. Çalistigimiz her dezavantajli grupta merkeze aldigimiz bir baska bakis açisi ise aile odakli olmasi. Ailenin en kiymetli üyeleri olan çocuklarimiza saglikli, huzurlu, güvenli bir yasam alani sunmak için çalisiyoruz” dedi.



’’Egitim bir ülke için milli güvenlik meselesi’’

Törende konusan Bakan Özer, bir ülkenin en kalici ve sürdürülebilir sermayesinin beseri sermaye oldugunu belirterek sunlari aktardi:

“Egitim bir ülke için milli güvenlik meselesi. Cumhurbaskanimizin liderliginde bu beseri sermayenin egitimden maksimum yararlanmasi için gerçekten devasa yatirim yapildi. Okul öncesinden ortaögretime, ortaögretimden yüksekögretime kadar her alanda tüm illerimizde, ilçelerimizde çok detayli seferberlikler yapildi. Cumhuriyet tarihinde taniklik etmedigimiz bir yatirima taniklik ettik. Hep birlikte ve kisa sürede bunun sonuçlarini da gördük. Okullasma oranlarimizdan gördük. Okul öncesi egitimde 2000’li yillarda 5 yastaki okullasma orani yüzde 11’di. Bugün yüzde 92’dir. Benzer sekilde ortaögretimde, yüksekögretimde ve tüm alanlarda gerçekten bu memleketin evlatlari, bulunduklari yerde kaliteli egitime erismeyle ilgili her türlü imkâna sahip olmuslardir."

Konusmalar sonrasi imzalan protokolle Milli Egitim Bakanligi’na bagli örgün egitim kurumlari ve açik ögretim okullarinda ögrenim gören ögrenciler ile egitime erisim saglayamamis çocuklarin egitim süreçlerinin güvenligine iliskin usul ve esaslar belirlenecek.
Kaynak: İHA