Baskan Iseri Açiklamasi 'Kahta'daki Intiharlar Arastirilsin'

Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Baskani Mustafa Iseri, ilçede son günlerde artan intihar olaylari ile ilgili açiklama yapti.

Baskan Iseri Açiklamasi 'Kahta'daki Intiharlar Arastirilsin'
Intihara sürükleyen vakalarin altindaki nedenlerin biran önce arastirilmasi ve gerekli önlemlerin alinmasi gerektigini ifade eden Baskan Mustafa Iseri, biran önce gerekli önlemlerin alinmasi gerektigini söyledi.



Baskan Iseri, “Ülkemizin birçok yerinde intihar olaylari gerçeklestigi gibi Kahta’da da intihar vakalari oluyor. Yapilan arastirmalarda ekonomik, psikolojik, aile ve toplum baskisi intiharlarin baslica nedenleri arasinda. Ama Kahta’da intihar eden gençlerimizin bir çogu daha 20’li yaslarda. Gencecik fidanlarimiz daha hayatlarinin baharinda hayata veda ediyor. Bu tür olaylar basta aileleri olmak üzere hepimizin canini yakiyor.

Birçok intiharlar yas grubu, cinsiyete ve gelir grubuna göre degisiklik gösterebiliyor. Hatta bölgeler arasi intihar olaylarindaki nedenler bile farklilik gösteriyor. Bu anlamda ilçemizde yasanan intihar olaylarinin altindaki nedenlerin biran önce arastirilip acilen gerekli önlemlerin alinmasi lazim. Evet, savaslar ve ekonomik krizin oldugu dönemlerde intiharlarin arttigi veriler ile kanitlanmistir. Daha geçen yillarda ülkemizde siyanürlü toplu aile intiharlari yasanmisti. Ekonomik sikintilardan dolayi intihar eden esnaf, issizlikten dolayi evine ekmek götüremeyen vatandaslarin, uyusturucu bagimlilarinin, issiz gençlerin, isletmesi batan isletmecilerin intiharlarinin vebali hepimizin.

Bütün intiharlar ve intihar girisimleri, aileleri, bireyleri ve dolayisiyla toplumun her kesimini sarsan önemli bir halk sagligi sorunudur. Intiharlarin artik sosyal bir sorun haline dönüsmeden gerekli önlemlerin alinmasi lazim.

Yasanan intihar ve intihar girisimlerinin önüne geçmek, bu anlamda gerekli tedbirlerin yerinde ve zamaninda alinmasi amaciyla muhalefeti, iktidari, STK’si kisacasi tüm yetkileri göreve davet ediyorum.

Ayrica, intihar haberlerini, hem toplumsal yapiya verdigi zarardan hem de özenti olmasin diye paylasmayalim. Bu tür haberlerin toplumda tetikleyici etkisi oldugunu unutmayalim. Sadece haber sitelerinde degil, sosyal medyada da paylasilmamasi gerektigini düsünüyorum. Çünkü böylesi haberlerin, toplumda yeni bir kopya intihar dalgasina neden olabilecegini unutmayalim” diye konustu.

Kaynak: İHA