Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Bir Müzakere Zemini Olacaksa Bizim Gönderdigimiz Belge Üzerinden Olmasi Gerektigini Söyledik'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligine iliskin, "Bize gönderilen belgelerin beklentilerimizi karsilamaktan çok uzak oldugunu hem NATO’ya hem de bu ülkelere söyledik. Simdi biz bunlara karsi tekrar bunlari derleyip toplayip kendi cevabimizi gönderecegiz. Eger bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdigimiz belge üzerinden olmasi gerektigini dün de bugün de genel sekretere söyledik" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Bir Müzakere Zemini Olacaksa Bizim Gönderdigimiz Belge Üzerinden Olmasi Gerektigini Söyledik'
Irlanda Disisleri ve Savunma Bakani Simon Coveney ve Norveç Disisleri Bakani Anniken Huitfeldt, Hatay’a yaptiklari ziyaretin ardindan Ankara’da Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile bir araya geldi. Görüsmelerin ardindan Disisleri Bakanliginda ortak basin toplantisi düzenlendi.



“Bu yardimlarin devami için BM Güvenlik Konseyi’nin 2585 Sayili Karari’nin yenilenmesi gerekiyor”

Kuzeybati Suriye’de yaklasik 4.4 milyon kisinin yasadigini söyleyen Çavusoglu, “Bunlarin 4.1 milyonu insani yardima muhtaç durumda. Geçtigimiz yil bu sayi 3.4 milyon civarindaydi. Bir yilda 700 bin kisi daha insani yardima muhtaç hale geldi. BM Sinir Ötesi Insani Yardim Mekanizmasi Idlib basta olmak üzere bölgedeki 2.4 milyon kisiye her ay yardim ulastiriyor. Cilvegöz Sinir Kapisi üzerinden aylik ortalama 800 tir uluslararasi yardimi sevk ediyor. Bu yardimlarin devami için BM Güvenlik Konseyi’nin 2585 Sayili Karari’nin yenilenmesi gerekiyor. Bugün kendi aramizda üçlü bir sekilde bu konuda neler yapabilecegimizi konusuyoruz. Irlanda ve Norveç bu yardim mekanizmasina iliskin görev yönergesinin uzatilmasi için yogun çaba sarf ediyor” diye konustu.



“Sahada zorluklara ragmen hiç sorun olmadan 5 tane çizgi ötesi yardim gerçeklestirdik”

Çizgi ötesi yardimlara Suriyelilerin ihtiyaci oldugunu vurgulayan Bakan Çavusoglu, “Bu Güvenlik Konseyi kararinin uzatilmasi gerekiyor. Birbirine alternatif degil. Biz özellikle çizgi ötesi yardimlarin sorunsuz bir sekilde Halep tarafindan Sam tarafindan Dünya Gida Programi’nin Idlib ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere getirilen yardimlarin insanlara ulasmasi konusunda da yardimci oldu. Sahada zorluklara ragmen hiç sorun olmadan 5 tane çizgi ötesi yardim gerçeklestirdik. 6’ncisi 9 Temmuz’da gerçeklestirilecek. Bu Güvenlik Konseyi karari 10’unda bitiyor, bir gün öncesinde. Biz Ruslara da bunlari söyledik. Rus tarafini da ikna etmek için gerekli çabalarimizi da önümüzdeki süreçte sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.

“Bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdigimiz belge üzerinden olmali”

Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligine iliskin gelen soruyu yanitlayan Çavusoglu, “NATO’dan ortak bir uzlasi belgesi geldi. Isveç Basbakani Danismani’ndan bir belge geldi. Bize gönderilen bu belgelerin beklentilerimizi karsilamaktan çok uzak oldugunu hem NATO’ya hem de bu ülkelere söyledik. Simdi biz bunlara karsi tekrar bunlari derleyip toplayip kendi cevabimizi gönderecegiz. Eger bir müzakere zemini olacaksa bizim gönderdigimiz belge üzerinden olmasi gerektigini dün de bugün de genel sekretere söyledik. Sonuçta ne zaman diye sorusunu cevaplamak dogru olmaz. Çünkü bu ülkeler ne zaman nasil bu endiselerimizi karsilayacaklar? Top su anda onlarin tarafinda. Onlardan da ayrica bir mektup degil de yazili bir sekilde cevaplari beklendigimizi bir kere daha hatirlatmak isterim” degerlendirmesinde bulundu.

“Terör tehdidine karsi gerekli tedbiri almamiz lazim”

Iki ülke tarafindan endiselerin karsilanmasi gerektiginin altini çizen Çavusoglu, iki ülkenin savunma sanayi ihracati konusundaki kisitlamalari da kaldirmasi gerektigini kaydetti.

Çavusoglu, PKK/YPG terör örgütünün Türkiye topraklarina saldirilar düzenlendigini, insani yardimlarin önünde engel oldugunu vurgulayarak, “ABD ve Rusya bu bölgeden bu teröristleri temizleyecegine dair söz vermisti, anlasmistik ama yerine getiremediler. Elbette ki Türkiye’ye yönelik ve bu sahadaki çalismalara yönelik terör tehdidine karsi gerekli tedbiri almamiz lazim” seklinde konustu.



“Rusya’dan da olumlu cevap gelirse 4’lü toplantiyi Istanbul’da gerçeklestirecegiz”

Ukrayna’daki gida yüklü gemilerin Ukrayna limanlarindan çikamamasindan kaynakli olusan tahil krizine iliskin gelen soruya ise Bakan Çavusoglu sunlari kaydetti:

“Mayinlardan temizlemek yerine transit hat, güvenlik hat ve güvenli bölge. Güvenli bölgede gerekli denetimler yapilacak gemilerle ilgili. Bunu hizli bir sekilde yapmamiz lazim. Bu detaylari görüsüyoruz. Önümüzdeki süreçte Rusya’dan da olumlu cevap gelirse 4’lü toplantiyi Istanbul’da gerçeklestirecegiz. Buradan bir anlasma çikarsa bu islerin denetimini yapmak için Istanbul’da bir merkez kurulmasi planlaniyor. Bu denetimler dronlarla da yapilabilir, insansiz hava araçlariyla da yapilabilir. Yeter ki bu mekanizma iyi bir sekilde islesin. Hem Ukrayna’nin hem de Rusya’nin ihraç edecegi tahillar ihtiyaç duyan ülkelere ulastirilsin. Rusya’nin tahilina da ihtiyaç var. Çünkü dünyada tahil üretiminin üçte birini bu ülkeler yapiyor. Su anda 40’a yakin ülke ithalatinin yüzde 50’sinden fazlasini bu iki ülkeyle bu yapiyor. Rusya’nin da beklentisi sigorta, tasimacilik ve lojistik. Iki ülkenin de kabul edebilecegi ve herkesin yararina bir sekilde çözülmesi gerekiyor.”
Kaynak: İHA