Yargitay'dan TIR Seferleri Karari

Binlerce uluslararasi TIR (Transports Internationaux Routiers) soförünü yakindan ilgilendiren bir karara imza atan Yargitay 9. Hukuk Dairesi, sefer primi ücretlerinin nasil hesaplanmasi gerektigine dair kriterleri belirledi. Yüksek Mahkeme, sefer priminin içerisinde bulunan gümrük, otopark gibi giderlerin düsülerek TIR soförünün ücretinin belirlenmesi gerektigine dikkat çekti.

Yargitay'dan TIR Seferleri Karari
Bir lojistik firmasinda yillarca çalisan TIR soförü, ücretlerinin ödenmedigi gerekçesiyle is sözlesmesini feshetti. Haklarini alamayan soför, Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Aylik asgari ücret tutarinda sabit ücret ile ilave olarak sefer basina 600 Dolar aldigini, ücret alacaklarinin ödenmemesine dayali olarak is akdini hakli sebeplerle feshettigini ileri sürerek, kidem tazminati alacagina hükmedilmesini talep etti. Davali sirket, davanin reddi gerektigini savundu. Bilirkisi raporunu esas alan mahkeme, davanin kabulüne karar verdi.

Davali, karari temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Geçtigimiz günlerde kararini açiklayan daire, sefer primlerinin nasil hesaplanacagina dair önemli kriterleri netlestirdi. Kararda söyle denildi:

"Somut olayda davaci uluslararasi TIR soförü olarak aylik ücret ve sefer primi karsiliginda çalismaktadir. Dinlenen davaci tanigi Azerbaycan ve Ermenistan’a gidildigin zaman 600 Dolar, Gürcistan’a gidildiginde ise 400 Dolar sefer primi verildigini beyan etmistir. Verilen paranin içinde yakit masrafi hariç olmak üzere yapilan giderlerin de oldugunu, davali taniklari ise yol harcirahi adi altinda bir ödeme yapilmadigini, yapilan ödemenin soförlerin yemek ihtiyaci, araç giderleri ya da resmi giderler için verildigini belirtmistir. Davaci tanigi her ne kadar husumetli ise de, yurtdisi seferlerinde soförlere harcirah verildigi ve bu harcirahtan soföre 300 Dolar ile 500 Dolar arasi bir miktarin kaldigi anlasilmaktadir. Bu dogrultuda tanik beyanlari ve emsal dosya dikkate alindiginda davaciya sefer primi ödemesi yapildigi ancak sefer priminin içerisinde gümrük, park giderleri gibi giderlerin de bulundugu anlasilmakla, mahkemece bu giderlerin ne kadar oldugu arastirilmali gerekirse taniklar yeniden dinlenmek sureti ile verilen ücretten ne kadarinin soföre kaldigi belirlenmeli sonucuna göre de fesih olgusunun tekrar degerlendirilerek karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve arastirma ile karar verilmesi bozmayi gerektirmistir."
Kaynak: İHA