Savasi Duyunca Marmara Denizi'nde Kalp Krizi Geçirdi, Ukraynali Gemici O Anlari Anlatti

Ukrayna-Rusya savasinin basladigini sefer sirasinda Marmara Denizi’ndeyken ögrenen 57 yasindaki Ukraynali kaptan Anatoliiy Ogrenich, yasadigi büyük korku ve endiseyle kalp krizi geçirdi. Tedavisi sonrasi o anlari anlatan Ogrenich, “Savas basladiginda hepimiz sasirdik, yikildik. Çok endiseliydik, o kadar kötü hissettim ki kalbimle ilgili sorun ortaya çikti" dedi.

Savasi Duyunca Marmara Denizi'nde Kalp Krizi Geçirdi, Ukraynali Gemici O Anlari Anlatti
34 yillik denizci olan 57 yasindaki iki çocuk babasi Ukraynali kaptan Anatoliiy Ogrenich meslegi nedeniyle dünyanin dört bir yanini dolasti. Iki oglu da kendisi gibi denizci olan kaptan, geçtigimiz yil 10 Aralik’ta basladigi sefer nedeniyle birçok ülke ve limana ugradi. Kaptan Ogrenich, Türk sularinda seferine devam ederken 24 Subat tarihinde internette haberlere baktigi sirada Ukrayna-Rusya savasinin basladigini ögrendi. Ailesi ve yakinlari Ukrayna’da olan 19 yillik kaptan, iki ülke arasinda baslayan savas sonrasi büyük bir üzüntü yasadi. Edinilen bilgiye göre Ogrenich’in kalbi yasadigi endise ve korkuya dayanamayinca Ukraynali kaptan Marmara Denizi’nin ortasinda kalp krizi geçirdi. Gemi mürettebati kaptan için seferber olurken hemen en yakindaki hastanelerle irtibata geçildi. Ogrenich için gemi limana yanasirken hemen bir hastaneye ulasildi ve tedavisine baslandi, gemi ise sefere devam etti. Ukraynali kaptan için hastanede yapilan tetkiklerin ardindan ameliyat yüksek riskli bulundu.

Savasi duyunca denizde kalp krizi geçirdi, yasadiklarini IHA’ya anlatti

Tedavisi ilaçlarla süren Ukraynali kaptan Medicana International Istanbul Hastanesi’ne getirildi.

Hastanin durumunu inceleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Arda Özyüksel, ameliyatin riskler tasimasina ragmen Ogrenich’in yasayabilecegi ikinci bir krize dayanamayabilecegini ifade etti.

Bunun üzerine ameliyat olmak isteyen kaptan için hazirliklara baslandi, 10 Nisan günü basarili geçen operasyonla Ukraynali kaptan ve kilometrelerce uzakta savas bölgesinde olan ailesi büyük mutluluk yasadi. Tedavisinin tamamlanmasinin ardindan taburcu edilen kaptan geçtigimiz günlerde hastaneye kontrole geldi. Ogrenich denizin ortasinda savas haberini ögrendiginde yasadigi korkuyu ve geçirdigi kalp krizini Ihlas Haber Ajansi’na anlatti.

“Savasi duyunca o kadar kötü hissettim ki kalbimle ilgili sorun ortaya çikti”

Ailesinin Ukrayna’da oldugunu ve savas haberini aldiktan sonra yasadigi büyük panikle kalp krizi geçirdigini söyleyen 57 yasindaki Ukraynali kaptan Anatoliiy Ogrenich, ailesiyle sürekli görüntülü konustugunu anlatti. Ukraynali kaptan, “Internetten haberleri takip edebiliyorduk. Savasin basladiginda hepimiz sasirdik ardindan yikildik. Mürettebatimiz ve aileleri oldukça endiseliydi. Ardindan kalbimle ilgili sorun ortaya çikti. Herkes çok fazla sigara içmeye basladi.

Ben günde 2 buçuk paket sigara içiyordum. Her gün ailemle konustum ve nasil olduklarini soruyordum. Hep savasin bitmesi düsüncesindeydim. Kalbimle ilgili operasyon basarili geçti. Ülkem ve sirketim için daha fazla çalisabilecegimi umuyorum” ifadelerini kullandi.

“Hastamiz oldukça riskli bir bypass hastasi”

Hastasinin durumuna iliskin bilgi veren Medicana International Istanbul Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Arda Özyüksel, “Hastamiz bize nisan basinda basvurdu. Kendisi 30 yili askindir dünya denizlerini gezmis, dünyanin farkli sularinda tasimacilik yapan, çocuklari da kendisi gibi denizci olan Ukraynali bir gemi kaptani. 24 Subat’ta Ukrayna-Rusya arasindaki bu talihsiz olaylar gerçeklesiyor. Bu olaylarin sonucunda hastamiz gemide kalp krizi geçiriyor. Ailesi, çocuklari orada ülkesi savas altinda, kendisi burada. Ilk etapta hastamiz bir hastaneye götürülüyor. Orada ameliyat yüksek riskli bulundugu için bir süre ilaç tedavisi veriliyor. Daha sonra kendileri bize ulastilar, hastamizi buraya aldik. Hastamiz genel olarak oldukça riskli bir bypass hastasiydi. Normal sartlarda kalbin kasilmasi yüzde 60-65 dedigimiz bir degerde olmasi gerekirken hastamizda bu deger yüzde 10’du. Hastamiza ameliyat olmasi ve olmamasi durumundaki mevcut riskleri anlattik, kendisi de bize güvenerek ameliyat olmayi kabul etti. Ihtimal tüm senaryolar için hazirliklarimizi tamamlayarak ameliyati gerçeklestirdik” seklinde konustu.



“Savas haberini aliyor kalp krizi geçiriyor”

Zor bir operasyonun basariyla gerçeklestirildigine dikkat çeken Prof. Dr. Arda Özyüksel, “Bes damar bypass yaptik. Bugün yapilan ekokardiyografide kalbin ameliyat öncesi yüzde 10’a gerileyen kasilma gücünün yüzde 30’lara yaklastigini gördük. Bu kendisinin bundan sonraki hayatini devam ettirmesi ve isterse denizlere tekrar dönebilmesi için ona yetecek. Su anda çok iyi gidiyoruz. Çok agir bir kalp krizi geçirmisti ama müdahale etmememiz durumunda ihtimal bir kalp krizi daha geçirirse hastamizi kaybetme ihtimalimiz yüksekti. Kalp kasilmasi ileri derecede bozuktu, ameliyat yapmadan da toparlama sansi yoktu. Zor hastalar bunlar, sonucunun hemen bilinemeyecegi hastalar, ciddi bir ameliyat öncesi ve sonrasi bakim ve degerlendirme gereken hastalar. Bugün ameliyat sonrasi kontrolünde her seyin yolunda gittigini gördük. Hastamiz Türk kara sularindayken seyahati devam ederken kaptan olarak görev yaptigi gemide Rusya-Ukrayna arasindaki savas subat ayi sonunda patlak verdiginde bu haberi aliyor ve bir kalp krizi geçiriyor. Gittigi ilk hastaneden sonra bize gelerek çok riskli ve tehlikeli bir durumda ameliyata alinarak bugün sag salim her sey yolunda” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA