Aricilar, SERKA Destegiyle Mesleki Bilgi Ve Becerilerini Gelistiriyor

Serhat Kalkinma Ajansi (SERKA), aricilik meslegindeki farkindaligi arttirmak ve isletmelerin mesleki bilgi ve becerilerini gelistirmek amaciyla 40 ariciya egitim veriyor.

Serhat Kalkinma Ajansi, faaliyet yürüttügü Kars, Ardahan, Igdir ve Agri illerinde, 50 ve üzeri kovana sahip olan ve ariciligi meslek edinen 40 ariciya, mesleki bilgi ve becerilerini gelistirmeleri amaciyla egitim veriyor. Dört il merkezi ve bagli 10 ilçedeki 14 noktada toplam 40 üreticiye verilen egitim de, aricilarin bal ve ari ürünleri konusundaki farkindaliginin artirilmasi, ürün çesitlendirmesine katki sunulmasi, üretimde verimliligin ve katma degerin artirilmasi hedefleniyor. Baslatilan egitim hizmetiyle, aricilik isletmelerinin rekabet edebilirliklerinin artirilarak aricilarin egitilmesi ve bilinçlendirilmesi saglanacak. Ayrica, gençlerin aricilik sektörüne olan ilgisi arttirilarak, sektördeki genç istihdami ve girisimciligin yayginlastirilmasi hedefleniyor. Serhat Kalkinma Ajansi, geçtigimiz yil ari yetistiricilerine sonbahar bakimi ve kislatma konusunda danismanlik hizmeti vermisti. Ari yetistiricilerinin yogun talepleri üzerine bu dönem de, ilkbahar bakimi, alternatif ari ürünleri üretimi ve nektar toplama konularinda danismanlik hizmeti verilecek. Kars ve Agri’da baslayan danismanlik hizmeti ile ari isletmeleri ziyaret edilerek aricilara kovan basinda hizmet verilecek.

Kars, Ardahan, Igdir ve Agri illeri aricilik açisindan birçok avantaja sahip olmasina ragmen kovan basina verim beklenen düzeyde degil. Ajansin verdigi danismanlik hizmeti ve aricilara verilecek uygulamali egitimlerle ari ölümlerinin azaltilmasi ve bal veriminin arttirilmasi hedefleniyor.

Bal üretimi açisindan Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri olan Serhat illeri pek çok avantaja sahip bulunuyor. Ardahan’da zengin çernezyom topraklarinda yetisen bitkiler ile bu bitkilerin birim alana düsen yogunlugu, dil uzunlugu sayesinde farkli çiçeklerden nektar toplayabilen ‘Kafkas Arisi’nin bulunmasi, Kars’ta Kafkas Arisi, kolay kontrol edilebilen ari hareketleri, hava sirkülasyonu, floral göçe uygun dogasi ve endemik bitki çesitliligi; Agri’da bal üretilen dönemlerde asiri sicakliklarin görülmemesi, bitki örtüsünün uzun süre yerde kalmasi, içerigindeki yogun geven bitkisi ile doganin endüstriyel ve tarimsal kirlilikten uzak kalmasi, Igdir’da nektar oraninin yüksek olmasi gibi birçok avantaja sahip bölgede bal üretimi istenilen noktada degil. Aricilik isletmelerinde ölçegin küçük olmasi, geleneksel üretim metotlari ve üretimin mevsimsel sartlara bagimli olmasi, kovan basina verimin düsük olmasi gibi sebepler, Ajans tarafindan yetistiricilere verilen uygulamali egitimler sayesinde ortadan kaldirilacak.
Kaynak: İHA