Kuru Bezelye Mutfaga Giriyor

Içerdigi yüksek düzeydeki protein ile yesil sebze olarak sofralarda yer alan bezelye, form degistirerek nohut, kuru fasulye gibi bundan sonra kuru olarak da sofraya gelecek. Adana’nin Karaisali ilçesinde yayginlastirilmasi için ekilen bezelyeler mayis ayinin sonunda hasat edildi.

Kuru Bezelye Mutfaga Giriyor
Adana’daki Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü tarafindan milli tohum çalismasi çerçevesinde gelistirilen Irmak ve Deren adli iki kuru bezelye çesidinin Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügünce çiftçi kosullarinda yaptirilan denemesinden basarili sonuçlar elde edildi.

Saklama süresinin uzun olmasi piyasada fiyatinin yüksekligi ile kuru bezelyenin üretiminin önümüzdeki yillarda artarak sofralarda daha sik görülür hale gelecegi belirtildi.

Türkiye’de kuru bezelye üretim ve tüketiminin artirilmasi ve bakliyatta yeni bir damak aliskanligi kazandirilmasi hedeflenen kuru bezelyenin Avrupa, ABD, Çin, Rusya ve Hindistan’da özellikle gida sanayisinde kullaniminin yaygin oldugu biliniyor. Enstitü tarafindan 10 yillik çalisma sonucu gelistirilen her iki kuru bezelye çesidinin, Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Karaisali Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünce tarimsal yeniliklerin üreticilere duyurulmasi ve yayginlastirilmasi amaciyla çiftçi kosullarinda ekimi yaptirildi.

Karaisali ilçesi Demirçit Mahallesi’nde Sedat Gök adli üreticinin yaklasik 8 dekarlik tarlasina ekilen bezelyeler mayis ayinin sonunda hasat olgunluguna ulasti. Isçiler tarafindan elle topraktan çekilip 3-4 gün tarlada kurumalari saglanan kuru bezelyeler, daha sonra tarlanin bir noktasinda toplanarak patoza verildi ve tüketimi yapilacak olan dane ile sap kismi ayristirildi.

Karaisali Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü teknik personeli ve deneme ekimi sorumlusu Mühendis Neset Gültekin, bölgede taze bezelye ekimi oldugunu ancak kuru bezelyenin ilk deneme oldugunu belirterek, “Üreticiye farkli bir ürünü göstermek, ülke ekonomisine farkli bir ürünle katkida bulunmak için kuru bezelye denemesi yaptik. Protein degeri çok yüksek olan kuru bezelyenin nohuta, ete ikame olacagini ve pek çok yerde kullanilacagini düsünüyoruz” dedi.

Üretici Sedat Gök ise ilk kez ekimini yaptigi kuru bezelyeden memnun kaldigini belirterek, “Baska çiftçilere de önerecegim. Yesil bezelyeyi çok düsük fiyata veriyorduk. Kuru bezelyenin proteini yüksek oldugu gibi fiyati da yüksek. Saklama süresi de çok uzun. Bugday gibi, nohut gibi ambarda uzun süre depolayabiliriz. Sonrasinda satabiliriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA