Krem Kutusunda Yurt Disina Kaçirilmak Üzereyken Ele Geçirilen 3 Bin 600 Yillik Mühür Sergilenmeye Basladi

Çorum’da yurt disina kaçirilmak üzereyken ele geçirilen 3 bin 600 yillik Hitit mührü sergilenmeye basladi.

Krem Kutusunda Yurt Disina Kaçirilmak Üzereyken Ele Geçirilen 3 Bin 600 Yillik Mühür Sergilenmeye Basladi
Hitit döneminde kral ile katip arasinda yapilan yazismalarda kullanilan ve dünyada üç tane bulundugu belirtilen bronz mühür Çorum Müzesi’ndeki essiz tarihi eserler arasinda gösteriliyor.

Bir örnegi Amerika Birlesik Devletleri’ndeki en büyük ve en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden birisi olan Metropolitan Müzesi, digeri ise Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde bulunan mühür, 2015 yilinda Çorum Emniyet Müdürlügü Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri tarafindan düzenlenen operasyonda ele geçirilmisti.

Polisin uzun süren teknik ve fiziki takibi sonucu krem kutusunda yakalanan, üzerinde çesitli figürler ile hiyeroglif yazilarin yer aldigi Hitit mührüne paha biçilemiyor.

Müze Müdürü Metin Çakar, Hititler döneminden kalma damga mührün Çorum Müzesi’ndeki önemli eserlerden birisi oldugunu söyledi.



Hitit mührünün Çorum polisi tarafindan yapilan operasyonda yakalanarak Çorum Müzesi’ne teslim edildigini hatirlatan Çakar, “Bu eserleri getirildikleri anda hemen sergiye çikaramiyoruz. Konuyla ilgili yasal sürecin tamamlanmasiyla birlikte bu eserimiz de 2022 yilinda yaptigimiz vitrin çalismalari sirasinda teshire çikararak ziyaretçilerimizin begenisine sunduk” dedi.

Kaynak: İHA