Içisleri Bakani Soylu, Idlib'de Briket Evlerin Anahtar Teslim Törenine Katildi

Suriye’nin Idlib kentinde insa edilen briket evlerin teslim törenine katilan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Sizi zulme teslim etmeyecegiz. Kardesligimizi kiyamete kadar devam ettirecegiz" dedi.

Içisleri Bakani Soylu, Idlib'de Briket Evlerin Anahtar Teslim Törenine Katildi
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da video konferans yöntemiyle katildigi "Bir Aradayiz Idlib’in Yanindayiz" kampanyasi çerçevesinde AFAD koordinasyonunda sivil toplum kuruluslarinin destegiyle yaptirilan briket evlerin açilis ve anahtar teslim törenine katildi.

Soylu törende yaptigi konusmada, "Burasi sadece briket evlerin açilisinin yapildigi bir alan degildir. Burasi, zenginligin simarttigi dünyaya karsi, mazlumlarin zulümle karsi karsiya kaldiktan sonra sesi çikmayan dünyaya karsi, ikiyüzlü dünyaya karsi itirazin oldugu ve hakkin sesinin yükseldigi alandir. Allah’in, bizim dinimizin ve inancimizin bize bir emri var. Biz kardesiz" diye konustu.

Türkiye’nin bölgeye "yardim köprüsü" kurdugunu, 77 bin projelendirilen, 57 bin bitirilen, 9 bini devam eden ve 50 binine de tasinilan evlerin açilisini yaptiklarini dile getiren Bakan Soylu, "Günün birinde sizler topraklarinizdan sökülüp buraya gönderildiginizde Sayin Cumhurbaskanimiz ’Bizim kardeslerimiz, kim ne derse desin sahip çikacagiz. Onlari yalniz birakmayacagiz. Çolugu da çocugu da yetimi de yaslisi da biz onlari yalniz birakamayiz’ dedi.

Bu arkadaslarimizin hepsi harekete geçtiler. AFAD koordinasyonunda, kendi organizasyonlariyla Hatay Valiligimizin koordinasyonuyla burada yerel otoritenin ortaya koymus oldugu faydaliliklarla güçlü bir adim attilar" ifadelerini kullandi.

“Burada 85 milyonluk Türkiye’nin kalbi var”

Cumhurbaskani Erdogan’in talimati üzerine 20 bin briket evin yapimina baslandigini ancak daha sonra rakamin 100 bine çikarildigini vurgulayan Bakan Soylu, “Bu bölgede 50 bin sayisini Allah’in izniyle 100 bine çikariyoruz. Burada, özellikle Türkiye’den 81 vilayetten valiliklerimizin koordinasyonunda da sivil toplum kuruluslarinin organizasyonda da briket evler yapildi. Bir gün bakanlar kurulundaydik, kabinedeydik. Cumhurbaskani, kabinede bakanlar kurulunda, tek tek bakanlara sordu, ’Sen kaç briket ev yapacaksin? Elinizi cebinize atin, aldiginiz maaslardan kardeslerimize yardimci olun’ meclis grubunu topladi, ’Hepinizi görecegim. Siz kardeslerimize kaç briket ev yapacaksiniz?’ dedi.

Burada 81 vilayetimizin, bakanlarimizin, milletvekillerimizin her birinin katkisi, destegi, kardeslik imzasi var. Bilesiniz sevgili kardeslerim, burada 85 milyonluk Türkiye’nin kalbi var” dedi.

Cerablus, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad’da, Türkiye’de yerlesik bulunan Suriyeli bir milyon kisiye evler yapilacagini aktaran Bakan Soylu, “Biz üç gün önce Cumhurbaskanimizla beraber Kabe-i Muazzama’daydik. Allah’a niyazda bulunduk. ’Allah’im bu mazlumlara sen yardim et. Sen yardim edicisin. Sen güç ve kudret sahibisin’ dedik. Allah sahittir kardesligimiz kiyamete kadar sürecek. Sizi zulme teslim etmeyecegiz. Kardesligimizi kiyamete kadar devam ettirecegiz. Allah bizi dünyaya ve mazlumlara mahcup etmesin” ifadelerini kullandi.

Bölgede yaptiklari çalismalarla ilgili bilgi veren Bakan Soylu, "Burada sadece 77 bin ev projelendirmedik. 57 bin 306 ev tamamladik, 9 bin 700 ev devam ediyor, 10 bin eve basliyoruz. Recep Tayyip Erdogan talimat verdi. Yilsonuna kadar 100 bini arkadaslarimizla birlikte Allah’in izniyle bitirecegiz. Burada 50 okul bitirdik, 23 okulun yapimi devam ediyor, toplam 73 okul. 26 cami bitirdik, 24’ünün yapimi devam ediyor ve 10 saglik tesisi yaptik, 13’ünün yapimi devam ediyor. 11 sosyal tesis yaptirdik, 7’sinin yapimi devam ediyor. 7 park bitirdik, 18 çocuk parki yapiyoruz. 21 firin bitirdik, 13 firinin yapimi devam ediyor. 36 su kuyusu yaptirdik, 4 su kuyusunun yapimi devam ediyor" diye konustu.

Bakan Soylu ve beraberindekiler daha sonra Türk Diyanet Vakfi, Memur-Sen ve çesitli sivil toplum kuruluslari tarafindan yaptirilan tesislerin açilislarini yapti.
Kaynak: İHA