Eriyen Kar Sulari Dogu'daki Nehirlerin Debisini Yükseltti

Dogu Anadolu Bölgesinde kis mevsiminde yeterli yagisin olmamasi nedeniyle debisi düsen nehirlerde, baharla birlikte karlarin erimeye baslamasi ile su seviyesi, yeniden yükselmeye basladi. Karlarin erimesiyle Erzincan’daki barajlarda doluluk orani artti.

Eriyen Kar Sulari Dogu'daki Nehirlerin Debisini Yükseltti
Bahar ayinda Dogu’da dereler, nehirler coskun akmaya basladi.

Erzurum Dumlu Dagi’ndan dogan, Erzincan’dan geçerek Murat Nehriyle birlesip Firat Nehri’ni olusturan Karasu Nehrinin artan su seviyesi çiftçilerin yüzünü güldürdü. Kis mevsiminde su debisinin düsmesiyle ortaya çikan nehir yatagindaki adaciklar da yeniden sular altinda kalmaya basladi.

Dogu Anadolu’daki arazilere can veren nehirlerin artan su seviyesi barajlari da doldurdu.

Agri Diyadin’den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludag’da kaynayan Karasu Nehri, Erzincan’dan sonra Elazig il sinirlarinda birleserek Firat Nehri’ni olusturuyor. Firat Nehri Erzincan, Tunceli, Elazig, Malatya, Diyarbakir, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa il sinirini belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarina akarak Irak’ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birlesip Satt’ül-Arab’i olustup Basra Körfezi’ne dökülüyor.

“Karlarin erimesiyle Erzincan’daki barajlarda doluluk orani artti”

Havalarin iyice isinmasiyla doganin yeserdigi Erzincan’da daglarinin yüksek kesimlerindeki karin erimesi ve yagmur yagisiyla beraber barajlarin doluluk orani artti.

Erzincan Baraji yüzde 95, Tercan Baraji da yüzde 90 su doluluk seviyesine ulasti. Tarimin yaygin oldugu Erzincan’da barajlardaki su seviyesinin artmasi çiftçiyi mutlu etti.
Kaynak: İHA