Almanya'dan Finlandiya Ve Isveç'in NATO Üyeligine Destek

Finlandiya Basbakani Sanna Marin ve Isveç Basbakani Magdalena Andersson’la bir araya gelen Almanya Basbakan Olaf Scholz, Almanya’nin Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligine destekledigini açikladi.

Almanya'dan Finlandiya Ve Isveç'in NATO Üyeligine Destek
Almanya Basbakan Olaf Scholz, Finlandiya Basbakani Sanna Marin ve Isveç Basbakani Magdalena Andersson’la bir araya geldi. Almanya’da Brandenburg eyaletinde yer alan Gransee’de bulunan Meseberg Sarayi’nda yapilan görüsmede konusan Scholz, Almanya’nin Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligine destekledigini ifade ederek, “Her iki yakin dostumuzu bu yolda desteklemeye kararliyiz. Helsinki ve Stockholm askeri ittifaka katilmak istiyorlarsa destegimize güvenebilirler. Hükümet üyeleri bunu burada oybirligiyle yapilan görüsmelerde açikça belirttiler" dedi.

Finlandiya Basbakani Sanna Marin yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasiyla birlikte Finlandiya’nin güvenlik politikalarinin tamamen degistirdigini ve dönüsünün olmadigini belirtti.

Isveç Basbakani Magdalena Andersson ise, "Ukrayna’ya yapilan askeri saldiri durumu önemli ölçüde degistirdi ve bu da Isveç’teki güvenlik durumu üzerinde dramatik bir etki olustu" ifadelerini kullandi.

Isveç ve Finlandiya NATO üyeligini görüsmek üzere bir araya gelmisti. Finlandiya Basbakani Sanna Marin ve Isveç Basbakani Magdalena Andersson, 13 Nisan’da Isveç’in baskenti Stockholm’de NATO üyeligini görüsmek üzere bir araya gelmisti. Marin, Finlandiya’nin gelecek haftalarda NATO’ya üye olup olmayacagina karar verilecegini dile getirmis, “Süreç, oldukça hizli olacak. Aylar degil, her sey haftalar içinde gerçeklesecek” demisti.

Finlandiya hükümeti, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisinin ardindan ülkenin güvenlik stratejisindeki degisikliklere iliskin “beyaz kitap" adli analizi 13 Nisan’da parlamentoya sunmustu.
Kaynak: İHA