Diyarbakir Ailelerinin HDP Ve PKK'ya Karsi Destansi Direnisi 1000'Inci Gününde

Diyarbakir’da ailelerin daga kaçirilan evlatlari için HDP Diyarbakir Il Baskanligi binasi önünde 3 Eylül 2019’da baslattigi oturma eylemi 1000. gününde. 1000 günde, 301 ailenin katildigi evlat nöbetinin zaferinde 35 evlat ailesine kavustu, HDP yönetimi, Diyarbakir Il Baskanligi binasinin kepengi indirerek faaliyetlerini ilçe binalarina tasidi.

Diyarbakir Ailelerinin HDP Ve PKK'ya Karsi Destansi Direnisi 1000'Inci Gününde
Diyarbakir’da, oglunun HDP’liler araciligiyla daga kaçirildigini iddia eden anne Hacire Akar, HDP Il Baskanligi binasi önünde 22 Agustos 2019’da oturma eylemi baslatti. Akar, oglunu teröre kurban vermemek için baslattigi kararli mücadele sayesinde 24 Agustos 2019’da evladina kavustu. Akar’in kararli eylemi ve yaktigi mesale, Türkiye’de birçok aileye cesaret ve umut oldu. Bu cesur durusu gören aileler, 3 Eylül 2019’da HDP Il Baskanligi önünde evlat nöbeti baslatti.

Evlatlarini terörün batagindan kurtarmak isteyen ve Türkiye’nin dört bir yanindan gelen diger ailelerin de katilimiyla sayi her geçen gün artarak 301’e ulasti. Ilk günden itibaren evlatlarina kavusmak için sürdürdükleri kararli duruslariyla HDP il binasi önünden ayrilmayan anne ve babalar, yazin sicaginda, kisin sogugunda eylemlerine ara vermeden devam etti. Aileler, nöbet yerlerini bos birakmamak için aileleriyle dönüsümlü eylemi sürdürdü. Aileler, tüm dünyayi etkisi altina alan Kovid-19 salgini döneminde de gerekli tedbirleri alip eylemlerinden vazgeçmedi. Geride kalan yaklasik 3 yilda annelerinin kucagindaki çocuklar, agabeyleri ve ablalari için yeni yaslarina eylem çadirinda girdi.

Kararli durus 35 evladi ailesine kavusturdu

Eylemle 35 aile, terörün pençesinden kurtardiklari evlatlarina kavusmanin sevincini yasadi. Anne ve babalarinin "geri dön" çagrisina kayitsiz kalmayip örgütten kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan çocuklari gören diger aileler, eylemlerinde daha kararli hale geldi. Annelerin kararli durusu, HDP’ye kepenk kapattirdi. Ailelerin haykirislarini duymak istemeyen HDP’liler, çareyi bir süre kepenklerini kapatmakta buldu. Ailelerin kararli durusundan sonra HDP, il binasinda yaptigi faaliyetlerini ilçe binalarina tasidi. Iddialara göre, bu süreçte terör örgütü PKK yandaslari, ailelere tehditlerde bulundu, onlari yildirmaya çalisti. Teslim olan gençler, ifadelerinde yasadiklari her seyin zorla yaptirildigini öne sürdü.

Ailelerin durusu, Türkiye’ye ile sinirli kalmadi. Almanya’ya kadar ulasti. Berlin’de yasayan ve terör örgütü PKK yandaslarinca kaçirilan Nilüfer T’nin annesi Maide T, 12 Kasim 2019’dan beri haber alamadigi kizini bulmak için 29 Subat 2020’de terör örgütüne müzahir bir dernegin önünde oturma eylemi baslatti. Maide T, daha sonra eylemini Basbakanlik binasi önünde sürdürdü. Ailelerin gür sesi, Izmir, Van, Hakkari, Sirnak ve Mus’ta karsilik bularak buralarda eylem baslatildi. Bu haykirislara Sivil Toplum Kuruluslari, dernekler ve insanlar duyarsiz kalmayarak ailelere destek ziyaretlerinde bulundu. Destek ziyaretleri, bunlarla sinirli kalmadi. Yerli ve yabanci diplomat ve bürokratlardan sanatçi, spor camiasina kadar buldu.

Türkiye’de ve Diyarbakir’da temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky 7 Kasim 2019’da, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye es raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström 3 Ekim 2019’da, Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Ingiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistan’in Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya’nin da yer aldigi 9 ülkenin büyükelçisinin bulundugu heyet 8 Aralik 2019’da ziyaret etti. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Isviçre ve Avusturya’dan gelen gurbetçiler de annelerle görüstü.

“Her katilan yeni bir aile, kandile yeni bir bomba demektir”

Evlat nöbetinde kararlilik gösteren Aysegül Biçer, evladi Mustafa Biçer’in terör örgütü PKK’dan kaçmasiyla zafere ulasti. Anne Biçer, “Kararli durusumla öncelikle büyük bir zafere ulastim. Cigerparem evladimi kurtardim. Çünkü dogru adreste oturdum ve evladimi kaybettigim yerde aradim. Sesimi basin mensuplari sayesinde evladima ulastirdim. Allah, basin mensuplarindan da razi olsun. Evet, Aysegül Biçer kazandi. Ama bu zafer, Türkiye Cumhuriyeti’nin zaferidir. Cumhurbaskanimizin, Içisleri Bakani’mizin, kolluk kuvvetlerimizin mücadelesiyle bu zafere ulastim. 1000 gündür bu aileler orada oturuyor, büyük zaferlere ulasiyor. Her katilan yeni bir aile, kandile yeni bir bomba demektir. Her koparilan bir çocuk, PKK’da büyük bir çöküs demektir. Anneler iste bunu yapiyor. Allah’in izniyle anneler, bu kararli durusuyla PKK’yi tarihin en karanlik sayfalarina bir daha açilmamak üzere kapatacaktir. 40 yildir bu mücadele ile en büyük darbeyi “Diyarbakir Anneleri” terör örgütü PKK’ya vurmustur” dedi.



“Çocugumu onlardan söke söke alip Türk askeri yapacagim demistim”

9 ay önce evladina kavustugunu animsatan anne Biçer, “6 ay askerde, 3 ayini benimle geçirdi. Teskeresini alip evine geri döndü. Elhamdülillah, çok sükür, ilk günden beri dedigim gibi, çocugumu onlardan söke söke alip Türk askeri yapacagim demistim. Hayalimi gerçeklestirdim. Evet, sirada bir hayalim daha var. Çocugumu evlendirip torun, torba sahibi olmak. Allah’in izniyle buna da inaniyorum ve yapacagim” diye konustu.

Hakkari’nin Semdinli ilçesinden gelip evlat nöbetine devam eden anne Necibe Çiftçi, oglu Rojhat Çiftçi’nin 5 yil önce terör örgütü PKK tarafindan daga kaçirildigini ve büyük oglu 4 çocuk babasi Sami Çiftçi’nin de örgüte destek vermedigi gerekçesiyle kaçirilarak sehit edildigini söyledi.

Anne Çiftçi, “Bugün, bizim 1000 günümüzdür. 1000 gün, 1000 gün üstünde geçse de biz evlatlarimizi onlardan almadan buradan gitmeyecegiz. Diyarbakir anne ve babalari HDP ve PKK’nin belini kiracak” seklinde konustu.



“9 ay karnimizda tasidigimiz çocuklarimizi istiyoruz”

Evladi Mehmet Tokay için eylemine kararli bir sekilde devam eden anne Sadiye Tokay, “Ben, 2014’te de HDP-PKK’ya karsi baskaldirdim. Dagkapi Meydani’nda eylem yaptim. Biz, eylemimizde kararliyiz. 1000 gün geride kaldi. 100 bin günde geride kalsa biz onlarin kapisindan kalkmayacagiz. 9 ay karnimizda tasidigimiz çocuklarimizi istiyoruz. Onlari burayi terk etse de biz onlarin pesindeyiz. HDP’nin pesini birakmayacagiz. Dogru adrese gelmisiz. PKK dagdan gelip çocuklarimizi götürmedi. HDP araciligiyla bizim çocuklarimizi onlara parayla satti. Onlar suçlu oldugu için kapilarini kapatti. Suçlu insanlar kaçiyor” ifadelerinde bulundu.

“Biz, PKK ve HDP’nin iç yüzünü bütün dünyaya gösterdik”

PKK tarafindan zorla daga kaçirilan Yusuf Begdas’in babasi Celil Begdas, “Degil 1000 gün, 10 bin senede geçse biz bu HDP’nin kapisindan kalkmayacagiz. Biz, PKK ve HDP’nin iç yüzünü bütün dünyaya gösterdik. Bunlar bütün ailelerin evini yikti. Burasi meclis kapisi, arkasi Kandil kapisi” dedi.

Oglu Özkan için evlat nöbetinde olan baba Süleyman Aydin ise, 1000 gündür halkin çocuklarini çalan partinin önünde olduklarini söyledi.

Oglunun daha 15 yasinda oldugunu belirten Aydin, “15 yasindaki oglum, 7 yildir ölmüs mü, kalmis mi bilmiyorum. Oglum, HDP tarafindan kandirilmistir. Ben, oglumu HDP’den almadan asla buradan kalkmayacagim. 1000 yilda geçse evladimi almadan kalkmayacagim. 301 aile anne baba olarak bütün terör ve terör yandaslarina bedeliz” seklinde konustu.

Öte yandan, evlat nöbetinde olan polis ve asker ailelerinin evlatlari, 13 Subat 2021’de terör örgütü PKK tarafindan Gara’da katledilen 13 sehit vatandas arasindaydi.
Kaynak: İHA