Ankara Merkezli 6 Ilde Sosyal Medya Dolandiricilarina Operasyon Açiklamasi 18 Gözalti

Ankara Polatli Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde, Ankara Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü olarak Ankara merkezli 6 ilde es zamanli sosyal medya dolandiriciligina yönelik operasyonda 18 zanli yakalanarak gözaltina alindi.

Ankara Merkezli 6 Ilde Sosyal Medya Dolandiricilarina Operasyon Açiklamasi 18 Gözalti


Ankara Polatli Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde, Ankara Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü olarak Ankara merkezli 6 ilde (Afyonkarahisar, Kirklareli, Izmir, Trabzon, Tekirdag) yapilan es zamanli operasyon kapsaminda 20 süpheliden 18’i yakalanarak gözaltina alindi. Planli operasyon kapsaminda çok sayida dijital materyale el konularak incelemesi yapildi.

Yapilan incelemelerde, ‘Sosyal Medya Dolandiriciligi’ olarak adlandirilan eylemi gerçeklestiren süphelilerin; Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya siteleri üzerinden takipçi sayisi bol hesap ile baslayarak tek kisi ile yapilmasinin pek mümkün olmamasi sebebi ile kartçi, reklamci, photoshop elemani, sosyal medya hesaplarinda magdur ile yazisan ikna kabiliyeti yüksek eleman seklinde ilerledigi ‘yasal bahis’ adi altinda yayinladiklari sahte kuponlar, yüksek meblagli banka dekontlari ile aglarina düsürdükleri kisilere düsük miktar ödeme karsiliginda kupon satarak yüksek meblaglarda para kazanacaklarini vaadinde bulunup, daha sonrasinda oynanan kuponlarin tuttugunu gösteren sahte dekontlar hazirlayarak kazanilan tutarin alinabilmesi için ‘islem ücreti, vergi ücreti, banka bloke ücreti’ gibi ekstra birçok defa para istedikleri ve bu paralari yatirmayan ya da yatiracak parasi kalmayan kisileri de sahte olarak hazirlanan avukat kimligi gönderilerek, avukatlarinin haciz ve tazminat davasi açmak üzere hazirladigi sahte dilekçe örnegi göndererek tehdit ettikleri tespit edildi.

Ankara Emniyeti tarafindan yapilan incelemelerde, bu yöntemle Türkiye genelinde binlerce kisiyi dolandirdiklarinin tespiti yapildi. Süpheli sahislarin kullanmis olduklari hesap hareketlerinde yapilan incelemede 1 yil içerisinde 25 milyon Türk lirasi para hareketinin oldugu tespit edildigi ögrenildi. Emniyetteki islemlerinin tamamlanmasinin ardindan gözaltina alinan 18 süpheliden 1’i subeden saliverildi, 7’si mahkemece tutuklandi, 4’ü hakkinda ev hapsi, 6 süpheli hakkinda da adli kontrol tedbiri karari verildi.

Kaynak: İHA