Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Açiklamasi 'Tarim Ile Gida Stratejik Ve Vazgeçilmez Bir Sektör'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savasi sonrasi gördük ki tarim ile gida stratejik ve vazgeçilmez bir sektör” dedi.

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) “15. Yil Degerlendirme Toplantisi ve Yatirimci Bulusmasi” programini düzenledi.

Ankara’da gerçeklesen programa Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, TBMM Tarim ve Orman Köyisleri Komisyonu Baskani Yunusu Kiliç ve AB Türkiye Delegasyon Yardimcisi Eleftheria Perizinidou katildi.

Programda konusan Bakan Kirisci, “Meclis’te komisyon baskani oldugum dönemde bu süreç baslamisti. Elbette Avrupa Birligi’nin 1.4 milyarlik destegi önemli. Kendi milli bütçemizden de koydugumuz destekte önemli. Ama çok daha önemlisi basta kadinlarimizin ve gençlerimizin olmak üzere böyle bir projede istihdamla ve üretimle bulusmus olmasi bizim için son derece kiymetli. Türkiye ve benzeri ülkeler maalesef kirsali terk etmeyi ve kentlerin çevrelerinde kendilerine pozisyon almayi zamaninda bir marifet sanmislardi. Belki o günün sartlari da bir kismini bu zorlamisti. Önce pandemi ve sonra Rusya Ukrayna savasi ile gördük ki tarim ile gida stratejik ve vazgeçilmez bir sektör. Bu sektör mutlak suretle asgariden yerli ve milli olmak zorunda. Ülke olarak görevimiz, üretebilecegimiz fazla bir ürün varsa onu ihtiyaç duyanlara sunmak. Ama önceligimiz; 85 milyon ve 5 milyonda bu ülkeye siginan geçici statüdeki insanlar. Daha sonra da ülkemizi ziyaret eden 50 milyonu asmis turistler” dedi.

Aile is gücünün degerlendirilmesi adina olusturulan isletmelerin önemini vurgulayan Kirisci, "Bu proje sayesinde yeniden kirsala bir ragbet ve yükselis söz konusu. Benim önemsedigim bir baska konu; uluslararasi iliskiler ve AB heyetlerinin ülkemiz ile is birligi yapmaktan kaynakli olarak sürekli birlikteligimiz. Bizim amacimiz Tarim ve Orman Bakanligi olarak devasa isletmeler kurmak degil. Bizim hedefimiz belirli bir ölçegi tutturmasi. Ama aile is gücünün mutlak suretle degerlendirilmesi adina olusturulan isletmeler” seklinde konustu.

Programin sonunda TKDK’dan 15 yillik süreçte destek alan girisimcilere, Bakan Kirisci tarafindan ödülleri takdim edildi.
Kaynak: İHA