Kusadasi Belediyesi Emarçeb'in 'Tarim Ve Insan' Çalistayina Ev Sahipligi Yapti

Türkiye’nin çevre alaninda kurulmus ilk ve tek yerel yönetim birimi olan Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birligi’nin (EMARÇEB) “Tarim ve Insan” konulu çalistayi ve 1. Olagan meclis toplantisi Kusadasi’nda gerçeklesti. Kusadasi Belediyesi, Emarçeb’in 22 Mayis’ta düzenlenen 1. Olagan Meclis Toplantisi ile ‘Tarim ve Insan’ konulu çalistaya ev sahipligi yapti.

Kusadasi Belediyesi Emarçeb'in 'Tarim Ve Insan' Çalistayina Ev Sahipligi Yapti


Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birligi ve Edremit Belediye Baskani Selman Hasan Arslan, meclise ve çalistaya ev sahipligi yapan Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel’e tesekkür ederek basladi.

Arslan açilis konusmasinda çevre dostu belediyeler ile bir arada olmaktan, birlige üye belediyeler ile birlikte etkili çalismalar gerçeklestirmekten mutluluk duydugunu belirtti.



2022 yili 1. Olagan Meclis Toplantisi’nda Aydin’dan Didim ve Incirliova, Mugla’dan Bodrum, Datça ve Milas Belediyeleri’nin Birlige üyelik talepleri kabul edildi. Birlige katilan 5 yeni üye belediye ile birlikte belediye sayisi 50’ye yükseldi. Birlik Tüzügünün ‘‘Birligin Adi’’ ile ilgili 1. maddesinde degisiklik yapilmasi için verilen önerge kabul edilerek birlik adi “Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birligi” olarak degistirildi.

Birlik Tüzügü’nün 16. maddesi geregi Encümen Üye seçimi yapildi. Encümen Üyeligi’ne Malkara Belediye Baskani Ulas Yurdakul, Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu, Uzunköprü Belediye Baskani Özlem Becan, Kepez Belediye Baskani Birol Arslan, Bozkurt Belediye Baskani Birsen Çelik, Büyükçekmece Belediye Meclis Üyesi Coskun Tanis ve Burhaniye Belediye Meclis Üyesi Oya Özarkon seçildi.

Tarim ve Insan Çalistay’i Türk tarimina isik tutmak için, bugün Kusadasi’nda gerçeklestirildi.

Ev Sahibi, Birlik Meclis Üyesi Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel yaptigi protokol konusmasinda, Emarçeb bünyesinde yer almaktan mutlu oldugunu, alaninda donanimli uzman konuklarin yer aldigi “Tarim ve Insan” Çalisyati’na ev sahipligi yapmaktan onur duydugunu belirterek, basarili bir çalistay olmasini diledi.

Çalistay’in açilis konusmasini yapan Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birligi Baskani Selman Hasan Arlan, tarimin insan için olmazsa olmaz degerinden ve su an ülkemizin içinde bulundugu durumun kisir döngüsünden bahsederek sözlerini söyle sürdürdü;

“Bundan sonra bizler tarim için tasin altina elimizi daha fazla sokuyoruz. Çünkü; tarlada izi olmayanin harmanda yüzü olmaz diyoruz. Tarimimizi topragimizi ele, sele ve yele vermemeye kararliyiz. Bugün Veysel misali “Benim sadik yarim kara topraktir” demesi gerekenler bizleriz. Oysa yerel yönetimler olarak tarimsal üretkenligi arttirmaktan sürdürülebilir gidaya, dogal yasamin korunmasindan akili tarima ve ekolojik tarima birçok görevimiz ve sorumlulugumuz var. Bizler bugün gida güvenligine, ata tohumlarina, kooperatiflere, üretici pazarlarina, organik ve ekolojik pazarlara daha fazla önem vermeliyiz. Yönettigimiz kentlerde tarim adina tüketici bilinçlenmesine, tasarruflu su tüketimine, kirlilikle mücadeleye, yesil istihdama, bilime ve egitime, beyaz ve mavi yakalilarin ardindan, yesil yakalilar da daha fazla egilmeliyiz” dedi.



Tarim Yazari Ali Ekber Yildirim, son yillarda tarimda uygulanan politikalar ile insanlarin, hem tarim sahasindan uzaklastirildigini hem de insanlarin zeminsiz bir ithalat bagimligi ile bas basa birakildigini belirterek, bir an önce planli programli, orta ve uzun vade milli projelerin hayata geçirilmesi, çiftçinin desteklenmesi ve saglikli ekonomik politikalar ile tarimin hayata döndürülmesinin acil ihtiyaç oldugunu belirtti.



Tarimda kullanilan kimyasallar ve sagligimiz kisminda konusmaci olarak yer alan Yavuz Dizdar, tarimda kullanilan ve denetimi yapilmayan, yasak oldugu halde kullanilan kimyasallarin sagligimiz üzerinde basta kanser olmak üzere ciddi nörolojik saglik sorunlarina da sebep oldugunu belirterek, “tehlikenin farkina varin ve önleminizi alin” uyarisinda bulundu.
Kaynak: İHA