Spil Milli Parkinda Gerçegi Aratmayan Tatbikat

AFAD Manisa Il Müdürlügü tarafindan, Spil Dagi Milli Parki Atalani mevkiinde gerçeklestirilen egitim kampinda düzenlenen tatbikat gerçegini aratmadi. Gece dinlenmek için çadirlarina çekilen ekipler, “Göçük altinda yarali var” anonsuyla harekete geçerek, kampa 5 kilometre mesafede bulunan alanda kurtarma tatbikati gerçeklestirdi.

Spil Milli Parkinda Gerçegi Aratmayan Tatbikat
2022 Afet TATBIKAT yili dolayisiyla AFAD Manisa Il Müdürlügü tarafindan, Manisa Spil Dagi Milli Parki Atalani mevkiinde, 2 gün sürecek kampta, Manisa’da bulunan kamu kurum ve arama kurtarma derneklerinin ekiplerine yönelik “Egitim Tatbikat kampi” gerçeklestirildi.

Egitim kampi hakkinda açiklamada bulunan AFAD Manisa Il Müdürü Güray Karakaya, “Afete hazir Türkiye hedefi” dogrultusunda afet ve acil durumlarda görev alan kamu kurumlari, sivil toplum kuruluslari, özel sektöre ait arama kurtarma ekipleri, AFAD gönüllüleri ve ayrica liselerde afet hazirlik kulübü ögrencileriyle afet egitim kampinda bir araya geldiklerini belirtti.



"Afet farkindaligini artirmak istiyoruz"

Afet farkindaligini artirmak istediklerini ifade eden Il Müdürü Karakaya, “Kampimizin amaci afet hazirlik kulübü ögrencilerinden bu isi profesyonel olarak yapanlar kadar, farkli egitim ve beceriye sahip, ekipleri bir araya getirerek, bu ekipler arasindaki bilgi ve tecrübe paylasimini saglamak, afet ve acil durumlarda beraber çalisan bu ekipler arasindaki koordinasyon ve isbirligini arttirmak ve toplumda afet farkindaligini arttirmak istiyoruz. Bu kampimiza 4 kamu kurulusu 9 sivil toplum kurulusu özel sektöre ait arama kurtarma ekipleri ve afet hazirlik kulübü ögrencilerinden olusan yaklasik 450 afet gönüllüsü katildi.

Iki gün süren bu kampimizda 11 tane egitim istasyonu yer almakta. Bu istasyonlarda ilk yardimdan kentsel arama kurtarmaya kadar hem teorik hem pratik egitimler verilmekte. Bu egitim istasyonlarimizin yaninda spor panayiri, binicilik ve okçuluk gibi aktivitelerimiz de var. Hem Spil Milli Parkinin güzelliklerini gönüllülerimizle paylasmak hem de afete hazir hale gelmek için böyle bir etkinlik düzenledik. Umarim hedefimize ulasiriz. Ben bu egitim kampimiza gerek katilimlariyla gerek destek veren Milli Parklar 4. Bölge Müdürlügüne, Spil Milli Park isletmecesine, Kizilay Manisa Sube Baskanligina ve katilim gösteren tüm sivil toplum kuruluslari ve kamu kuruluslarimiza tesekkür ediyorum.” dedi.



Liseli gönüllüler de kampa katildi

Egitim kampina, ögrencileriyle birlikte katilan Manisa Fatih Anadolu Lisesi Beden Egitimi ögretmeni Nuri Çam ise, “Okulumuzda gönüllü grubu kurduk, 150 tane ögrencimizin katilimiyla ve buraya bugün 25 tane ögrencimiz ile birlikte burada afet farkindaligini afete karsi afet durumunda kimlerle çalisacaklarinin buradaki çalisma saha arkadaslarini görmeleri için burada egitime geldik.” diye konustu.

Kampa katilan ögrencilerden Fatma Serenay Vural, “Olabilecek bir afette kimlerle çalisacagimizi neler yapmamiz gerektigini çok güzel bir sekilde ögrendik ve buradaki gönüllülerle kaynastik.” dedi.

Kampa katilan Fatih Anadolu Lisesi ögrencilerinden Kagan Daggün ise, “AFAD’in düzenlemis oldugu projeye geldik. Burada birçok kurumla ve çalisma arkadaslarimizla bir sürü etkinlikler düzenledik. Afetlerde neler yapmamiz gerektigi hakkinda bilgiler topladik bir sürü etkinliklerde görev aldik.” seklinde konustu.



“Manisa’da su anda gönüllü sayimiz 7 bine ulasti”

AFAD kampina 4 kamu ile 9 sivil toplum kurulusunun katildigini belirten Manisa Valisi Yasar Karadeniz, “Bildiginiz gibi afet aninda hem kamu kuruluslarimiz hem de sivil toplum kuruluslarimiz arama kurtarma kuruluslari birlikte çalismak durumundalar. Bu kampta bu kuruluslarin hem birbirleriyle uyumlu çalismasi, hem de her kurumun kendi alanlarinda gönüllülere egitim faaliyetleri yapilmakta. Gördügüm kadariyla insanlar gerçekten gönüllülük kavramini tirnak içinde belirterek söylüyorum, içtenlikle buradaki bu egitim kampina katiliyorlar ve uygulamalari buradan takip ediyorlar. Insallah buradaki ögrenilen bilgilere ihtiyaç olmaz ama ihtiyaç olursa da her yönden tüm kamu kurum ve kuruluslarimizla gönüllü kuruluslarimizla öyle bir duruma da afet durumuna da hazir olmak durumundayiz. Bugün burada bu hazirliklarin en üst düzeyde yapiliyor olmasini görmek beni son derece memnun etmistir. Manisa’da su anda gönüllü sayimiz 7 bine ulasti. Bu sayiyi ne kadar arttirirsak, o anlamda acil durumlarda o kadar çok egitimli ve bilinçli bir kitleye sahibiz demektir. Bu sayiyi hem okullarda hem de okul disindaki diger sivil toplum kuruluslari ile isbirligi halinde sürdürmek zorundayiz. Birakalim afet durumunu bazen bir kalp krizi durumunda bile ilk yardim bilgisine sahip olmak bir insanin hayatini kurtarmak anlamina geliyor, dolayisiyla burada verilen egitimlerin hayatimizin her alaninda aslinda bize lazim olabilecek bilgiler oldugunu ve halkimizin tamamina yakininin gönüllülük çerçevesi içerisinde AFAD’in ve diger bu konuda faaliyet gösteren ilgili kuruluslarin çalismalarina katilmalarinin ülkemizin acil durumlarda kisilerin ihtiyaç duydugu anlarda hizmet almalarini saglayacaktir.” dedi.



Gerçegi aratmayan tatbikat

Gece dinlenmek için çadirlarina çekilen ekipler, “Göçük altinda yarali var” anonsuyla harekete geçerek, kampa 5 kilometre mesafede bulunan alanda kurtarma tatbikati gerçeklestirdi.

Kirsal alanda çoban ve ailesinin yasadigi evde göçük oldugu ve altinda kalan yaralilarin oldugu ihbarini alan ekipler, verilen koordinat dogrultusunda kamp alanindan yola çikarak, göçük alanina gitti.

Kisa süre içerisinde göçük altindaki yaralilari çikaran ekipler, gerçegi aratmayacak sekilde bir tatbikat gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA