Rizeli'nin Vazgeçilmezi 'Rize Kavurmasi'

Rize’nin Çayeli ilçesine bagli Çesmeli köyünde 48 yasindaki kavurma ustasi Ali Gür yöresel lezzetlerden biri olan Rize Kavurmasi yapimini titizlikle sürdürerek Türkiye’nin her noktasina ulastiriyor.

Rizeli'nin Vazgeçilmezi 'Rize Kavurmasi'
Türkiye’nin her noktasina gönderdigi kavurmalari belirledigi ölçüde yag ile paketleyip hem sattigini hem komsularina ikram ettigini belirten Gür, kavurmanin yapiminda yag miktarina dikkat edilmesi gerektigini söyledi.

Ali Gür, “Köy hayvaninin etinin lezzeti daha güzel oluyor. Yaylalarda, ovalarda ot yiyen hayvanlarin et tatlari daha güzel oldugu için yayla, köy hayvani tercih ediyoruz. Atesini ilk etapta fazla vermeyeceksin, fazla yagda kavuracaksin. Yagda her zaman iyi olur. Bazi insanlar tuzsuz tercih ediyor ama tuzsuz oldugu zaman kavurma bozulur. Eskiler bilir 1 sene kavurma kalir, her kis yapilirdi kavurma. Kalp hastasiyim, tansiyonum var diye yagsiz, tuzsuz olmaz. Kavurmayla beraber su içeceksin biraz” dedi.

Yapilan kavurmanin iyi olmasi için 4 saat pisirilmesi gerektigini aktaran Gür, “Kavurmanin içinde su kalmayacak. Ayni kestane bali gibi zeytinyagi gibi kendi yagini birakacak. 4 saat pismesi lazim pismezse su olur pisti sanirsin o kavurma bozulur. Altina tutturmayacaksin piserken devamli karistiracaksin” seklinde konustu.

Köylerde yapilan kavurmayla vakumlu olanlarinin ayni olmadigini söyleyen Gür, “Normalde olsa yari yariya fire verir bu. Yariya pisirirsem ne olur kavurma olmaz. 200 kilo hayvanin ortalamasi 3 kilo tuzdur, 3 kilo tuz koyacaksin buna. Köyde yapilan kavurmayla vakumlu olanlarin bir olma ihtimali sifir. Ben 30 kilo yagda pisiriyorum bunu” diye konustu.

Kavurma yapiminda arkadasina yardim ettigini ve kavurma yaparken güzel bir ortam oldugunu belirten köy sakinlerinden Resul Ecevit Çelen ise “Kavurma yapan arkadasimiza yardimci olmaktan çok memnunuz. Geliyoruz güzel bir ortam oluyor. Kisin zaten köyde fazla kisi kalmiyoruz. Hem ona yardimci oluyoruz hem de biz bir seyler ögreniyoruz. Et nasil yapilir, nasil kavurma yapilir. Et suyundan neler yapilir onlari ögreniyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA