ABD Kongresi'nden Ukrayna'ya 40 Milyar Dolarlik Yardim Paketine Onay

ABD’de 10 Mayis’ta Temsilciler Meclisi’nde onaylanan Ukrayna’ya 40 milyar dolarlik yardim paketi, Senato’dan onay aldi.

ABD Kongresi'nden Ukrayna'ya 40 Milyar Dolarlik Yardim Paketine Onay
ABD Kongresi, Ukrayna’ya bugüne kadarki en büyük yardim paketini onayladi. Askeri, ekonomik ve insani yardim içeren 40 milyar dolarlik yardim paketi, 10 Mayis’ta Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasinin ardindan Senato’da yapilan oylama ile 86’ya karsi 11 oyla onay aldi. Yardim paketi, simdi ABD Baskani Joe Biden’in imzalamasi için Beyaz Saray’a gönderilecek.

“Bu yardim, Ukraynalilarin galip gelmesini saglayabilir"

Senato Çogunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer oylamadan önce yaptigi açiklamada, yardim paketi için destek çagrisinda bulunarak, "Bu büyük bir paket ve hayatta kalmak için savasan Ukrayna halkinin büyük ihtiyaçlarini karsilayacak. Senato, bu acil yardimi kabul ederek, Ukrayna halkina sunu söyleyebilir. Yardim yolda. Gerçek yardim. Önemli yardim. Bu yardim, Ukraynalilarin galip gelmesini saglayabilir" dedi.

Yardim paketi, güvenlik yardimi için 6 milyar dolar, Ukrayna’ya gönderilen ABD ekipmanlarina ait stoklari yenilemek için 8,7 milyar dolar, ABD ordusunun Avrupa Komutanligi operasyonlari için 3,9 milyar dolar ve Biden’in acil bir durumlara yanit olarak Kongre onayi olmadan kullanacagi fona 11 milyar dolarlik harcama yetkisi veriyor. Baskanlik Çekme Otoritesi, yönetimin ABD stoklarindan askeri teçhizat ve silah göndermesine izin veriyor. Pakette ayrica, Rusya’nin saldirilari nedeniyle ortaya çikan küresel gida güvensizligi ile mücadele için 5 milyar dolar ve Ukrayna’ya destek amaciyla olusturulan ekonomik destek fonuna yaklasik 9 milyar dolar içeriyor.

ABD’nin Rus isgalinden bu yana yardim miktari 50 milyar dolari asacak

Biden’in yardim paketini onaylamasinin ardindan ABD’nin Rus ordusunun saldirilarinin basladigi 24 Subat’tan bu yana Ukrayna’ya yaptigi yardim miktari 50 milyar dolarin üzerine çikacak.

Blinken ve Austin, Kongre’ye çagrida bulunmustu

Senato’daki oylama öncesi Disisleri Bakani Antony Blinken ve Savunma Bakani Lloyd Austin, Kongre üyelerine yardim paketini onaylamada hizli olmalari çagrisinda bulunmus, ABD ordusunun sadece 19 Mayis’a kadar Ukrayna’ya silah göndermek için yeterli parasi oldugunu ifade etmisti.
Kaynak: İHA