Ögrencilere Organ Naklinin Önemini Anlattilar

Türkiye genelinden liselerin üniversite tanitim etkinlikleri çerçevesinde Akdeniz Üniversitesi’nin son misafiri Ahmet Melih Dogan Anadolu Lisesi oldu. Kampüsü gezerek tip, mühendislik ve dis hekimligi fakülteleri basta olmak üzere fakülte ve bölümler hakkinda bilgi alan ögrenciler, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Türkiye’nin ilk yüz, çift kol ve dünyanin ilk rahim nakline imza atan ekibin basindaki Tip Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’la da Akdeniz Böbrek Hastaliklari ve Organ Nakli Sosyal Yardimlasma Dernegi’nde bir araya geldi.

Ögrencilere Organ Naklinin Önemini Anlattilar


Organ bagisinin önemini anlatti

Ögrencilerle kisa süre sohbet eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nin kapilarinin bütün ögrencilere açik oldugunu belirterek ögrencilere liseden sonraki ögrenim hayatlarinda basarilar diledi. Anadolu Lisesi ögrencilerinin sorularini yanitlayan Prof. Dr. Ömer Özkan ise organ ve doku nakillerindeki son gelismeler hakkinda bilgi verdi. Organ bagisi farkindaliginin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, “Akdeniz Üniversitesi organ nakillerinde Türkiye’nin ve Dünya’nin öncülerinden. Birçok brans var ama organ nakli çok önemli bir yer tasiyor. Organ nakli konusunda bagislar daha fazla olsa ülkemizdeki organ nakilleri de artis gösterecek fakat organ naklinin en önemli konusu bagisçilar. Kalp, böbrek, karaciger bunlar hep kadavradan olan bagislar. Yüz ve uzuv nakillerinde de dünyadaki sikinti tedarikin az olmasi. Gelecekte organ nakli sikintisini çözmek için sizlere çok önemli görevler düsecek. Çünkü organ üretimi gibi bir kavram çikiyor günümüzde ortaya. Belki on sene yirmi sene sonra bu organlar üretilerek ihtiyaci olan insanlara nakledilecek.” seklinde konustu.

Sorulari cevaplayan Prof. Dr. Ömer Özkan, hangi meslegi yaparsaniz yapin her zaman en iyisini yapmaya çalisin önerisinde bulanarak konusmasina son verdi.
Kaynak: İHA