Mudanya 6. Uluslararasi Türkiye Mozaik Korpusu Basladi

Myrleia Antik Kenti’nde 3. yüzyila tarihlenen mozaiklerle dikkati çeken Mudanya, 6. Uluslararasi Türkiye Mozaik Korpusu Sempozyumu’na ev sahipligi yapiyor. Bursa Uludag Üniversitesi tarafindan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Mudanya Belediyesi isbirligiyle düzenlenen sempozyum Türkiye ve dünyadan bilim insanlarini Mudanya’da bulusturdu.

Mudanya 6. Uluslararasi Türkiye Mozaik Korpusu Basladi
Mudanya’nin ilk kuruldugu yer olan 2 bin 700 yillik Myrleia Antik Kenti’nin üst kisminda gün yüzüne çikan, Roma dönemine ait mozaikler, Mudanya’yi dünya sahnesine tasidi. 6. Uluslararasi Türkiye Mozaik Korpusu Mudanya Sempozyumu, “Inanç ve Kültün Mozaik Sanatina Yansimasi: Sanat, Koruma, Modern Yaklasimlar” temasiyla Ugur Mumcu Kültür Merkezi’nde basladi.

Bursa Uludag Üniversitesi tarafindan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Mudanya Belediyesi’nin isbirligiyle düzenlenen sempozyum Türkiye, Fransa, ABD, Isviçre, Ispanya, Italya, Fas, Israil, Macaristan gibi ülkelerden bilim insanlarini Mudanya’da bulusturdu.

Sempozyum, Uluslararasi Antik Mozaikler Arastirma Birligi Türkiye Baskani Prof. Dr. Derya Sahin’in açilis konusmasiyla basladi.

Sahin, Türkiye’den 37, yurtdisindan 27 bilim insaninin Antik ve Ortaçag mozaik arastirmalari, mozaik koruma uygulamalari ve önerileri, modern mozaik uygulamalariyla ilgili 11 oturumda 42 sunum yapacagini söyledi.



Uluslararasi Antik Mozaikler Arastirma Birligi Baskani (AIEMA)Anne Marie Guimier Sorbets de Türkiye’nin önemli degerlere sahip bir ülke oldugunu, Mudanya’nin da bu degerler arasinda Myrleia ile önceligi bulundugunu beliterek, “Burada Roma döneminden kalma mozaik eserlerin oldugunu biliyoruz. Son yüzyilda biz ögrendik ki mozaik çok çok önemli. Uludag Üniversitesi ögrencilerine, degerli hocalarina, bu etkinlige ev sahipligi yaptiklari için Mudanya Belediye Baskani Hayri Türkyilmaz’a tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Myrleia dünya mirasi

Mudanya Belediye Baskani Hayri Türkyilmaz ise Mudanya’nin tarihi, dogal ve kültürel zenginlikleriyle pek çok farkli degeri bir arada yasayan, dünyanin en güzel kentlerinden biri olduguna deginerek, “Mudanyamizin yarinlarini “kimlikli turizm” çalismalarimizla sekillendirirken, kentimizin ilk kuruldugu yer olan 2 bin 700 yillik Myrleia Antik Kenti’mizi insanligin ortak mirasi olarak gün yüzüne çikarmayi hedeflemekteyiz. Mudanya’nin, tam 2 bin 700 yillik tarihi ve kültürel hazinesini, belediyemizin çalismalariyla gelecege aktariyoruz. Myrleia Antik Kenti’nde yapilan kurtarma kazisi sirasinda bulunan mozaikler, Myrleia’nin sahip oldugu degerleri gözler önüne seriyor. Tarihi ve kültürel mirasin, bir toplumun üyelerine ortak geçmislerini anlatan, aralarindaki dayanisma ve birlik duygularini güçlendiren bir hazine oldugu gerçeginden hareketle tarihi ve kültürel degerimizi tüm insanliga sunma hedefimizde katkilarinizdan dolayi hepinize tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

MÖ 8. yüzyilda Myrleia adi ile kurulan Mudanya’nin tarihsel gelisim sürecini anlatan Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Mustafa Sahin ise, “Myrleia- Apameia kentine ait kalintilar Ömerbey mahallesinde yogunlasiyor. Hilal Tepe olarak bilinen bölgesinde ise bölgede baslatilan kazi islemleri sirasinda antik kente ait kalintilar ortaya çikarildi. Pismis toprak künklerden olusan su sistemleri, cadde ve sokaklarin altina dösenen atik su sistemleri ile antik kentin dokusunun bir bölümü açiga çikarildi. Çanak çömlek kiriklari açiga çikarilan bölüm ise Roma dönemlerine tarihleniyor. Buluntular arasinda yer alan bronz çocuk heykeli, en önemli kültür varliklarindan birisi oldu. Myrleia zengin bir mirasa sahip. Myrleia Roma döneminde bir koloni kentiyken, ayni zamanda bölgenin en zengin kentiydi. Çok sayida tapinagi, tiyatrosu ve limani bulunuyordu. Myrleia’nin bulundugu bölgede topragin altinda büyük bir uygarlik bizi bekliyor” diye konustu.

Myrleia mozaikleri örnek alindi

Uludag Üniversitesi Arastirma Görevlisi Hazal Çitakoglu ise Myrleia mozaikleri hakkinda bilgi verdi. Çitakoglu, Myrleia mozaiklerinin 3. yüzyilin sonu, 4. yüzyilin basina tarihlendigini erken hristiyanlik döneminde yapilan mozaiklere de ilham kaynagi oldugunu dile getirerek, “Mozaik dösemeler yüzyillar içersinde farkli toplumlar ve kültürler tarafindan islenerek çesitli degisimler geçirmis ve günümüze kadar ulasmis en önemli sanat eserlerinden birisi olmustur. Gerek yapiminda kullanilan malzemeler gerekse yapim teknikleri ve olusturulan kompozisyonlar büyük zaman dilimleri içinde farklilasmis ancak mozaik eserler insanin yasadigi mekanlari süslemeye devam etmistir. Güney Bithynia bölgesi içinde yer alan Bursa ve ilçeleri, Anadolu’nun arkeolojik potansiyele sahip önemli yerlesim alanlarindandir” dedi.

Kaynak: İHA