'Düzensiz Göçe Karsi Mücadelede Kararliligimizi Her Firsatta Vurgulamayi Sürdürecegiz'

Içisleri Bakan Yardimcisi Muhterem Ince, “Düzensiz göçe karsi mücadelede kararliligimizi her firsatta vurgulamayi sürdürecegiz” dedi.

'Düzensiz Göçe Karsi Mücadelede Kararliligimizi Her Firsatta Vurgulamayi Sürdürecegiz'


“Seyahat Belgelerinde Sahteciligin Tespiti ve Risk Analiz Konularinda Emniyet Genel Müdürlügü ve Diger Kolluk Birimlerinin Kapasitelerinin Artirilmasi Projesi” çerçevesinde düzenlenen konferans Istanbul’da özel bir otelde basladi.

Konferans, düzensiz göçün önlenmesinde aktif rol oynayan kurum ve kuruluslar, yabanci ülke temsilcileri ve yetkilileri ile hudut kapilari yetkililerinin katimiyla yapildi. Konferansin ilk gününe Içisleri Bakan Yardimcisi Muhterem Ince de konusmaci olarak katildi.

Burada konusan Ince, göçmen kaçakçilarina karsi mücadelenin yogun bir sekilde devam ettigini söyleyerek, düzensiz göçe karsi mücadelede kararliligi her firsatta vurgulamayi sürdüreceklerini ifade etti.



“GÖÇMEN KAÇAKÇILARINA KARSI MÜCADELEMIZ YOGUN BIR SEKILDE DEVAM ETMEKTEDIR”

Göçmen kaçakçiligi sorunuyla mücadelenin sürdürüldügünü ifade eden Ince, “Ülkemizin uluslararasi düzensiz göç trafiginde geçis güzergahi olmasini engellemek, sorumluluk alanlarimizdan birisidir. Bizler 206 hudut kapimizda pasaport kontrol islemlerinde görevli 2 bin 750 personelimizle, bir taraftan ülkemize gelen ve ülkemizden ayrilan misafirlerimizi devlet kültürümüze yakisir ciddiyet, nezaket ve misafirperverlikle karsilayip yolcu ederken; diger taraftan ülke güvenligimiz için tehlike olusturan her ihtimale karsi da teyakkuz halindeyiz. Ekonomik, siyasi ve sosyal nedenlerle gerçeklesen göçlerden, ülkemiz de bulundugu konum itibariyla fazlasiyla etkilenmektedir. Siyasi istikrari ve büyüyen ekonomisi nedeniyle özellikle tercih edilen ülkemiz, göç yönetiminde vicdani ve insani bir yaklasimi esas alirken, güvenlik boyutuna yönelik tedbirler konusunda da, son derece hassas ve titiz bir yaklasim sergilemektedir. Bildiginiz üzere hudut kapilarimizdan giris ve çikis yapmaya tesebbüs eden düzensiz göçmenlerin en sik basvurdugu yöntemlerden birisi de, belge sahteciligidir. Hudut kapilarimizda düzensiz göçle mücadelede kilit rol oynayan belge sahteciligine ve bu belgeleri temin eden göçmen kaçakçilarina yönelik, alaninda yetkin ve uzman personelimizle birlikte mücadelemiz yogun bir sekilde devam etmektedir” dedi.



“2021 YILINDA 6 BIN 393 SAHTE BELGE YAKALANDI”

Ince, pasaport polisinin sadece düzensiz göçmenlerle degil, ayni zamanda terörden asayise, kaçakçiliktan narkotik suçlara kadar tüm suç ve suç örgütlerine yönelik amansiz bir mücadele yürüttügünü söyleyerek, “Nitekim her yil yaklasik 120 milyon yolcunun giris çikis yaptigi hudut kapilarimizda 2021 yilinda 6 bin 393 sahte belge yakalanarak gerekli islemleri yapilmis, toplam 16 bin 56 kisi de çesitli nedenlerle geri çevrilmistir. Basta, her gün yüzlerce insanin giris çikis islemlerinin gerçeklestirdigi dünyanin en büyük uluslararasi havalimanlarindan biri olan, Istanbul Havalimani olmak üzere, tüm kara, hava ve deniz hudut kapilarimizda polisimiz, oldukça basarili çalismalar yürütmektedir. Hudut polisimizin üstün gayreti dogrultusunda elde ettigi bu basari, uluslararasi alanda da yakindan takip edilmekte, diger ülkelerin polis teskilatlarindan belge sahteciliginin tespitine yönelik egitim talepleri gelmektedir” seklinde konustu.



“DÜZENSIZ GÖÇE KARSI MÜCADELEDE KARARLILIGIMIZI HER FIRSATTA VURGULAMAYI SÜRDÜRECEGIZ”

Içisleri Bakan Yardimcisi Muhterem Ince, “Çalismalarimiz sadece kendi hudut kapilarimizla sinirli degildir. Litvanya-Belarus sinirinda yasanan göçmen krizi sonrasinda ülkemiz proaktif bir tutum takinarak bölgesel sorumluluklarini yerine getirmistir. Ayrica uluslararasi alanda isbirligi için önemli bir örnek teskil edebilecek "Sirbistan sila yolu ve Macaristan dostluk yolu projelerimiz kendine has efektif ve sonuç odakli bir projedir. Bu proje ile vatandaslarimizin yogun olarak kullandigi bu ülkelerin sinir kapilarinda görevlendirdigimiz polislerimiz: vatandaslarimizin is ve islemlerini kolaylastirirken, ayni zamanda tir ve kamyonlar içerisine saklanan düzensiz göçmenler ve göçmen kaçakçilariyla da mücadele etmektedirler. Gelisen teknolojinin imkanlari dogrultusunda hudut kapilarimizda islemler daha dinamik hale gelirken, göçmenlerin siklikla kullandiklari güzergahlar da titizlikle analiz edilmekte ve ilgili kurumlarimizla gerekli koordinasyon hizli bir sekilde saglanmaktadir. Bununla birlikte göçmen kaçakçiliginin önlenmesine yönelik Almanya, Ingiltere, Italya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Sirbistan; doguda ise Iran ve Pakistan ile polis is birligi çerçevesinde ortak çalismalar gerçeklestiriyor, is birliginin tüm hiziyla devam etmesini de içtenlikle destekliyoruz. Düzensiz göçe karsi alinan ulusal tedbirlerin yani sira uluslararasi polis is birligi ve ortak mücadele çalismalarina aktif olarak katilim saglayarak, bu konudaki kararliligimizi her firsatta vurgulamayi sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.

(Yunus Emre Seker - Batuhan Altinbas - IHA)
Kaynak: İHA