Çekya, 103 Vatandasinin Ukrayna Ordusuna Katilmasina Izin Verdi

Çekya Devlet Baskani Milos Zeman, Rus ordusuna karsi savasmak isteyen 103 Çek vatandasinin Ukrayna ordusuna katilmasina onay verdi.

Çekya Devlet Baskani Milos Zeman, Rusya’ya karsi savasmak için Ukrayna ordusuna katilmak isteyen yaklasik 400 Çek vatandasinin basvurusundan 103 tanesini onayladi. Devlet Baskanligi Sözcüsü Jiri Ovcacek sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, “Baskani Milos Zeman, 103 vatandasin Ukrayna Silahli Kuvvetleri’ne katilma istegi ile ilgili yaptiklari basvurulari 585/2004 sayili askerlik hizmeti ve güvence altina alinmasina iliskin kanuna dayanarak kabul ederek karari imzaladi. Karar, basbakanin imzasi sonrasinda yürürlüge girecektir” dedi.

Ovcacek ayrica, Savunma Bakanligi’nda degerlendirilmek için bekleyen yüzlerce basvurunun bulundugunu bildirdi.

Basbakan Fiala, basvurulari imzalayacak

Basbakanlik Sözcüsü Vaclav Smolka yaptigi açiklamada, "Basbakan Petr Fiala, basvurularin ilgili üç bakanligin tümü tarafindan olumlu degerlendirildigi durumlarda, Baskani Zeman’in da imzalamasi halinde, kendisinin de Çek vatandaslarinin Ukrayna Silahli Kuvvetlerine girmesine izin verecektir” dedi.



Ukrayna için savasmaya giden Çek vatandaslari hapis cezasindan muaf tutuluyor

Devlet Baskan Zeman ve Basbakan Fiala, geçtigimiz mart ayinda bir araya gelmis ve Çek vatandaslarinin kendi kararlariyla gönüllü olarak Ukrayna için Rus ordusuna karsi savasmalarina izin verilip verilemeyecegini tartismisti. Görüsme sonrasi, Çek vatandaslarini Rus ordusuna karsi savasmalari için bir istisna uygulanacagi ve hapis cezasi almayacaklari garanti edilmisti.

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Basbakan Fiala, "Anayasaya göre bir Çek vatandasinin baska bir ülkenin ordusunda görev almasi halinde 5 yil hapis cezasi bulunmaktadir. Baskan ile yaptigim görüsmede bu cezanin Ukrayna-Rusya Savasi için istisnai bir sekilde uygulanmamasini tavsiye ettim. Baskan Zeman da bunu kabul etti. Garanti edebilirim ki, hiçbir Çek Ukrayna’da Ruslar ile savasmasi nedeniyle ceza almayacak" demisti.
Kaynak: İHA