'Kiev'in Hayaleti' Adli Pilotun Gerçek Olmadigi Ortaya Çikti

Ukrayna’da Rus ordusuna bagli 40’a yakin savas uçagini düsürdügü öne sürülen ve geçtigimiz günlerde öldügü belirtilen “Kiev’in Hayaleti” lakapli Ukraynali pilotun gerçek olmadigi açiklandi.

'Kiev'in Hayaleti' Adli Pilotun Gerçek Olmadigi Ortaya Çikti
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarin ardindan “Kiev’in Hayaleti” lakapli Ukraynali pilotun Rus ordusuna bagli 40’a yakin savas uçagini düsürdügü öne sürülmüs, söz konusu pilotun 29 yasindaki Binbasi Stepan Tarabalka oldugu ve 13 Mart’ta hayatini kaybettigi belirtilmisti.

Yetkililer, tarafindan Tarabalka’nin madalya ile onurlandirildigini dogrulanirken, Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafindan yapilan açiklamada, "Kiev’in Hayaleti, karakteri Ukraynalilar tarafindan olusturulmus bir süper kahraman efsanesidir" uyarisinda bulunularak, Ukrayna halkindan bilgi kirliligine karsi uyanik olmalarini ve bilgiyi yaymadan önce kaynaklarini kontrol etmesini istedi.

"Kiev’in Hayaleti"nin tek bir pilottan ziyade Ukrayna’nin baskenti Kiev’i koruyan Hava Kuvvetleri’nin 40. Taktik Havacilik Takimini olusturan pilotlarinin tamami oldugu düsünülüyor.

"Bu propagandaya sahip olmak çok önemli”

Ukraynali askeri tarihçi Mikhail Zhirohov, Kiev’in Hayaleti hikayesini "moral yükseltmek için propaganda" olarak nitelendirerek, savasin baslarinda Rus ordusunun Ukrayna hava sahasina hakim oldugunu, bu nedenle Ukraynali bir pilotun "sadece iki veya üç uçagi vurabilecegini" belirtti.

Zhirohov, "Bu propagandaya sahip olmak çok önemli, çünkü silahli kuvvetlerimiz daha küçük ve birçogu onlara (Ruslara) esit olamayacagimizi düsünüyor. Buna savas zamaninda ihtiyacimiz var" dedi.

Ukrayna Genelkurmay Baskanligi dün yaptigi açiklamada, Rusya’nin simdiye kadar savasta 190 uçak ve 155 helikopter kaybettigini aktarmisti. Ancak bagimsiz askeri analistler Oryx, Rus kayiplarinin 26 uçak ve 39 helikopterin yani sira 48 insansiz hava araci oldugunu düsünüyor.
Kaynak: İHA